جمشید نفر دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران در گفتوگو با مانا بیان کرد: توسعه روابط تجاری با آفریقا یک حرکت بسیار خوب است. اقتصاد آفریقا و ایران میتواند مکمل همدیگر باشند.
وی افزود: البته برای روابط اقتصادی با هر کشور و هر نقطهای از دنیا احتیاج به زیرساختهایی داریم که متأسفانه هیچ موقع به این موضوع توجه نداشتهایم.
دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران گفت: اکنون اگر بهترین تعرفهها را با آفریقا داشته باشیم و بخواهیم از اقتصاد مکملمان نهایت استفاده را بکنیم به این معنی که هرچه آنها نیاز دارند برایشان تأمین کنیم و هرچه خودمان نیاز داریم، از آنها بگیریم؛ نیاز به یکسری الزامات اولیه و زیرساخت داریم.
وی تأکید کرد: توسعه روابط با آفریقا در صورت عدم وجود این زیرساختها امکانپذیر نیست. این زیرساختها شامل روابط سیاسی و مسائل ناشی از تحریمها میشود. در صورت عدم تأمین زیرساختها ارتباط با آفریقا نمیتواند نتیجه فوقالعادهای داشته باشد، ممکن است تلاش ما ۱۰۰ باشد ولی نتیجه این تلاش حتی ۱۰ هم نشود.
نفر ادامه داد: من فکر میکنم که مسئولان سیاسی و اقتصادی کشور باید به این مسئله توجه داشته باشند که سیاست از اقتصاد جدا نیست و اقتصاد هم از سیاست جدا نیست. اگر نتوانیم در دیپلماسی اقتصادی یکسری مسائل را لحاظ کنیم، قطعاً نتیجه درستی نمیگیریم.
وی یادآور شد: کشور ما حتی از زمان پیش از انقلاب این مشکل را داشته است. ایران کشوری است که نیازهایش با بیرون کشیدن نفت از زیرِ زمین تأمین شده است، اما ارز دریافتی به مسیرهای درست هدایت نشده است. درآمدهایی که از فروش نفت داشتیم در مسیر غلط مدیریت شده است و امروز ما نیاز به سرمایههای بسیار کلان در ارتباط با ایجاد زیرساختهای مورد نیاز کشور هستیم.
دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران درباره مزایای راهاندازی خطوط کشتیرانی به سمت آفریقا توضیح داد: همه قضیه تجارت با آفریقا این نیست که ما کالایی را از ایران به آفریقا بفرستیم و بعد در برگشت از آفریقا کالاهای مورد نیاز خود را بیاوریم.
وی اضافه کرد: بقیه قضیه این است که شما کالایی را داشته باشید که رقابتپذیر باشد و کالایی که از آن طرف برای ایران میآورید هم باید رقابت پذیر باشد. اگر کالاهایی که رد و بدل میشود، نیاز به کانتینر یخچالی دارد، حتماً باید قبل از توسعه روابط مهیا شده باشد. اینها همان زیرساختهایی است که من در صحبتهایم به آن اشاره کردم.
نفر گفت: اکنون ما صرفاً آخر خط را میبینیم و میگوییم بین ایران و آفریقا خط کشتیرانی درست شد. در حالی که این خط باید از نظر قیمت و خدمات بهصرفه باشد. باید دید در دو سوی این جریان از قبل چه هماهنگیهایی وجود داشته است که این مسیر را درست کردهاند؟ با توجه به تحریمهایی که میشویم، این خط چقدر امن است؟ اینها مسائلی است که باید به آن توجه داشته باشیم.
وی بیان کرد: اگر از من بپرسید که مقدورات ایران برای توسعه روابط با آفریقا چقدر است، من میگویم بینهایت است و بینهایت هم میتوانیم رشد کنیم ولی احتیاج به مدیران اهل علم، عمل و برنامهریزی داریم.