دریای خزر، به شدت در حال کوچک شدن است و به پایینترین نقطه ثبت شده خود یعنی ۲۹ متر زیر سطح دریا رسیده است. این دریا با پنج کشور ساحلی آذربایجان، ایران، روسیه، ترکمنستان و قزاقستان هم مرز است و مساحتی بالغ بر ۳۸۶۴۰۰ کیلومتر مربع را شامل میشود. همچنین، خزر به دلیل تنوع زیستی غنی خود، میزبان نزدیک به ۸۵۰ گونه جانوری و ۵۰۰ گونه گیاهی است. البته فراتر از تنوع زیستی، دارای منابع طبیعی فراوانی از جمله نفت و گاز طبیعی است. براساس برآوردها، دریای خزر دارای حدود ۴۸ میلیارد بشکه نفت و ۲۹۲ تریلیون متر مکعب گاز طبیعی است.
استاد پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با تأکید بر عدم قطعیت مدلهای پیشبینی تراز آب خزر از احتمال پیشروی مجدد آب دریای خزر خبر داد و گفت: با توجه به جمعیت بالای ساحلنشین در ایران، کشورمان نسبت به دیگر همسایگان از نوسانات تراز آب خزر بیشتر تأثیر میگیرد.
مدیر کل دفتر زیست بومهای دریایی معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: موضوع ارزشگذاری زیستمحیطی تمام مناطق ساحلی هم اکنون توسط معاونت آموزش سازمان حفاظت محیط زیست در حال پیگیری است که امیدواریم این پروژه تا پایان سال آینده به اتمام رسد.
استاندار گیلان با تأکید بر ضرورت کارشناسی دقیق و علمی جهت احصای دلایل کاهش سطح آب دریای خزر گفت: کاهش آب دریای خزر یک خطر جدی برای گیلان محسوب میشود که باید ضمن تعیین دقیق دلایل کاهش سطح آب دریا به دنبال راهکار علمی جهت مدیریت این مسئله بود.