به گزارش مانا، مارکو روبیو به پاناما گفت که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا معتقد است پاناما مفاد پیمانی را که آمریکا براساس آن، این آبراه حیاتی را سال ۱۹۹۹ در اختیار پاناما قرار داد، نقض کرده است.
وی به «نفوذ و کنترل» چین بر این کانال به عنوان مسأله نگران کننده برای آمریکا اشاره کرد.
کانال پاناما یک آبراه حیاتی میان اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام است که حدود ۴۰ درصد از محمولههای کانتینری آمریکا از آن عبور میکند.
تامی بروس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز گفت، روبیو در دیدار با خوزه رائول مولینو رئیس جمهور پاناما، به صراحت بیان کرد که این وضعیت غیرقابل قبول است و در صورت عدم تغییرات فوری، آمریکا اقدامات لازم را برای محافظت از حقوق خود تحت این معاهده اتخاذ خواهد کرد.
اما رائول مولینو تصویری معمولیتر از جلسه ترسیم و تهدیدهای وزیر خارجه آمریکا را رد کرد. او از روبیو در اقامتگاه رسمی خود در یک محله قدیمی در پایتخت پاناما استقبال کرد.
رئیس جمهور پاناما پس از آن با اشاره به معاهده میان آمریکا و پاناما به خبرنگاران گفت: احساس نمیکنم اکنون تهدید واقعی علیه معاهده، اعتبار آن یا استفاده از نیروی نظامی برای تصرف کانال وجود داشته باشد.
وی گفت: هیچ سؤالی درخصوص حاکمیت بر کانال وجود ندارد.
رائول مولینو پیشنهاد گفتوگوهایی در سطح فنی با آمریکا را مطرح کرد تا نگرانیهای واشنگتن رفع شود.
ترامپ ادعا میکند چین آنقدر در زیرساختهای اطراف کانال پاناما نفوذ کرده که میتواند آن را در یک درگیری بالقوه مسدود کند و عواقب فاجعه باری برای آمریکا داشته باشد.
در همین حال، پیش از ورود روبیو به پاناما، تعدادی از مردم علیه وی تظاهرات کردند که این اجتماع با شلیک گاز اشک آور توسط پلیس به خشونت کشیده شد.
معترضان مجسمهای از روبیو که کت و شلوار قرمز، سفید و آبی پوشیده بود را به آتش کشیدند و تصویر او و ترامپ را در کنار پرچم نازیها قرار دادند.
دونالد ترامپ پیشتر (اواخر دسامبر/ اوایل دی ماه) از پاناما به دلیل تعرفههای گزاف ادعایی بر کشتیهای آمریکایی به شدت انتقاد و در کنایهای آشکار به چین تهدید کرد که خواستار «بازگرداندن» کانال به آمریکا برای جلوگیری از افتادن آن به «دست افراد نادرست» است.
وی تأکید کرد که کانال پاناما برای تجارت آمریکا و همچنین برای استقرار سریع نیروهای دریایی آمریکا در اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام اهمیت حیاتی دارد.
رئیسجمهوری پاناما اظهارات ترامپ را نمونهای از جهل تاریخی بزرگ توصیف کرد.
وی گفت که کانال پاناما بر اساس معاهده ۱۹۷۷ تحت مالکیت کامل دولت است و حاکمیت این کشور قابل مذاکره نیست.
کانال پاناما که اقیانوسهای اطلس و آرام را به یکدیگر متصل میکند در سال ۱۹۱۴ آغاز به کار کرد.
این کانال توسط آمریکا ایجاد و کنترل آن در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۹ به پاناما واگذار شد.