علیمحمد دعاگو در گفتگو با خبرنگار مانا با اشاره به اینکه ورود قوهای مهاجر سیبری به تالاب سرخرود از اوایل آذر ماه آغاز شده بود، گفت: بر اساس آخرین سرشماری صورت گرفته تا امروز پنجم دی ماه، فقط ۸۰۰ بال قوی مهاجر وارد تالاب سرخرود شدهاند و این در حالی است که سال گذشته در همین موقع شاهد ورود چهار هزار و ۵۰۰ قوی مهاجر به تالاب سرخرود بودیم.
رئیس ادراه محیط زیست شهرستان محمود آباد، ادامه داد: انتظار داریم با تغییر شرایط آب و هوایی، ظرف دو هفته آینده به تعداد قوهای مهاجر افزود شود که بعد از این زمان دیگر شاهد ورود قوی جدیدی نخواهیم بود.
به گفته وی، قوهایی که زودتر وارد تالاب شدهاند از اوایل بهمن شروع به مهاجرت و برگشت به سیبری خواهند کرد، اما زمان برگشت قوهایی که دیرتر مهاجرت کردهاند اواخر بهمن خواهد بود.
این مقام مسئول در محیط زیست استان مازندران، تاکید کرد: اکثر ۸۰۰ بال قوی مهاجر ورودی به تالاب سرخورد گونه فریادکش را شامل میشود، اما در میان آنها گونه قوی کوچک و قوی کنگ نیز مشاهده شده است.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان محمود آباد، ادامه داد: قوهای فریادکش از سال ۸۶ جهت زمستان گذرانی به تالابهای مازندران وارد شدند و هرساله تعداد آنها متغیر است.
وی با اشاره به اینکه گاهی تعداد آنها به ۱۲ هزار بال هم رسیده است، بیان داشت: پیشبینی دقیقی نمیتوان از تعداد قوهای ورودی داشت، زیرا این امر به شرایط آب و هوایی سیبری و میزان سرما جهت مهاجرت این پرندگان بستگی دارد.
وی با اشاره به اینکه آمادگی کامل برای استقبال از قوهای فریادکش وجود دارد، گفت: مقداری با مشکل آب مواجه بودیم که با پیگیریهای صورت گرفته زمینهای سرخرود به زودی به طور کامل آبگیری خواهند شد.
به گفته وی، سال گذشته حدود چهار هزار و ۵۰۰ بال قو وارد سرخرود شده بودند و این در حالی است که سال ماقبل آن این تعداد حدود دو هزار و ۵۰۰ بال بود.
دعاگو تاکید کرد: معمولاً هر ساله قوهای فریادکش مهاجر تا اوایل اسفند ماه در تالاب سرخرود حضور دارند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان محمودآباد با اشاره به شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان مازندران در سال گذشته و مرگ و میر تعدادی از قوهای فریادکش، اظهار امیدواری کرد: قوهای مهاجر امسال با هیچگونه بیماری مواجه نشده و به سلامت مهاجرت خود را به اتمام رسانند.
گفتنی است؛ سه گونه از انواع قوها به تالابهای استان مازندران مهاجرت و زمستان گذرانی میکنند که تالاب قوهای سرخرود، زیستگاه اصلی قوهای فریادکش و تعدادی قوی کوچک بوده که همه ساله از اواسط آبان ماه لغایت اواسط بهمن ماه، مهمان تالاب بینالمللی فریدونکنار و سرخرود هستند.
جمعیت و زمان مهاجرت قوها نیز با توجه به شرایط آب و هوایی متغیر بوده به گونهای که در شرایط سرد آب و هوایی، زمان مهاجرت قوها زودتر از معمول خواهد بود و تعداد آنها نیز به بیش از ۵۰۰۰ قطعه میرسد.
متوسط تعداد جمعیت قوها که در سالهای اخیر به تالابهای استان مازندران مهاجرت میکنند ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ قطعه بوده که در سالجاری تاکنون حدود ۶۵۰ قطعه قو به تالاب فریدونکنار مهاجرت نموده که احتمال افزایش این تعداد در روزهای آتی نیز وجود دارد.
قوها پرندههایی حساس به بیماری ویروسی آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بوده و زودتر از سایر گونههای وحشی علائم این بیماری را بروز میدهند.
همچنین یادآور میشود، دامگاههای سرخرود، بخشی از مجموعه تالاب بینالمللی فریدونکنار به شمار میآیند. سه دامگاه در حوزه سرخرود وجود دارد که شامل سرخرود غربی، سرخرود مرکزی و سرخرود شرقی است. حدفاصل سرخرود شرقی و دامگاه از باران اراضی زراعی غرقابی وجود دارد که به تالاب قوها مشهور است.