به گزارش مانا به نقل از خبرگزاری تسنیم، رزمایش بزرگ و مهم امداد و نجات دریای خزر با حضور و مشارکت پنج کشور حاشیهنشین و همجوار دریای خزر از جمله روسیه، آذربایجان، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان و به میزبانی ناوگان شمال نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران با شعار «با هم برای دریای خزر ایمن و امن» به مدت ۳ روز با اهداف و پیامدهای متنوع نظامی، سیاسی، اقتصادی و با نام CASAREX۲۴ برگزار شد.
برخی از پیامدها و دستاوردهای این رزمایش شامل ایجاد ظرفیتهای اقتصادی بر مبنای اقتصاد دریا محور، حضور امنیتساز و صلحآفرین مبتنی بر قدرت بازدارندگی دریایی، ایجاد ظرفیتهای سیاسی، پیام صلح و امنیت و ثباتآفرینی در عین اقتدار، اهمیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک دریای خزر، استفاده از موقعیت راهبردی جغرافیایی ایران و تبادل تجربههای آموزشی و عملیاتی و تخصصی خواهد بود.
براساس مستندات بینالمللی و گواه کارشناسان و دریانوردان جهان به جرأت میتوان گفت که نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران امروز در بهترین شرایط قرار گرفته است که البته این نقطه هیچگاه برای فرماندهان و کارکنان ناوگان دریایی ارتش به معنای توقف و هدف غایی نیست به همین منظور برای تکامل و پیشرفت و ارتقای جایگاه دریایی خود برنامهریزی کرده است که یکی از آنها برنامههای توسعهای و اقتدار محور و اجرای رزمایشهای نظامی و تمرینات مشترک امداد و نجات با دیگر کشورها است.
نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۶ سال گذشته گامهای بزرگی در جهت شکوه و اقتدار کشور برداشته است که در گام اول میتوان به حماسهآفرینی در دوران دفاع مقدس همچون حماسه هفتم آذر ۱۳۵۹ و مقاومت ۳۴ روزه خرمشهر اشاره کرد و تلاش در دوران سازندگی و خود اتکایی و تحریمگریزی، در حوزه اقتدارآفرینی و بالندگی و در نهایت نقشآفرینی در ترسیم نظم نوین جهانی نیز از دیگر اقدامات و گامهای موثر نیروی دریایی راهبردی ارتش بوده است.
در راستای برگزاری رزمایش امداد، نجات و امنیت دریایی ۲۰۲۴، یگانهای شناور و پروازی نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل ناو موشکانداز «پیکان»، «جوشن»، «درفش»، «سپر»، دو فروند بالگرد ۲۱۲ AB و یگان شناوری از نیروی دریایی سپاه پاسداران با نام «شهید بصیر»، شناورهایی از دریابانی فرماندهی انتظامی کل کشور و همچنین شناور ۴۵ SB روسیه وارد آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران شدند.
همچنین نمایندگانی از کشورهای حاشیه دریای خزر از جمله جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان و فدراتیو روسیه بر مراحل مختلف این رزمایش نظارت دارند.
بازی فوتسال دوستانه بین تیمهای منتخب منطقه چهارم نداجا و کارکنان ناو SB۴۵ روسیه
برگزاری مسابقه فوتسال دوستانه بین تیمهای منتخب منطقه چهارم امام رضا (ع) نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و کارکنان ناو SB۴۵ فدراتیو روسیه که برای شرکت در این رزمایش به ایران اعزام شده است از دیگر برنامههایی بوده که اجرا شد.
اجرای عملیات امداد هوایی توسط بالگرد AB-۲۱۲
در این رزمایش، یگانهای شناور و پروازی جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه عملیات اطفاء حریق را در دریای خزر تمرین کردند. در این مرحله از رزمایش پس از ارسال پیام اضطراری کشتی دچار حریق شده، ابتدا منطقه عملیات توسط بالگردهای نیروی دریایی ارتش مورد شناسایی و جستجو قرار گرفت و سپس ناو موشکانداز «سپر» شناورهای مستقر در منطقه را برای اجرای عملیات اطفاء حریق اعزام کرد.
نیروهای عملیات ویژه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با فرود آمدن از هوا و سطح برروی عرشه شناور عملیات امدادرسانی به آسیب دیدگان و انتقال آنها به مراکز درمانی را انجام دادند.
تیراندازی شناورهای شرکت کننده در رزمایش به سمت اهداف دریایی
در مرحله بعدی از این رزمایش، یگانهای شناور به سر فرماندهی ناو موشکانداز جمهوری اسلامی ایران «سپر» و با استفاده از سلاحهای تعیین شده به منظور ارتقای سطح مهارت کارکنان در برقراری امنیت به سوی اهداف سطحی در دریا تیراندازی کردند.
همچنین در مرحله بعد تمرین صورتبندی و آرایش آفندی یگانهای شرکتکننده در رزمایش متناسب با نظارت و پایش هوایی منطقه توسط بالگردها و پهپادهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی انجام شد.
ارتقاء دیپلماسی دفاعی و آمادگی رزمی مبتنی بر همکاریهای بینالمللی از جمله مهمترین اهداف این بخش از رزمایش بود.
اجرای تمرین عکسبرداری هوایی (Photo Ex) و صورتبندی و آرایشهای تاکتیکی
در این مرحله، یگانهای شناور نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه تمرین عکسبرداری هوایی (Photo Ex) و صورتبندی و آرایش آفندی را انجام دادند و تمام مراحل رزمایش با نظارت و پایش هوایی منطقه توسط بالگردها و پهپادهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی انجام میشود.
بر اساس این گزارش، دریای خزر یا کاسپین بزرگترین دریاچه جهان است که بین دو قاره آسیا و اروپا قرار گرفته است و بزرگترین پهنه آبی و کوچکترین دریای خودکفا در منطقه موسوم به آسیای مرکزی با مساحت تقریبی بیش از ۳۶۰ هزار کیلومتر محصور در خشکی است که از جنوب با ایران، از شمال با روسیه، از غرب با آذربایجان و از شرق با جمهوریهای ترکمنستان و قزاقستان محدود و قرار گرفته و از موقعیت مهم اقتصادی همچون دارا بودن سوختهای فسیلی و منابع دریایی و همچنین شرایط ویژه سیاسی، فرهنگی و تاریخی برخوردار است.