کتاب کرانه های مکران دروازه ورود به اقیانوس هند به قلم دکتر ایرج افشار سیستانی در 610 صفحه منتشر شد.
به گزارش خبرنگار مانا کرانه های مکران و آب های جنوب آن، که در جنوب خاوری ایران قرار گرفته است، از کهن ترین سرزمین ها و دریاهاست که انسان شناخته و ساکنان آن ها نخستین انسان هایی بوده اند که با فن دریانوردی آشنا شده و به کشتیرانی پرداختند. کشتیرانی و چیره گی بر راه آبی انگیزه بالیدن و پرورش تمدن و بازرگانی زمینی و دریایی و پیدایی دولت هایی نیز شده اند.
نویسنده در پیشگفتار این کتاب آورده است کرانه های ایرانی دریای مکران عبارتند از1- کرانه های ناحیه بیابان که کرانه شمال خاوری راس الخلیج را تشکیل می دهد و از دلتای رود میناب در ازای حدود 140 کیلومتر تا راس ال کوه و از آن جا به درازای حدود 48 کیلومتر تا بندر جاسک کشیده شده اند.2 – کرانه های منطقه مکران است که از جاسک تا بندر گواتر به درازای 930 کیلومتر در راستای خاور و جنوب خاوری درازا دارد. این کرانه ها و آب های جنوب آن، از سه هزار پیش از میلاد به عنوان راه پیوندی و پهنه تلاش و مبارزه مردم روزگار باستان، وارد تاریخ نگاری ها شده و سده ها از بندرها و جزیره های منطقه، برای اسکان و کشتیرانی و فرمانروایی بر کرانه دریای مکران و بازرگانی با هند باختری و دره نیل بهره گیری می کردند.
جنوب خاور ایران که کرانه های مکران را نیز دربر گرفته است، کانون گردهم آیی های شهر نشینی و پل پیوند آسیای باختر تا هند و چین و گذرگاه کاروان های بزرگ بازرگانی، از جمله راه های زمینی و دریایی ابریشم و ادویه بوده است.
جغرافیای طبیعی کرانه های مکران، نام و پیشینه تاریخی منطقه مکران و کرانه های آن، جغرافیای طبیعی و تاریخی دریای مکران، جایگاه ژئوپلتیک، استراتژیک، امنیتی و دفاعی دریای مکران و کرانه های آن، ساختار اجتماعی، سیاسی ، فرهنگی و اقتصادی، تدبیرها، رهنمودهای مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا درباره اهمیت دریا و توسعه کرانه های راهبردی مکران و طرح های کلان ملی، پیوندهای تاریخی ایران با کشورهای منطقه، بندرها و کرانه های مکران، اقیانوس هند و کشورهای کرانه ای آن بخش های اصلی این کتاب را تشکیل می دهند.
این کتاب به همت دفتر پژوهش های نظری و مطالعات راهبردی نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.