به گزارش مانا حمیدرضا گلپایگانی ضمن تشریح شرایط صنعت حفاری درخصوص وضعیت شرکت حفاری شمال ابراز داشت: در سال اخیر قیمت نفت به پایین ترین حد خود در سالهای اخیر رسیده است. همین امر موجب شده تا تعداد دکل های حفاری در کل دنیا نیز به حداقل خود رسیده و بسیاری از شرکت های بزرگ دنیا اعلام ورشکستگی کنند. به تبع آن صنعت نفت ایران نیز تحت تاثیر این تغییرات قرار گرفته و موجب بروزمشکلاتی اساسی در شرکت های دولتی به عنوان کارفرمایان و شرکت های خصوصی به عنوان پیمانکاران شده است.
وی ادامه داد: کاهش شدید قیمت نفت از یک سو و انواع تحریم های اقتصادی از سوی دیگر موجب شده تا صنعت نفت کشور به ویژه در یکسال گذشته با چالش های جدی مواجه شود. وزارت نفت به عنوان بزرگ ترین کارفرمای صنعت حفاری از لحاظ مالی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند و همین امر موجب تاخیر در پرداخت به موقع مطالبات شرکت های حفاری شده است.
مدیر عامل شرکت حفاری شمال تصریح کرد: کاهش قیمت نفت در سالهای اخیر موجب شد تا سوددهی اکثر پروژه های توسعه میادین نفت و گاز و در نتیجه حجم فعالیت های صنعت حفاری کاهش یابد. به دنبال متوقف شدن پروژه ها که ناشی از کاهش حجم فعالیت ها تحت تاثیر افت قیمت جهانی نفت صورت گرفت تعداد دکل های بیکار افزایش یافت.
وی در ادامه به رفتارهای متفاوت کارفرمایان در دوره افت قیمت جهانی نفت اشاره کرد و گفت: شرکت های مورد نظربا توجه به نوع قراردادی که با شرکت های پیمانکار منعقد کرده اند در این مدت رفتارهای گوناگونی از خود نشان دادند. به عنوان مثال در سال جاری به دلیل تجدید نظری که کارفرمایان نسبت به قیمتهای قراردادهای منعقد شده با شرکت حفاری شمال داشتند سبب کاهش پیش بینی سود این شرکت شدند.
وی ابراز داشت: شرکت حفاری شمال نیز در یک سال اخیرشرایط سختی را متحمل شده و با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کرده اما سعی کرده با برنامه ریزی هایی راهکارهای مناسبی را برای غلبه بر مشکلات پیش بینی کند.
مدیر عامل شرکت حفاری شمال با اشاره به سابقه این شرکت اذعان کرد: شرکت حفاری شمال تا سال 1393 تمرکز خود را بر روی توسعه عملیات و خدمات شرکت قرارداده بود که موفق شد ناوگان حفاری خود را در زمان کوتاهی به 9 دستگاه حفاری خشکی وسه دستگاه حفاری دریایی پایه دار افزایش دهد. اما در سال گذشته با توجه به مشکلات کاهش قیمت نفت و افت تقاضای حفاری، شرکت تمرکز خود را بر روی کاهش بهای تمام شده ارائه خدمات و توسعه بازارهای خود قرار داده تا بتواند پاسخگوی اعتماد سهامداران باشد.
گلپایگانی تصریح کرد: از آبان ماه سال گذشته که بنده فعالیت خود را در شرکت حفاری شمال آغاز کرده ام تا کنون این شرکت با مشکلات زیادی روبرو بود که از مهمترین آنها می توان به بالا بودن هزینه های شرکت و بیکار شدن تعدادی از دکل ها اشاره کرد. اما در این مدت اقدامات مناسبی به منظور بهبود وضعیت عملیاتی شرکت صورت گرفته که مهمترین آنها اقداماتی برای کنترل هزینه ها است. با توجه به رفع تحریم ها سعی شد تا از تکنولوژی های جدید در شرکت استفاده شود که هدف اصلی از آن کنترل و مدیریت هزینه ها بود. اصلاح فرآیند و رویه های تجاری و اجرایی یکی دیگر از اقدامات مثبت این دوره بود که به مهندسی هزینه ها کمک شایانی کرد.
وی اضافه کرد: از بدو ورود به شرکت سعی شد به منظور کاهش یا به عبارتی مدیریت هزینه ها بازنگری و اصلاح ساختار سازمانی را در دستور کار خود قرارداده که با بهره مندی از کارشناسان خبره موفق شدیم طی خرداد ماه سال جاری آن را عملیاتی کنیم. از جمله کارهای ضروری در این مسیر بررسی وضعیت حقوق و دستمزد و ایجاد وحدت رویه در نظام پرداخت با رعایت اصل شایسته سالاری و عدالت محوری بوده که از ابتدای مهر ماه سال جاری عملیاتی خواهد شد.
در ادامه این مقام مدیریتی درپاسخ به سوال علت تعدیل نیروی اخیر شرکت چه بود؛ وی تاکید کرد: از دیگر اقداماتی که می بایست برای کاهش هزینه ها مد نظر قرار می گرفت تورم نیروی انسانی غیرمرتبط یا فعالیتهای فنی و عملیاتی به ویژه در بخش ستاد و پایگاهها بود که این مهم با اجرای ساختار و چیدمان نیروها بر اساس شرایط احراز سمت ها با کمک مدیران ومسئولان واحدها سرانجام در شهریور ماه سال جاری نهایی شد. وی اعلام کرد دراین مرحله تعداد 220 نفر از کارکنان شرکت با توجه به اتمام قرارداد فی مابین خاتمه خدمت داده شد.
وی افزود: طی سالهای 94 و 95 تعدادی نیروی عملیاتی به صورت توسعه آتی در کنار مجموعه نیروی انسانی شاغل در شرکت حضور داشتند. اما با توجه به اینکه بحث توسعه فعالیتهای عملیاتی یا اضافه کردن خدمات جنبی فنی ومهندسی در دست پیگیری بود این نیروها با پرداخت حقوق پایه تا شهریورماه حفظ شدند که باتوجه به عدم تحقق این امر به منظور چابک سازی بدنه شرکت به تعدیل نیرو در برخی از بخش های شرکت اقدام شد و این تعداد نیرو نیز از بدنه شرکت منفک شدند با توجه به اینکه روش معمول در پرداخت افراد تعدیل شده طبق قانون کار پرداخت یک ماه حقوق هستند اما با حمایت بنیاد مستضعفان و سایر سهامداران به مدت 18 ماه این پرداخت صورت گرفته است.
گلپایگانی در ادامه به سایر اقدامات بااهمیت در این شرکت اشاره کرد و گفت: اجرای تکالیف مجمع برای فروش دارائی های مازاد یا راکد نیز از جمله اقداماتی بود که با فروش ساختمان الوند و شیراز و همچنین پیگیری فروش ساختمان همیلا پس از رفع موانع موجود و کسب مجوزهای لازم صورت می گیرد. همچنین به منظور کنترل هزینه ها نسبت به تجمیع و انتقال انبارها از پایگاه بهشهر به پایگاه اهواز اقدام شد که این امر نیز تاثیر قابل ملاحظه ای در کنترل هزینه و تسریع در انجام امور خواهد داشت.
وی از دیگر تلاش های مثبتی که با هدف بهبود وضعیت عملیاتی و بنیادی شرکت حفاری صورت گرفته یاد کرد و اظهار داشت: تلاش برای تامین منابع ارزان قیمت، رفع موانع محیطی و اصلاح ساختار سرمایه ای شرکت از مهمترین اهدافی است که در پیش گرفته ایم.
او درباره وضعیت بودجه سال جاری شرکت تصریح کرد: شرکت حفاری شمال در اولین بودجه سال مالی 96 به دلیل پیش بینی افزایش درآمد ناشی از افزایش روزکارکرد دکل دریایی فروش و درآمد ارائه خدمات کل امسال را بالغ بر 8،739 میلیارد ریال در نظر گرفت. افزون بر این با توجه به پیش بینی فروش بیش از 205 میلیارد ریال از دارایی های مازاد شرکت EPS امسال برابر با 406 ریال پیش بینی شد اما در بودجه ای که همراه با گزارش سه ماهه منتشر شد این مبلغ به 267 ریال کاهش یافت.
وی در ادامه به دلایل تعدیل منفی این شرکت اشاره کرد و افزود: با توجه به عدم تحقق درآمد دستگاه حفاری 111 ناشی از عدم ترخیص از پروژه آزادگان، عدم تحقق درآمد دستگاه 117 به دلیل طولانی شدن پروژه و عدم ترخیص تا پایان سال، کاهش نرخ روز کارکرد سکوی دریایی الیما طبق مذاکرات انجام شده با کارفرما، عدم تحقق درآمد شناورهای ایران بهشهر و راتا که ترخیص شده اند و هم اکنون فاقد قرارداد می باشند و همچنین عدم کارکرد سکوی دریایی سحر 1 در فروردین ماه و محقق نشدن درآمد پیش بینی شده در این ماه از مهمترین علل کاهش پیش بینی سود حفاری شمال در بودجه امسال شده است.
وی افزود: همچنین کاهش درآمد سکوی حفاری سحر 2 که در پیش بینی اولیه بر اساس نرخ قبلی برآورد شده بود و عدم تحقق درامد پروژه آزادگان ناشی از عدم تایید برخی از صورت حساب های پروژه آزادگان توسط کارفرما بر کاهش سود براوردی این شرکت موثر واقع شد. افزون بر این فعالیت های غیرعملیاتی شرکت مانند فروش دارایی های مازاد که در بودجه اولیه بالغ بر 205 میلیارد ریال پیش بینی شده بود در بودجه اخیر به 192 میلیارد ریال کاهش یافت.
گلپایگانی با اشاره به وابستگی نرخ قراردادهای شرکت حفاری شمال با بهای جهانی نفت تصریح کرد: در ماه های اخیر کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی موجب افت تولید کارفرماها شد و همین امر موجب شد تا نرخ قراردادهایی که با شرکت حفاری شمال منعقد می کنند دستخوش تغییراتی شود که این امر به تبع در بودجه شرکت نیز موثر واقع شده است.
وی تاکید کرد: با وجود اینکه نرخ قراردادها در بودجه امسال کاهش یافته و موجب پایین آمدن سود برآوردی شرکت برای کل سال شده اما در تلاش هستیم تا با انعقاد قراردادهای جدیدی سودآوری شرکت را افزایش دهیم. به رغم اینکه قراردادهای حفاری شمال برای سال 96 اتمام یافته بود اما تلاش های ما برای منعقد ساختن قراردادهای جدید با کارفرماهای خارجی ادامه دارد. در همین زمینه تلاش هایی شده تا قرارداد دراگون را به نتیجه رسانده و منعقد سازیم. همچنین با توجه به اینکه شرکت ترکمنستان تولیدات خود را کاهش داده بود با کارفرمای خارجی به توافقاتی رسیدیم تا قرارداد جدیدی را منعقد کنیم و این در حالی است که متاسفانه برخی از سایت های خبری بر اساس اطلاعات کذب ونادرست شایعه فروش دکل دریایی الیما را اذعان نموده بودند.
مدیر عامل حفاری شمال در ادامه به حمایت شرکت از نیروهای دکل امیرکبیر اشاره کرد و افزود: در سال های اخیر شرکت دکل امیرکبیر را از دست داد اما به منظور حمایت از نیروهای این دکل و جلوگیری از بیکار شدن آنها و همچنین بهبود شرایط عملیاتی شرکت قرارداد راهبری با شرکت (I SHIPS MANAGEMENT L.L.C )منعقد شد تا از این نیروها برروی دستگاه دریایی سیناI استفاده گردد.
این مقام مسئول در برابر این پرسش که چه اقداماتی برای کاهش هزینه های شرکت انجام شده اظهار داشت: در یکسال اخیر اقدامات مهمی را در جهت کاهش هزینه های عمومی اداری شرکت انجام دادیم و همچنین ساختار سازمانی شرکت را با تغییراتی همراه ساختیم. در حال حاضر هزینه های مالی وام های دریافتی از بانک های تجارت و اقتصاد نوین به مبلغ 557،167 میلیون ریال پیش بینی شده است. در بودجه اولیه برآورد شده بود که 63،265 میلیون ریال بابت جریمه های دیرکرد هزینه های مالی افزایش یابد اما با توجه به تصمیمات شرکت مبنی بر فروش دارایی های مازاد و عدم امکان انتقال تسهیلات به خریدار جدید، پیش بینی می شود که بخشی از تسهیلات تسویه شده و در نتیجه هزینه های مالی شرکت با کاهش همراه گردد.
وی در پایان به یکی دیگر از برنامه های بااهمیت شرکت در جهت بهبود وضعیت و ساختار مالی شرکت اشاره کرد و گفت: شرکت در نظر دارد سرمایه خود را افزایش دهد و در همین راستا اقداماتی را نیز انجام داده است.
گلپایگانی با تاکید بر مناسب بودن وضعیت بنیادی شرکت افزود: بسیاری از شرکت ها در سال گذشته موفق نشدند مطالبات مربوط به سنوات سالهای گذشته را دریافت کرده و از این محل افزایش سرمایه بدهند اما خوشبختانه شرکت حفاری شمال موفقیت های خوبی در جهت دریافت مطالبات خود به دست آورده و موفق شده که امسال سود سهامداران خود را به موقع پرداخت کند. در حال حاضر اگرچه شرکت با مشکل کمبود نقدینگی شدید مواجه است ولی تمام تلاش خود را بر این داشته تا بتواند عملیات شرکت را به نحو احسن به انجام برساند و پیش بینی می شود وضعیت عملیاتی شرکت با حرکت رو به رشدی پیش رود.
وی در خاتمه با اشاره به سودآوری شرکت حفاری شمال در سال گذشته تاکید کرد: با وجود اینکه شرکت حفاری شمال در پایان سال مالی 95 توانسته بود 293 ریال سود برای هر سهم محقق سازد اما پیش بینی می کنیم که انشا ا...بتوانیم سود واقعی امسال از 260 ریال نیز فراتر رود.
به گزارش مانا شرکت حفاری شمال به عنوان شرکتی بین المللی و پیشرو در حوزه صنعت حفاری چاه های نفت و گاز بر اساس چشم انداز تدوین شده ای توانسته در حوزه کسب سهم شایسته ازبازار حفاری ایران قدم های مثبتی بردارد. این شرکت هم اکنون خدمات فنی و مهندسی گسترده ای را در زمینه حفاری، خدمات دریایی، سیمانکاری و اسیدکاری، حفاری انحرافی، نمودارگیری از چاه ها، راندن لوله های جداری، ابزار و لوازم در گردش، مهندسی گل و سیمان، پسماند حفاری، چاه پیمایی، کنترل عملیات حفاری به شرکت های بزرگ و معتبر ایرانی و بین المللی ارائه می کند.
این شرکت در حال حاضر با مالکیت 9 دستگاه دکل حفاری خشکی و سه دستگاه حفاری دریایی پایه دار(Jack up) و همچنین بهره مندی از دانش فنی و تخصصی حفاری در آبهای عمیق جزو پیشگامان صنعت حفاری مدرن در ایران و منطقه خاورمیانه است.
شرکت حفاری شمال در آبان ماه سال گذشته شاهد تغییرات مدیریتی بود. دهم آبان ماه سال 95 حمیدرضا گلپایگانی به عنوان مدیر عامل جدید این شرکت منصوب شد و در این مدت اقدامات مهمی را انجام داد. از مهمترین این اقدامات می توان به انعقاد قرارداد مابین شرکت حفاری شمال و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و نهایی شدن توافقات شرکت حفاری شمال و شرکت ملی حفاری ایران و انعقاد قرارداد با شرکت نفت مناطق نفت خیز جنوب اشاره کرد.