صنایع - عمومی

هند ۵۰ درصد سهام کشتی‌سازی سریلانکا را می‌خرد

هند ۵۰ درصد سهام کشتی‌سازی سریلانکا را می‌خرد

در راستای کسب سهم بیشتر از بازار کشتی‌سازی جهانی شرکت کشتی‌سازی دولتی مازاگون هند در حال مذاکره برای خرید ۵۰ درصد از سهام کارخانه کشتی‌سازی زیان‌ده کلمبو در سریلانکا به ارزش ۵۳ میلیون دلار است.
ممنوعیت تخلیه فاضلاب اسکرابر‌ها در اقیانوس اطلس از سال ۲۰۲۷

ممنوعیت تخلیه فاضلاب اسکرابر‌ها در اقیانوس اطلس از سال ۲۰۲۷

با تصویب وزرای محیط‌زیست ۱۵ کشور اروپایی تخلیه فاضلاب اسکرابر‌های حلقه باز در آب‌های داخلی و مناطق بندری در سراسر شمال شرقی اقیانوس اطلس از ژوئیه ۲۰۲۷ میلادی به طور کامل ممنوع خواهد شد. قرار است تخلیه فاضلاب اسکرابر‌های حلقه بسته نیز در این منطقه از ژانویه ۲۰۲۹ ممنوع شود.
خیز ژاپن برای بازیابی فرصت‌های از دست رفته در بخش کشتی‌سازی

خیز ژاپن برای بازیابی فرصت‌های از دست رفته در بخش کشتی‌سازی

ژاپن به منظور جبران فرصت‌های از دست داده در بخش کشتی‌سازی کارخانه JMU ژاپن را در اقدامی استراتژیک با هدف تقویت صنعت کشتی‌سازی ژاپن با کارخانه کشتی‌سازی ایماباری که ۱۰ کارخانه را مدیریت می‌کند، ادغام خواهد کرد تا به یک کشتی‌ساز برتر جهان تبدیل شود. از سوی دیگر قرار است با سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای نوسازی کارخانجات کشتی‌سازی به منظور تقویت این بخش از همکاری مشترک با آمریکا نیز برخوردار شود.
ظرفیت کشتی‌سازی چین ۲۳۰ برابر آمریکاست

ظرفیت کشتی‌سازی چین ۲۳۰ برابر آمریکاست

وزارت دفاع آمریکا با اشاره به اینکه ظرفیت کشتی‌سازی چین ۲۳۰ برابر آمریکاست کشتی‌سازی تجاری را در قلب استراتژی مالی ۲۰۲۶ خود قرار داده و بودجه مورد نیاز را برای احیای پایگاه صنعتی دریایی ایالات متحده در بحبوحه نگرانی‌های فزاینده در مورد گسترش صنعت دریایی چین از مجلس نمایندگان در‌خواست کرد.
جریان‌های اقیانوسی منبع اصلی تولید انرژی دریایی

جریان‌های اقیانوسی منبع اصلی تولید انرژی دریایی

اقیانوس‌های جهان بیش از ۷۰ درصد سطح زمین را تشکیل می‌دهند. به‌طور کلی اقیانوس‌ها دارای استعداد‌های نهفته‌ای هستند که می‌توانند با تولید انرژی دریایی نقش پررنگی در تأمین برق کشور‌های ساحلی به خصوص مناطق آفریقایی داشته باشند و می‌توان انرژی دریافتی از اقیانوس‌ها را به سبد برق کشور‌های ساحلی اضافه کرد. تحقیقات و بررسی‌ها نشان می‌دهد هر مترمربع از اقیانوس با استفاداه از توربین‌ها قادر است برق یک خانوار در کشور‌های آفریقایی را تأمین کند. به‌طور کلی از انرژی اقیانوسی با استفاده از کابل‌ها دریایی که الکتریسیته را به ساحل می‌آورد برای تأمین برق بخش‌های مختلف و حتی تولید انرژی هیدروژنی بهره برد.
کشتی‌های LNG به فنّاوری هیبریدی مجهز می‌شوند

کشتی‌های LNG به فنّاوری هیبریدی مجهز می‌شوند

مؤسسه لویدز رجیستر و صنایع سنگین هیوندای (HHI) و شرکت کشتی سازی و مهندسی فراساحل (HD KSOE) کره جنوبی تفاهم‌نامه‌ای برای توسعه یک سیستم پیشرانه هیبریدی با استفاده از فنّاوری پیل سوختی اکسید جامد (SOFC) برای کشتی‌های حمل LNG با ظرفیت ۱۷۴۰۰۰ متر مکعب امضا کردند.

جزئیات سرمایه‌گذاری بزرگ اتحادیه اروپا روی هیدروژن سبز

کمیسیون اروپا ۱۵ پروژه متمرکز بر تولید هیدروژن تجدیدپذیر را در پنج کشور منطقه اقتصادی اروپا انتخاب کرده است. این طرح‌ها تا سقف ۹۹۲ میلیون یورو بودجه عمومی از طریق صندوق نوآوری اتحادیه اروپا دریافت خواهند کرد. طبق گزارش  ESG News، این بودجه به پروژه‌های هیدروژنی با هدف تولید ۲.۲ میلیون تُن هیدروژن تجدیدپذیر و کاهش انتشار CO₂ بیش از ۱۵ میلیون تُن در ۱۰ سال آینده اختصاص داده شده است.
سنگ بزرگی به نام قانون احیای صنعت دریایی آمریکا

سنگ بزرگی به نام قانون احیای صنعت دریایی آمریکا

زمانی که دفتر کاخ سفید اعلام کرد که صنعت دریایی آمریکا به طرز خطرناکی در حال زوال است، به نوعی زنگ خطر برای این بخش به صدا درآمد. این اعلامیه در شرایطی مطرح شد که واشنگتن دی‌سی پس از سال‌ها، تصمیم به احیای ساخت کشتی گرفته بود. مسئولان این صنعت پس از سخنان ترامپ، به صراحت اعتراض خود را به عقب‌ماندگی آن اعلام کردند. باورکردنی نیست که نزدیک به ۶۵ سال است که آمریکا در این عرصه متوقف مانده و در این مدت شاهد بوده‌ایم که کشورهای دیگر، نظیر ژاپن و کره جنوبی، از ما پیشی گرفته‌اند. این اتفاقات، که از چشم آمریکایی‌ها نادیده گرفته شد، اکنون باید زنگ خطر چهارگانه‌ای باشد که به صدا در آمده؛ زنگ خطر ناشی از رویدادهای ژئوپلیتیکی فعلی و قدرت رو به زوال صنعت دریایی آمریکا.
آخرین اخبار