به گزارش گروه بینالملل مانا به نقل از prnewswire؛ این پروژه که بزرگترین نیروگاه خورشیدی شناور سینوپک محسوب میشود، با ظرفیت ۷.۵ مگاوات، در زمینی به وسعت حدود ۶۰ هزار متر مربع اجرا شده است.
براساس اعلام سینوپک، این نیروگاه سالانه حدود ۱۶.۷ میلیون کیلوواتساعت برق تولید میکند و باعث کاهش ۱۴ هزار تُن انتشار دیاکسید کربن میشود. طراحی این پروژه با استفاده از سامانههای شناور با پایههای نصبشده، فاصله پنلها تا سطح آب را به حدود یکدهم طرحهای سنتی کاهش داده و با بهرهگیری از خنکسازی طبیعی توسط آب دریا، راندمان تولید برق را بین ۵ تا ۸ درصد افزایش داده است.
برای مقابله با چالشهای محیطهای دریایی، سازههای شناور و فریمهای پشتیبان بهگونهای طراحی شدهاند که در برابر نمک خوردگی، رشد جلبکها و چسبیدن جانوران دریایی مانند بارناکلها مقاوم باشند. سیستم لنگر این نیروگاه نیز توانایی تحمل سرعت باد تا سطح ۱۳ (در مقیاس بوفورت) و نوسانات جزر و مد تا ارتفاع ۳.۵ متر را دارد. طبق برآوردها، این طراحی در مقایسه با طرحهای سنتی ساحلی، هزینه سرمایهگذاری را تا ۱۰ درصد کاهش میدهد.
سینوپک اعلام کرده است که طراحی با ارتفاع کم، باعث سهولت در بازرسی و نگهداری، افزایش ایمنی و کاهش هزینههای عملیاتی شده است.
پیشتر نیز سینوپک نخستین ایستگاه سوختگیری هیدروژن کربنخنثی و نخستین پروژه تولید هیدروژن از آب دریا در مقیاس صنعتی را در چین راهاندازی کرده بود. این پروژه جدید خورشیدی شناور، بخشی از استراتژی کلان سینوپک در جهت تولید هیدروژن سبز با استفاده از برق خورشیدی به شمار میرود. این شرکت در نظر دارد ۲۳ مگاوات ظرفیت اضافی نیروگاه خورشیدی شناور به این پروژه بیفزاید.
نیروگاه بخشی از راهبرد سینوپک برای تولید هیدروژن سبز از برق خورشیدی است و قرار است ۲۳ مگاوات ظرفیت جدید به آن افزوده شود. همزمان، شرکت GCL چین نیز با همکاری نروژ، ماژول خورشیدی ویژه شناورهای دریایی را توسعه داده است.