این روزها بحث توسعه دریامحور در کشور مطرح است. یکی از زیرساختهای اصلی تحقق این هدف، تأمین انرژی است. آیا نشانههایی از تلاش برای افزایش تولید انرژی در سواحل کشور مشاهده میشود؟ آیا برای توسعه دریامحور انرژی کافی در اختیار داریم؟ هاشم اورعی استاد دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با مانا بیان کرد: اصلاً نشانههایی از توسعه تولید انرژی در کشور نیست.
وی افزود: بدون تأمین انرژی نه تنها توسعه دریا محور بلکه سایر توسعهها میسر نیست. شبکه ایران ملی است و این شبکه تمام کشور را پوشش میدهد، بنابراین لازم نیست حتماً در جنوب نیروگاه درست کنیم تا توسعه دریا محور انجام شود. چنین رفتاری نه منطقی و نه شدنی است. ما میتوانیم از پتانسیل شبکه سراسری استفاده کنیم.
این استاد دانشگاه صنعتی شریف افزود:، اما مسئلهای که وجود دارد، این است که برنامهها میگویند که ما باید هشت و نیم درصد رشد اقتصادی در بخش صنعت داشته باشیم. در حال حاضر با این وضعیت انرژی امکان رشد اقتصادی در بخش صنعتی را نه تنها نداریم بلکه همین صنایع موجود را هم به دلیل کمبود انرژی نمیتوانیم نگه داریم.
وی گفت: دو هفته پیش صندوق بینالمللی پول یک بازنگری در رشد اقتصادی ایران در سال جاری میلادی انجام داد و عدد اعلام شده قبلی را کاهش داد.
اورعی ادامه داد: بر اساس اعلام این صندوق، رشد اقتصادی ایران در سال جاری میلادی ۰.۳ درصد با تورم ۴۳ درصد خواهد بود. دو روز قبل هم بانک جهانی عددی را اعلام کرد. این مجموعه رشد اقتصادی ایران را صفر و تورم را ۴۲ درصد اعلام کرد. این عددها به هم میخواند و به استناد آماری است که خود بانک مرکزی و مرکز آمار ایران منتشر میکنند.
وی سخنان خود را با طرح این پرسش که چرا رشد اقتصادی ما صفر است، ادامه داد و مهمترین دلیل صفر بودن رشد اقتصادی ایران را نبود انرژی اعلام کرد.
این استاد دانشگاه صنعتی شریف افزود: در نتیجه فعلاً تا اطلاع ثانونی و تا وقتی که مشکل انرژی که بر اثر بیتوجهی دولتهای مختلف بوجود آمده است، حل نشود و بیتوجهی که اکنون ادامه دارد را حل نکنیم، صحبت از توسعه در دریا حرف درستی نیست.
وی درباره زمان مورد نیاز برای تامین انرژی توسعه دریامحور توضیح داد: اگر عاقلانه کار کنیم و شعار را کنار بگذاریم، تا سه الی پنج سال دیگر میتوانیم به صنعت فعلی خوراک دهیم و در بهترین حالت بعد از این مدت، میتوانیم انرژی مورد نیاز برای توسعه دریامحور را فراهم کنیم، بنابراین تا اطلاع ثانوی توسعه دریا محور خیال باطل است.