به گزارش گروه بینالملل مانا، گلولههای پلاستیکی که اغلب به عنوان «nurdles» شناخته میشوند، قطعات پلاستیکی کوچک و به اندازه عدس هستند که با هم ذوب شده و تقریباً تمام اقلام پلاستیکی را تولید میکنند. از بطریهای پلاستیکی گرفته تا تلفنهای همراه و بسیاری از محصولات رایج خانگی از گلولههای پلاستیکی ساخته میشوند.
گلولههای پلاستیکی توسط زنجیرههای تأمین جهانی حملونقل میشوند، اما شیوههای ضعیف مدیریت در زمان حمل منجر به ریختن این گلولهها در خشکی و دریا به شکلی سرسامآور، بهویژه هنگام حملونقل روی کشتیها میشود.
تخمین زده میشود که سالانه میلیاردها گلوله به دلیل نشتهای معمول ناشی از بستهبندی ضعیف و حملونقل بدون دقت و حوادث حملونقل در دریا گم شده و وارد اقیانوس میشوند.
با ورود به اقیانوس، کنترل گلولههای پلاستیکی تقریباً ناممکن میشود و تأثیر ویرانگری بر روی گونهها و محیط زیست دریایی خواهند گذاشت. یکی از بزرگترین تهدیداتی که آنها ایجاد میکنند این است که حیات وحش دریایی اغلب گلولهها را به دلیل گرسنگی بهعنوان غذا میپذیرند و شکمهایشان را با آن پر میکنند.
بهعلاوه، آلودگی گلولههای پلاستیکی بر روی مردم نیز به دلیل استفاده از گونههای دریایی میتواند تأثیرات منفی بسیاری بگذارد. این گلولهها همچنین در مرز خشکی و آبی اقیانوس باعث ایجاد آلودگیهای مداوم در منظره سواحل میشوند.
پیامدهای آلودگی گلولههای پلاستیکی بسیار خطرناک هستند؛ اما این مشکل بهطور کامل قابل پیشگیری است. با وجود آنکه صنایع میدانند چه اقداماتی باید انجام شود، اما متأسفانه تاکنون اقدامات به شکلی کافی انجام نشده است و تنها بخش کوچکی از صنعت بهصورت داوطلبانه با مدیریت برخی از منابع آلودهکننده پراکنده در سطح دریاها، برخورد کردهاند.
جلوگیری از آلودگی گلولههای پلاستیکی برای همه جوامع در سرتاسر دنیا اقدامی قابل توجه است؛ آلودگی نه تنها یک فاجعه برای محیط زیست است، بلکه مصرف منابع را نیز کاهش میدهد. در همین راستا قانونگذاران دریایی خواستار اتخاذ و اجرای دستورالعملهای اجباری به منظور کاهش مقابله با این مشکل هستند.
در جلسه اخیر کمیته حفاظت محیط زیست دریایی IMO در ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی، تصمیماتی در این زمینه اتخاذ شد.
همچنین به مناسبت پنجاهمین سالگرد کنوانسیون بینالمللی جلوگیری از آلودگی کشتیها، که با عنوان مارپل شناخته میشود و روز جهانی دریانوردی در ماه سپتامبر، کشورها فرصت دارند تا با اتخاذ اقدامات اجباری درخصوص گلولههای پلاستیکی در طول سال آینده، آلودگیهای گسترده را به خاطره بسپارند. در هیچ شرایطی نباید اجازه داد که این آلودگیهای قابل پیشگیری تا بعد از سال ۲۰۲۴ میلادی ادامه داشته باشند.