علیرضا جلال زایی در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: با شروع وزش بادهای مونسون و ایجاد شرایط آب و هوای مناسب در سواحل دریای عمان، شاهد شروع رونق دوباره توریسم در سواحل استان هستیم.
مدیرکل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان، ادامه داد: وزش بادهای مونسون که بارانزا نیز هستند هر ساله در فصل تابستان در سواحل دریای عمان شروع می شود، این امر باعث خنک شدن آب و هوا شده و در نتیجه با مساعد شدن شرایط آب و هوایی شرایط برای پذیرش مسافران مهیا می شود.
این مقام مسئول در استان سیستان و بلوچستان، ادامه داد: هر ساله با شروع فصل مونسون، سازمان منطقه آزاد چابهار نیز با هدف جذب گردشگر بیشتر نسبت به برگزاری جشنواره مونسون اقدام میکند.
وی خاطرنشان ساخت: برنامههای در نظر گرفته شده در جشنواره مونسون، شرایط بسیار مناسبی را برای جذب گردشگران به سواحل مکران به خصوص سواحل چابهار فراهم میکند، از جمله تسهیلات رفاهی و تفریحی قابل توجهی در اختیار گردشگران ورودی قرار خواهد گرفت.
جلال زایی با تاکید بر اینکه برگزاری این جشنواره تأثیر بسزایی در جذب هرچه بیشتر گردشگران داخلی و خارجی به استان سیستان و بلوچستان دارد، اظهار امیدواری کرد: امسال نیز شاهد رونق هر چه بیشتر این جشنواره بزرگ گردشگری باشیم.
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان، اذعان داشت: جاذبههای طبیعی منحصر به فرد در سواحل مکران، امکان انجام انواع ورزشهای دریایی از جمله غواصی، موج سواری، قایقرانی و شنا از جذابیت بسیار زیادی برای گردشگران برخوردار است.
این مقام مسئول در استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه در طول مدت برگزاری جشنواره مونسون گردشگران زیادی به سواحل جنوبی استان سیستان و بلوچستان به ویژه منطقه چابهار وارد شوند، گفت: براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته، تورهای داخلی در ایام جشنواره مونسون به سمت سواحل مکران و منطقه آزاد چابهار برگزار میشود.
به گفته مدیر کل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان، جشنوارههای مختلفی مرتبط با توریسم دریایی در قالب جشنواره مونسون برگزار میشود.
مونسون پدیده فصلی است که در تابستان بادهای خنکی از سمت هند شروع به وزیدن کرده و تا پایان شهریور و اوایل مهرماه ادامه دارد. در این دورۀ زمانی یعنی از اوایل خرداد تا اواخر شهریورماه، چابهار نسبت به دیگر شهرهای گرم کشور، خنکتر بوده و دمای هوا از ۲۲ درجه سانتیگراد بالاتر نمیرود، بنابراین چابهار در این زمان با برگزاری جشنوارههای مختلف، میتواند پذیرای گردشگران زیادی باشد.
مونسون از واژه عربی موسم به معنی فصل گرفته شده است؛ مونسون به بادهایی گفته میشود که شبیه به نسیم دریا است، اما سرعت وزش باد در آنها شدیدتر و هماهنگتر است و در زمانهای خاصی از سال نیز جریان دارند که موجب تلطیف هوا میشوند. این باعث شده در فصل تابستان که در اکثر نقاط کشور با گرمایی طاقتفرسا روبهرو هستیم، در بندر چابهار هوایی بهاری و لطیف را به سبب فصل مونسون تجربه کنیم.
ماههای تیر و مرداد هر سال فصل مونسون دریایی در بندر چابهار و سواحل مکران است که جریان هوای برخاسته بر روی شبهقاره هند، محیطی با فشار کم را ایجاد میکند و این هوا نخست منبسط شده و سپس سرد میشود، آنگاه رطوبتی را با خود حمل میکند که به ابر و سرانجام باران تبدیل میشود.
بیشترین تأثیر مونسون در کشورهای هند و پاکستان است و بیشترین تأثیر آن در کشور ما هم در سواحل اقیانوسی سیستان و بلوچستان است و تأثیرهایی هم در استان هرمزگان و حتی در برخی موارد در استان کرمان دارد. تأثیر پدیده مونسون در بنادر کشور ما بسیار متعادلتر است از همین رو هوای لطیفتری را هم به همراه خود در این مناطق ایجاد میکند.
یکی از اثرات پدیدۀ مونسون علاوه بر ایجاد هوایی مطلوب مواج شدن دریا است که با توجه به اینکه بندر چابهار تنها بندر اقیانوسی ایران است که در آن امکان موجسواری وجود دارد، این موضوع موجب شده تا این ورزش دریایی مفرح در سالهای اخیر در این نقطه از کشور رونق پیدا کند.