عباس نوروزی در گفتگو با خبرنگار مانا از فراهم کردن شرایط مناسب در محوطه های تاریخی استان برای بازدید گردشگران نوروزی خبر داد و گفت: آثار تاریخی استان هرمزگان در کنار جاذبه های طبیعی استان همواره مورد توجه گردشگران قرار دارد.
معاون میراث فرهنگی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان هرمزگان با اشاره به تخریب بخشی از قلعه پرتغالی های جزیره هرمز به دلیل بارش شدید باران و سیل در بهمن ماه امسال، از انجام اقدامات اظطراری حفاظت و مرمت و ساماندهی این قلعه خبر داد.
این مقام مسئول در استان هرمزگان، تاکید کرد: با اقدامات صورت گرفته از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان، هم اکنون امکان بازدید گردشگران نوروزی از این قلعه تاریخی به عنوان یکی از مهمترین مواریث خلیج فارس فراهم است.
به گفته نوروزی، به همین منظور اقدامات حفاظتی و ساماندهی برای حضور گردشگران از ماه گذشته شروع شده و اکنون برای بازدید گردشگران نوروزی آماده است.
معاون میراثفرهنگی اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان هرمزگان، تصریح کرد: در حال حاضر اقداماتی نظیر ساماندهی توپها، کلیسا، آبانبار بزرگ قلعه و استحکام بخشی نردههای محافظ بازدیدکنندگان انجامشده است.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز به دلیل تخریب های صورت گرفته در اثر سیل زمستان، در حال مرمت بود و وضعیت مناسبی برای بازدید گردشگران نداشت، عملیات مرمت به طور موقت تعطیلشده و قلعه برای بازدید گردشگران نوروزی آمادهشده است.
به گفته این مقام مسئول در استان هرمزگان، بارش های شدید بهمن ماه باعث شده بود تا بخش های زیادی از قلعه پرتغالی های که در کنار ساحل قرار گرفته به طور کامل در آب فرو رود که همین امر زمینه تخریب بسیاری از قسمت های این قلعه را فراهم کرده بود.
قلعه پرتغالیها که در ضلع شمالی جزیره هرمز و در ساحل دریا قرار دارد، مهمترین قلعه باقیمانده از روزگار تسلط پرتغالیها بر سواحل و جزایر خلیجفارس است. این قلعه به فرمان آلفونسو آلبوکرک دریانورد پرتغالی در سال ۱۵۰۷ میلادی، در محلی موسوم به مورنا احداث شد.
ارتفاع دیوار قلعه ۱۴ متر است و بنای قلعه به شکل چند ضلعی نامنظم است. ساختمان آن بسیار محکم است و دیوارهایی به قطر ۵/۳ متر با چند برج به ارتفاع ۱۲ متر دارد. تأسیسات قلعه شامل انبارهای تسلیحات، آبانبار (برکه) و اتاقهایی باسقف هلالی است. در زمان شاه عباس که استعمار پرتغالیها درایران خاتمه داده شد، این قلعه به دست امامقلیخان از سرداران شاه عباس فتح شد. علاوه بر قلعههای مذکور، آثار و بقایای قلعههای شهرهای میناب و جاسک نیز از بقایای سایر قلعههای استان هرمزگان است.