رضا برومند در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: مرمت قلعههای پرتغالیهای استان به عنوان یکی از مهمترین مواریث فرهنگی خلیج فارس در دستور کار اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان قرار گرفته است.
مدیر کل اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان، ادامه داد: به این منظور امسال اعتبارات قابل توجهی به احیای قلعههای پرتغالیها اختصاص یافه است.
به گفته وی، بر این اساس امسال پنج میلیارد تومان اعتبار برای قلعه پرتغالیهای جزیرۀ هرمز و دو میلیارد تومان نیز برای قلعه پرتغالیهای جزیرۀ لارک تخصیص یافته است.
این مقام مسئول در استان هرمزگان در ادامه گفتههای خود یادآور شد: براساس کارشناسیهای صورت گرفته، اعتبارات تخصیص یافته براساس اولویتبندی در مرمت بخشهای آسیبزا و نیز مرمت اضطراری قلعهها هزینه خواهد شد.
به گفته مدیر کل اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان، علاوه بر انجام مرمت اظطراری، سردرهای ورودی، سربازخانه و مسیر تردد و بازدید گردشگران مورد مرمت اساسی قرار خواهد گرفت.
این مقام مسئول در استان هرمزگان، تاکید کرد: قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز با قدمت بیش از ۶۰۰ سال به عنوان یکی از مهمترین آثار تاریخی خلیج فارس، همواره مورد توجه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قرار داشته است.
وی یادآور شد: نصب دوربینهای مداربسته در قسمتهای مختلف قلعه جهت افزایش ایمنی مسافران ورودی به قلعه و استحکام بخشی قسمتهایی از قلعه که امکان فرو ریختن داشتند، از جمله اقداماتی است که جهت آماده سازی این قلعه برای بازدید گردشگران در سال گذشته صورت گرفته است.
مدیر کل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان، یادآور شد: نورپردازی قلعه نیز برای بازدید شبانه گردشگران، در سالهای گذشته انجام شده است.
به گفته وی، مرمت و حفاظت مداوم این قلعه تاریخی در خلیج فارس از اهمیت بسیار بالایی در صنعت گردشگری جزیره نیز برخوردار است، چراکه قلعه پرتغالیها از جمله مهمترین جاذبههای توریستی جزیره هرمز محسوب میشود.
این مقام مسئول در استان هرمزگان عنوان کرد: هر ساله گردشگران خارجی و داخلی زیادی برای تماشای قلعه پرتغالیها به جزیره هرمز سفر میکنند.
برومند اذعان داشت: همچنین وجود جاذبههای طبیعی منحصر به فرد، سواحل زیبا و آرام از دیگر دلایل ترغیب گردشگران برای سفر به این جزیره محسوب میشود.
هرمز، جزیرهای بیضی شکل که نوعی گنبد نمکی است به مساحت ۴۲ کیلومتر مربع برابر با ۱۶ مایل مربع در ورودی خلیج فارس در هشت کیلومتری بندرعباس واقع است. این جزیره را به علت موقعیت جغرافیایی آن و مجاورت با تنگه هرمز، کلید خلیج فارس میدانند. همین موقعیت است که آن را در طول تاریخ، از نظر راهبردی و بازرگانی از اهمیت خاصی برخوردار ساخته است.
جزیره هرمز با داشتن طبیعت و سواحل بکر یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری دریایی خلیج فارس محسوب میشود. همچنین این جزیره دارای پوشش گیاهی منحصر به فرد است و گونههای جانوری خاصی در آنجا زندگی میکنند.
قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز به عنوان جاذبه مهم این جزیره محسوب میشود در ضلع شمالی جزیره هرمز و در ساحل دریا قرار دارد، مهمترین قلعه باقی مانده از روزگار حضور پرتغالیها در سواحل و جزایر خلیج فارس است. قلعه پرتغالیهای هرمز به دستور «آلبوکرک» دریانورد پرتغالی در سال ۱۵۰۷ میلادی، در محلی موسوم به «مورنا» ساخته شد که این قلعه به دست امامقلی خان از سرداران شاه عباس فتح شد.
قلعه پرتغالیها هرمز دارای برج دیده بانی، زندان، سیاه چاله، کلیسا، سربازخانه، تالار، مقر فرماندهی و آب انبار است. سبک بنا، با الهام از معماری قلاع و دژهای قرون وسطی اروپا و همچنین تلفیق با معماری ایرانی سبک قوم پارت و ساسانی و منطبق با اقلیم منطقه ساخته شده است. بنا در دو طبقه که بخش شاه نشین آن مشرف به جزیره و در چهارطبقه ساخته شده است.
این بنای تاریخی در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.