محمدجواد اشرفی در گفتگو با خبرنگار مانا با انتقاد شدید از تخلیه زباله در این پهنه آبی کشور اظهار داشت: در چند سال اخیر شهرداری آبادان زبالههای شهری را در تالاب شادگان تخلیه میکند که این کار باعث شده اکوسیستم تالاب به مخاطره بیفتد و سلامت مردم حاشیه تالاب نیز مورد تهدید قرار گیرد.
وی افزود: بارها از تخلیه پسماند در این تالاب جلوگیری کردیم و مقرر شده که پسماندها به جای دیگری منتقل شود، اما متاسفانه هیچ اقدام عملی صورت نگرفت و شهرداری هم به بهانه نداشتن اعتبار این روال خود را ادامه میدهد.
اشرفی افزود: مسئولان شهرداری آبادان بارها قول داده اند، تخلیه پسماند در تالاب را تکرار نکنند و محلی استاندارد برای دفن زبالههای شهری انتخاب کنند و این در حالیست که دفن زبالهها در تالاب همچنان ادامه دارد.
از سویی فعالان و کارشناسان محیط زیست در این باره هشدار جدی دادهاند و معتقدند: ورود تدریجی مواد شیمیایی رها شده از فلزات به آب تالاب و سپس زمینهای کشاورزی، علاوه بر تغییر شرایط اقلیمی، آسیبهای جدی و جبران ناپذیر به چرخۀ زندگی و سلامت مردم ساکن در تالاب و شهرهای همجوار خواهد زد.
انجمن دوستداران محیط زیست خوزستان نسبت به تداوم تخلیۀ غیرقانونی و غیرموجه زباله در حاشیه جنوبی تالاب شادگان هشدار داد و خواستار برخورد جدی دستگاه قضایی با تخلیه زباله در این تالاب شد.
همچنین معاون دادستان عمومی و انقلاب اهواز در گفتگو با خبرنگار مانا با انتقاد از تخلیه زباله در تالاب شادگان گفت: شهرداری آبادان باید هرچه سریعتر به تراژدی تخلیه زباله در تالاب شادگان پایان دهد در غیر این صورت باید منتظر عواقب آن باشد.
محمد گراوند گفت: تالاب شادگان آبروی این استان است نباید با آبروی استان بازی کرد، در همه جای دنیا کشورها برای خود جاذبههای مصنوعی درست میکنند متاسفانه در اینجا جاذبههای طبیعی خود را در خوزستان به سادگی از بین میبریم.
وی تصریح کرد: بودجه تالاب برای برنامههای آتی و مسائل قهری تالاب است، چرا باید صرف کار اشتباهی که خود باعث و بانی آن هستیم خرج شود؛ این کار دور زدن قانون است.
گراوند یادآور شد: شهرداری آبادان باید سیستم دفن زباله به روز داشته باشد و اگر از نظر جغرافیایی در این شهرستان امکان دفن به روز نباشد در کنار سایت خرمشهر سایتی ایجاد شود و برای وضعیت تالاب شادگان حتی یک روز هم نباید این اتفاق تخلیه زباله ادامه یابد.
تالاب شادگان در سال ۱۹۷۵ میلادی در کنوانسیون رامسر ثبت شد، اما سدسازی و رعایت نشدن نیاز آبی تالاب، تخلیه پسابهای آلودهای چون مزارع نیشکر، پرورش ماهی و فولاد خوزستان، تغییر کاربری برای ساخت کارخانه فولاد شادگان، عبور لولههای نفتی، فعالیت ۳۰ واحد پتروشیمی و تخلیه زبالههای شهری و روستایی، این تالاب منحصر بهفرد را از سال ۱۹۹۳ میلادی (۱۳۷۲) وارد فهرست قرمز تالابهای بینالمللی (فهرست مونترو) کرده است.
تالاب شادگان در منتهی الیه رودخانه جراحی و رابط میان این رودخانه و خلیج فارس، وسیعترین تالاب کشور است که از طریق خورهای متعدد به خلیجفارس متصل میشود و با داشتن آب شیرین، لبشور و آبشور، محیطی مناسب برای زیست انواع آبزیان، پرندگان، جوندگان و حیوانات اهلی و وحشی است.
این تالاب در فصل پاییز محل زیست انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر از مناطق سردسیر سیبری، روسیه، آسیای میانه و مناطق داخلی ایران است و به دلیل هوای معتدل در فصل زمستان محل زیست بیش از ۱۱۰ گونه گیاهی، ۱۷۴ گونه پرنده بومی و مهاجر شامل گیلان شاه و اردک مرمری، ۳۶ گونه پستاندار، سه گونه دوزیست و ۹ گونه خزنده است.
تالاب بینالمللی شادگان در ۱۰۵ کیلومتری جنوب اهواز قرار دارد و از شمال به شادگان، از جنوب به رودخانه بهمنشیر، از غرب به جاده دارخوین، آبادان و آبهای خورموسی محدود میشود.