سرپرست هیئت کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان در گفتگو با خبرنگار مانا گفت: کاوش های باستانشناسی دیوار گرگان تا کنون در قالب هشت فصل انجام شده ا ست.
حمید عمرانی با اشاره به اینکه کاوش های باستان شناسی زیرآب خلیج گرگان به عنوان بخشی از کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان طی سالهای اخیرانجام شده است، اظهار داشت: این کاوش ها با همراهی هیئت بریتانیایی که اعضای آن شامل کشورهای مختلفی از جمله روسیه، آلمان، پرتغال، گرجستان، ایتالیا و فرانسه هستند، انجام شده است.
مدیر پایگاه دیوار تاریخی گرگان تصریح کرد: بخشی از اعتبارات کاوش های زیرآب خلیج گرگان نیز از سوی گروه بریتانیایی و پژوهشکده باستان شناسی تامین شده است.
وی خاطرنشان ساخت: طی هفتمین فصل از کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان بررسی های ژئوفیزیک دریا در خلیج گرگان، یک و نیم کیلومتر دیگر از ادامه دیوار تمیشه را شناسایی کرد.
عمرانی اذعان داشت: بررسی های زیرآب در خلیج گرگان با استفاده از دستگاه های مخصوص و با کمک غواصان باستان شناس و متخصص صورت گرفته است.
به گفته این باستان شناس، کشف ارتباط واقعی دیوار گرگان و دیوار تمیشه از اهمیت بسیار زیادی در حوزه کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان برخوردار است.
سرپرست هیئت کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان بر ضرورت تداوم کاوشهای باستانشناسی در خلیج گرگان تاکید کرد و گفت: در این صورت بررسی ها به منظور شناسایی ادامه دیوار گرگان در دریای خزر تکمیل خواهد شد.
وی اذعان داشت: همچین این بررسی های باستان شناسی به این سئوال که دیوار گرگان و دیوار تمیشه به هم متصل بوده اند یا خیر، نیز پاسخ خواهد داد.
به گفته مدیر پایگاه دیوار تاریخی گرگان، در بررسی های باستان شناسی زیرآب صورت گرفته طی سال های گذشته، بقایای بخشی از قلعه تاریخی یا لنگرگاه متعلق به دوره ساسانی در بخشی از دیوار تمیشه واقع در خلیج گرگان، شناسایی شده است.
عمرانی یادآور شد: باستان شناسان ایرانی و بریتانیایی به دنبال بررسی های زیرآب به دنبال کسب نتایج بهتری درباره موقعیت دیوار گرگان در دریای خزربا استفاده از بررسی های ژئوفیزیک دریایی در فصل های بعدی کاوش هستند.
سرپرست هیئت کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان متذکر شد: نتایج کاوش های زیرآب انجام شده در خلیج گرگان به زودی در قالب کتاب از سوی پژوهشکده باستان شناسی کشور منتشر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه امسال پروژه کاوش های باستان شناسی دیوار گرگان انجام نشد، اظهار داشت: دلیل این امراتمام دوره همکاری مشترک باستان شناسان ایران و انگلیس است.
به گفته سرپرست هیئت کاوشهای باستان شناسی دیوار گرگان، ادامه کاوشهای زیرآب خلیج گرگان منوط به امضای قرار داد تمدید همکاری مشترک ایران و انگلیس از سوی پژوهشکده باستان شناسی با طرف قرارداد انگلیسی است.
عمرانی گفت: امید است در آینده نزدیک با تصویب ادامه همکاری ایران و بریتانیا در کاوشهای خلیج و دیوار گرگان و تامین اعتبارات مورد نیاز این کاوشها همچنان ادامه یابد.
مدیر پایگاه دیوار تاریخی گرگان تاکید کرد: با تداوم کاوش های باستان شناسی در نوار ساحلی دریای خزر و نیز داخل دریا، می توان درآینده اطلاعات با ارزشی در خصوص دیوار گرگان به دست آورد.
دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ که در متون قدیمی مار سرخ نامیده می شد، نخستین بار در سال 1316 از سوی اریک اشمیت خلبان آمریکایی شناسایی شد و عکس های هوایی او سندی برای تحقیقات باستان شناسان ایرانی و خارجی قرار گرفت.
قدمت این دیوار به دوره ساسانی باز می گردد که برای مقابله با قوم هون و سایر اقوام شمالی ایران ساخته شد.
این دیوار به طول 200 کیلومتر، پس از دیوار چین بزرگترین دیوار دفاعی جهان است که در 29 تیرماه سال 1387 به ثبت ملی رسید.