به گزارش مانا، عبدالجواد کمالی با بیان این مطلب گفت: برگزاری مسابقات بومی محلی شامل شنا و غواصی، رمازا، جَلکَش (مسابقات قایق های پارویی)، طناب کشی، دو میدانی در ساحل و به آسمان فرستادن بادبادک های کاغذی بخشی از برنامه های جشن نوروز صیاد است.
وی افزود: اجرای موسیقی بومی توسط گروه های مختلف، نمایش آئینی، پخت غذا و شیرینی های محلی از دیگر برنامه های جشنواره نوروز صیاد است.
به گفته سرپرست مدیریت فرهنگی، آموزشی و هنری سازمان منطقه آزاد قشم، راه اندازی 15 غرفه نمایشگاهی حوزه فرهنگ و هنر نیز از برنامه های جانبی این جشنواره در روستای سلخ قشم است.
وی ادامه داد: امسال جشن نوروز صیاد با دعوت از پژوهشگران و اساتید علمی دانشگاه ها متفاوت تر از گذشته برگزار می شود و با پذیرش مقالات علمی و مستند نگاری مکتوب از این جشنواره، به برترین مقالات ارائه شده جوایز نفیسی اهدا خواهد شد.
به گفته وی، آداب و رسوم محلی، ریشه در فرهنگ و پیشینه تاریخی هر قوم دارد و با رشد تصاعدی و ناموزون فناوری در جوامع مختلف متاسفانه شاهد فراموشی و در نهایت از بین رفتن فرهنگ و تمدن محلی و منطقه ای در نقاط مختلف کشورمان هستیم اما مردم روستای سلخ جزیره قشم در راستای حفظ آئین ها و آداب و سنن به جا مانده از گذشتگان خود با حمایت سازمان منطقه آزاد قشم جشن نوروز صیاد را هر سال با شکوه خاص برگزار می کنند.
بنا به این گزارش، جشن نوروز صیاد در روستای سلخ جزیره قشم همزمان با شروع فصل جدید صید و صیادی با اجرای ویژه برنامه های متعدد و با هدف احیا و پایداری آئین های محلی با شکوهی خاص برگزار می شود که بسیاری از هموطنانمان از سراسر ایران اسلامی هم با سفر به این جزیره زیبا، در این جشن بومی شرکت می کنند.
صیادان منطقه جنوب کشور همانند سایر اقوام ایرانی دارای تقویم مخصوص به خود هستند، تقویمی که آغاز سال نو صیادی در آخرین روز ماه تیر را نوید می دهد. سال صیادان همانند سال دامداران و کشاورزان چهار فصل دارد و این جشن نیز همه ساله در آخرین روزهای تیرماه به عنوان شروع فصل جدید صید توسط روستائیان جزیره قشم برگزار می شود.
یکی از رسم های مردم جزیره قشم در این جشن، ورود به دریا با لباس های نو با هدف دور شدن دردها و بیماری ها از آنان به مدت یک سال است و رنگ کردن درها و درختان نخل هم به عنوان آغاز فصل جدید در فعالیت صید و صیادی در این مراسم خودنمایی می کند.