۲۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۴

موج جدید تحریم‌های دریایی اروپا علیه نفتکش‌های روسیه

اتحادیه اروپا هجدهمین بسته تحریمی خود علیه روسیه را در واکنش به جنگ اوکراین تصویب کرد؛ بسته‌ای که یکی از شدیدترین اقدامات تحریمی علیه مسکو خوانده شده و حوزه‌های انرژی، بانکی و نظامی را هدف قرار داده است.
کد خبر: ۱۰۳۶۳۲

موج جدید تحریم‌های دریایی اروپا علیه نفتکش‌های روسیه

 

به گزارش گروه بین­‌الملل مانا به نقل از مریتایم اکسکوتیو؛ این بسته پس از آن نهایی شد که اسلواکی مخالفت خود را کنار گذاشت، با این حال ایالات متحده در برخی بخش‌های کلیدی آن مشارکت نکرده است.

کمیسیون اروپا اعلام کرد این اقدامات با هدف کاهش بیشتر درآمد‌های نفتی روسیه تصویب شده‌اند، چرا‌که این درآمد‌ها همچنان یک‌سوم بودجه دولت روسیه را تأمین می‌کنند. طبق آمار آژانس بین‌المللی انرژی، روسیه در ماه گذشته به‌طور میانگین حدود ۹.۲ میلیون بشکه نفت در روز تولید کرده است.

از مهم‌ترین اقدامات جدید، کاهش سقف قیمت نفت روسیه است؛ اقدامی که ماه‌ها مورد بحث بوده و اکنون به‌صورت رسمی با یک سازوکار پویا و خودکار برای بازبینی منظم این سقف اجرایی شده است. این سازوکار قرار است اطمینان حاصل کند که سقف قیمت همچنان با شرایط بازار جهانی هم‌خوانی دارد.

پیش‌تر، قیمت جهانی نفت برای مدتی به کمتر از سقف تعیین‌شده ۶۰ دلار در هر بشکه سقوط کرده بود که منجر به افزایش صادرات نفت از سوی روسیه شد. سقف قیمت اولیه در دسامبر ۲۰۲۲ اعمال شده بود و طبق آن، ارائه خدمات حمل‌ونقل، بیمه و بیمه مجدد به نفتی که بالاتر از این سقف خریداری می‌شد، ممنوع بود. این اقدام عامل اصلی در گسترش ناوگان موسوم به “ناوگان سایه” شناخته شده است.

اکنون اتحادیه اروپا سقف قیمت را به ۴۷.۶۰ دلار در هر بشکه کاهش داده است؛ نرخی که تقریباً ۳۰ درصد کمتر از شاخص فعلی بازار جهانی یعنی ۶۷.۶۰ دلار است. بریتانیا نیز اعلام کرد که از این تصمیم اتحادیه اروپا پیروی می‌کند و سقف قیمت را به همین میزان کاهش می‌دهد.

برخی کشور‌های اروپایی خواستار فشار بیشتر و مشارکت گروه ۷ و به‌ویژه ایالات متحده در این مسیر بودند، اما آمریکا تا کنون از افزایش تحریم‌ها علیه ناوگان سایه خودداری کرده است. با این حال، دونالد ترامپ اعلام کرده در صورت نپذیرفتن آتش‌بس توسط روسیه ظرف ۵۰ روز، ایالات متحده تحریم‌های ثانویه علیه خریداران نفت روسیه اعمال خواهد کرد. هم‌زمان، آمریکا توافقی با ناتو و کشور‌های اروپایی برای خرید تسلیحات بیشتر به نفع اوکراین امضا کرده است.

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در واکنش به تصویب بسته جدید گفت: «فشار ادامه دارد و ادامه خواهد داشت تا زمانی که پوتین به این جنگ پایان دهد.»

در این بسته جدید، اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را در سراسر زنجیره ارزش ناوگان سایه اعمال کرده است. ۱۰۵ نفتکش دیگر به‌طور مستقیم ممنوع‌الخدمات و ممنوع‌الورود به بنادر اروپایی شده‌اند. با این اقدام، مجموع کشتی‌های تحریم‌شده به عدد ۴۴۴ رسیده است.

برای نخستین بار، یک کاپیتان نفتکش متعلق به ناوگان سایه و یک اپراتور خصوصی ثبت پرچم بین‌المللی نیز تحریم شده‌اند. همچنین برخی شرکت‌های بین‌المللی که در مدیریت و پشتیبانی این ناوگان نقش دارند و یک نهاد فعال در بخش گاز طبیعی مایع (LNG) روسیه نیز مشمول تحریم شده‌اند.

اتحادیه اروپا همچنین یک پالایشگاه در هند را هدف تحریم قرار داده که شرکت روس‌نفت روسیه در آن سهم عمده دارد. افزون بر آن، واردات فرآورده‌های نفتی پالایش‌شده از نفت روسیه که از طریق کشور‌های ثالث وارد می‌شوند، ممنوع شده است؛ به جز واردات از کانادا، نروژ، سوئیس، بریتانیا و ایالات متحده. این اقدام، به‌گفته کمیسیون اروپا، مسیر پشتی برای دور زدن تحریم‌ها را مسدود می‌کند.

در کنار همه این اقدامات، خط لوله نورد استریم نیز مورد هدف قرار گرفته و هرگونه تراکنش مرتبط با آن، از جمله ارائه خدمات و کالا برای تکمیل یا نگهداری آن، ممنوع شده است.

با وجود گستردگی تحریم‌های جدید، کرملین آنها را بی‌اثر خوانده است. سخنگوی دولت روسیه، دیمیتری پسکوف، در واکنش به این تحریم‌ها گفت: «روسیه در برابر تحریم‌های غربی ایمن شده و خود را با آنها تطبیق داده است.» او پیش‌بینی کرد که این اقدامات جدید، در نهایت به ضرر کشور‌هایی تمام خواهد شد که آنها را اعمال کرده‌اند.

ارسال نظرات
آخرین اخبار