صدیق مرتضوی در گفتوگو با خبرنگار مانا در بندرعباس اظهار کرد: در اقدامی ضروری، برای تضمین پایداری و شکوفایی صنعت میگو در کشور، فاز دوم پروژه جامع «بررسی عوامل محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز بیماری حاد هپاتو پانکراس در مزارع منتخب میگو» آغاز شد.
وی افزود: این طرح ملی حاصل همکاری سازمان دامپزشکی کشور و مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور است و سلامت مزارع پرورش میگو با گشتهای میدانی در منطقه تیاب استان هرمزگان در حال اجراست.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور خاطرنشان کرد: این طرح با رویکردی دو ساله، برای پیشگیری و مدیریت سلامت مزارع پرورش میگو در حال انجام است.
مرتضوی با اظهار اینکه این پروژه تحقیقاتی دو ساله که از فروردین ۱۴۰۳ کلید خورده و تا فروردین ۱۴۰۵ برنامهریزی شده، اهداف بلندمدتی را دنبال میکند، بیان کرد: تعیین دقیق عوامل محیطی و مدیریتی مؤثر در وضعیت استخرهای منتخب، و رتبهبندی تأثیر این عوامل در بروز یا پیشگیری از بیماری حاد هپاتو پانکراس از مهمترین اهداف اجرای این طرح است.
این مقام مسئول اضافه کرد: تیمهای پایشگر، نمونهبرداریهای میدانی را به صورت منظم (دو بار در ماه) انجام میدهند و در صورت بروز بیماری، این فواصل برای واکنش سریعتر کاهش مییابد.
وی با اشاره به مرور بر گشتهای موفق سال اول و آمادگی برای سال دوم، ادامه داد: پیش از این، هفت گشت میدانی در سال اول پروژه به انجام رسیده و با عملیات روزهای ۳۰ مهر تا یک آبان ۱۴۰۳ در سایتهای پرورش میگو تیاب شمالی و تیاب جنوبی اتمام یافته که طی آن، تمرکز بر نمونهبرداری از آب و خاک برای سنجش مواد مغذی (نیترات، نیتریت، فسفات، آمونیاک) و ثبت پارامترهای محیطی (دما، شوری، اکسیژن، pH) با استفاده از تجهیزات دیجیتال پیشرفته انجام شده است.
مرتضوی با اشاره به رویکردهای سال دوم این طرح، عنوان کرد: فاز جدید پروژه، با تمرکز بر چالشهای باکتریایی دنبال میشود و با ورود به سال دوم، اولین گشت از فاز جدید تحقیقاتی از تاریخ ۲۹ تا ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در مزارع پرورش میگو تیاب اجرا شده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور افزود: در این گشت، تمرکز ویژهای بر برداشت نمونههای آب برای سنجش حضور و میزان باکتری ویبریو صورت گرفته، زیرا این رویکرد، به محققان کمک میکند تا عوامل میکروبی و پتانسیل بروز بیماریهای باکتریایی را نیز رصد کنند.
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه افقی روشن برای اقتصاد شیلاتی در پیش است، گفت: نتایج حاصل از این پایشهای مستمر و تحقیقات جاری، برای همکاری در تدوین پروتکلهای مدیریتی و استانداردهای پیشگیرانه جهت کنترل بیماریها و سلامت میگو و بهبود بهرهوری در صنعت پرورش میگو نقش خواهد داشت و میتواند بنیه اقتصادی استان هرمزگان در حوزه تولید و صادرات میگو را رونق بخشد.