علیرضا امری کاظمی در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: یکی از مهمترین جشنوارههای گردشگری قشم مربوط به برگزاری جشن نوروز صیاد است که هر ساله در تاریخ ۲۸ تیر ماه شاهد برگزاری آن هستیم.
مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سازمان منطقه آزاد قشم، گفت: برگزاری جشن نوروز صیاد امسال به دلیل شیوع کرونا با کمی تعویق در زمان برگزاری آن از تاریخ ۲۸ تیر ماه به اوایل مرداد ماه موکول شده است.
وی تصریح کرد: در این راستا برنامه ریزیهای لازم برای برگزاری کاملاً سنتی این جشن توسط بومیان از سوی سازمان منطقه آزاد قشم صورت گرفته است.
امری کاظمی، اظهار امیدواری کرد: شرایط کرونایی طی هفته آینده به گونهای باشد که امکان برگزاری جشن صیاد نوروز به طور کامل فراهم شود.
این مقام مسئول در سازمان منطقه آزاد قشم، یادآور شد: در راستای پررونق برگزار کردن این جشن، برنامه ریزیهای گستردهای برای اجرای برنامههای جانبی نیز انجام شده است تا شاهد برگزاری رویداد باشکوهی باشیم.
امری کاظمی با اشاره به اینکه جشن نوروز صیاد هر ساله در روستای سلخ قشم برگزار میشود، اذعان داشت: اجرای موسیقی محلی و برگزاری نمایشگاهی از غذاهای محلی و صنایع دستی بانوان سلخ بخشهای دیگر از این مراسم است.
به گفته مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سازمان منطقه آزاد قشم از فردای جشن نوروز صیاد، فصل جدید صید و صیادی در جزیره قشم شروع میشود و تور صیادان بار دیگر با هدف امرار معاش و کسب روزی حلال در پهنه نیلگون خلیج همیشه فارس رها میشود.
لازم به ذکر است، "نوروز صیاد" آیینی است که توسط بومیان روستای سلخ در روزهای تولیدمثل آبزیان برگزار میشود و طی آن صید متوقف میشود تا آبزیان به تولید مثل و احیای جمعیت خود خود فرصتی داشته باشند.
همچنین بر اساس یک باور قدیمی، مردم دریا را به دلیل رزق و روزی که به آنان میبخشد، تکریم و خود را در دریا تطهیر میکنند.
در این جشن، تمام بومیان از زن و مرد، پیر و جوان دل به دریا زده و از آن به دلیل طبیعت و نعمتهای خدادادی که در اختیار آنان قرار میدهد، قدردانی و تشکر میکنند.
این آیین باستانی که صدها سال است در این منطقه از جزیره قشم برگزار میشود دارای مجموعهای شگرف از آداب و رسوم و فرهنگی است که باعث میشود همه ساله گردشگران زیادی سفر در دمای بالای جزیره قشم را بر خود هموار کنند و این جشن را از نزدیک دنبال کنند.
سال صید بومیان دارای چهار فصل است و نخستین فصل آن «جُووا» نام دارد که از اوایل دهه سوم فروردین آغاز میشود و ۱۰۰ روز ادامه مییابد و بیشتر ماههای آن با بهار طبیعت همراه است.
پس از آن، فصل گرما به طول ۶۵ روز آغاز میشود که نخستین روز آن «نوروز صیاد» نامیده میشود و روز به یاد ماندنی برای صیادان است. دو فصل ۱۰۰ روزه نیز در ادامه آن وجود دارد که سال صیادان را تکمیل میکند و زندگی صیادان مطابق آن انجام میشود و در نهایت به زمستان جنوب میرسد.
بومیان قشمی در روز «نوروز صیاد» صید را تعطیل میکنند و با این باور که در این روز همه ماهیها آزادند تا نسل خود را افزایش دهند و از خوردن غذای دریایی پرهیز میکنند.
بر اساس یک سنت قدیمی، همه مردم روستا در این روز باستانی از کوچک و بزرگ برای در امان بودن بیماریها در طول سال آینده، در آب دریا شنا میکنند تا این باور قدیمی همچنان زنده بماند.