جمال عامری نسب در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: تالاب بین المللی شادگان یکی از مهمترین تالاب های جهان است که 140 هزار هکتار از مجموع 537 هزار و 700 هکتار این تالاب در حوزه شهرستان آبادان واقع شده است.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آبادان با اشاره به اینکه تاکنون از ظرفیت گردشگری تالاب شادگان در حوزه شهرستان بندر آبادان بهره برداری نشده است، بیان داشت: یکی از اتفاقات بسیار مهم در حوزه گردشگری آبی شهرستان آبادان در نوروز 98 افتتاح گردشگری تالاب شادگان در حوزه آبادان خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در زمان جنگ، جاده ای به طول سه کیلومتر در تالاب شادگان ساخته شده است، خاطرنشان ساخت: زمانی که آبادان در محاصره عراقی ها قرار گرفت ، این جاده آبادان را به اهواز و در ادامه به بندر ماهشهر متصل می کرده است.
عامری نسب با بیان اینکه در دو طرف این جاده جاذبه منحصر به فرد تالاب شادگان دیده می شود، اظهار کرد: با کشف جدید این جاده به عنوان ظرفیت بالقوه توریست طبیعی بندر آبادان، با برنامه ریزی های انجام شده قرار است در نوروز امسال برای نخستین بار از ظرفیت موجود در این منطقه در راستای توسعه صنعت گردشگری منطقه و ارائه خدمات مناسب به گردشگران بهره برداری شود.
این مقام مسئول در شهرستان بندر آبادان، اضافه کرد: به این منظور تمام مجوزهای لازم جهت ورود گردشگران به این منطقه از تالاب بین المللی شادگان و عبور از جاده ای که دو طرفش را آب فرا گرفته از سوی محیط زیست و سایر ارگان های مربوطه اخذ کرده ایم.
به گفته وی، گردشگران با ورود به این جاذبه منحصر به فرد، می توانند شاهد حضور پرندگان بسیار زیادی در این تالاب باشند و از فضای طبیعی و آرام بخش منطقه نهایت لذت را داشته باشند.
مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آبادان، ادامه داد: البته بخشی از تالاب شادگان که در حوزه شهرستان شادگان قرار گرفته است از طریق ایجاد اسکله های تفریحی در روستاهای صراخیه و رگبه در سال های اخیر هموراه مورد بهره برداری توریستی قرار گرفته است که امیدواریم شهرستان آبادان نیز بتواند از جاذبه این تالاب در راستای توسعه صنعت گردشگری این شهرستان بهره مند شود.
عامری نسب، تاکید کرد: در این راستا در نظر داریم با ایجاد اسکله تفریحی در شادگان بتوانیم به گردشگران ورودی خدمات مناسب جهت گشت زنی در تالاب را ارائه دهیم.
به گفته این مقام مسئول در شهرستان آبادان، در ایام نوروز 20 فروند قایق تفریحی در تالاب شادگان واقع در حوزه شهرستان آبادان به گردشگران خدمات گشت زنی ارائه می دهند.
وی بیان داشت: همچنین سایر خدمات گردشگری ویژه روستاهای اطراف تالاب شادگان نظیر غذای محلی و صنایع دستی نیز توسط بانوان محلی به گردشگران ورودی به این منطقه از تالاب شادگان واقع در حوزه شهرستان آبادان ارائه خواهد شد.
وی به وجود موزه پرندگان و حیات وحش تالاب شادگان نیز اشاره کرد و اظهار داشت: ساختمان این موزه هم اکنون در حال مرمت است که امیدواریم با تدابیر اندیشیده شده، پروژه مرمت به زودی به اتمام رسیده و این موزه جهت بازدید مسافران نوروزی آماده شود.
گفتنی است، تالاب شادگان با یک سیستم زیست محیطی وسیع متشکل از تالاب های شیرین و شور، به علاوه خلیج جزر و مدی خور موسی و جزایر آن است. تالاب در پایین دست حوضه رودخانه جراحی بین شهرهای شادگان، آبادان و ماهشهر در استان خوزستان قرار داشته و در سمت پائین دست، به خلیج فارس می پیوندد.
تالاب شادگان بزرگترین رامسر سایت ایران بوده که در سال 1975 (1354) به ثبت رسیده و به عنوان یک تالاب مهم بین المللی شناخته شده، از تنوع زیستی غنی ای برخوردار است. در مطالعات سال 1381 ،17 جامعه اصلی گیاهی متشکل از 110 گونه گیاهی در محدوده تالاب (شامل جزایر خور موسی) شناسایی شده اند. همچنین این تالاب به دلیل تنوع جانوری اش از نظر بین المللی بسیار معروف و با اهمیت است و تا کنون حدود 311 گونه جانوری در حاشیه این تالاب شناسائی شده است.
از ویژگی های مهم و بی نظیر تالاب شادگان می توان به مقیاس بزرگ، طبیعی بودن، تنوع زیستگاهی و نقشی که در تامین معاش ساکنین محلی ایفا می نماید اشاره نمود. سه شهر بزرگ شادگان، آبادان و ماهشهر در حاشیه این تالاب قرار گرفته و تعدادی روستا نیز در مجاورت آن قرار دارند و دو روستا نیز در داخل این تالاب قرار گرفته اند. جمعیت شهر شادگان و روستاهای اطراف از نظر تاریخی برای تامین معاش وابسته به تالاب هستند. بخش عمده جمعیت این شهرها و روستاها عرب هستند که به کشت محصولات کشاورزی، خرما و دامداری به عنوان منابع اصلی اشتغال و تامین درآمد می پردازند. دامداری (گاومیش)، ماهیگیری، شکار پرنده، نی بری و برداشت علوفه منافعی هستند که از این تالاب نصیب مردم می شود.
لازم به ذکر است، از مهمترین تهدیدات این تالاب می توان به جریانات ورودی زهکش ها، آلودگی آب، کاهش جریان های سیلابی، تغییرات اقلیمی خشکسالی طولانی مدت، معرفی گونه های غیربومی، نشت مواد نفتی از لوله ها، اختلال و ایجاد مزاحمت برای حیات وحش اشاره کرد.