به گزارش خبرنگار مانا اسحاق جهانگیری صبح امروز در چهارمین همایش ملی تبیین اهمیت دریا و نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان این مطلب که ایران دارای 2900 کیلومتر مرز دریایی با 5800 کیلومتر خط ساحل است افزود: امتیاز ویژه بهرهمندی از آب های آزاد و موقعیت جغرافیایی مهم و همچنین دارا بودن تنگه استراتژیک هرمز شرایط بهینهای را برای توسعه اقتصادی ایران فراهم کرده است.
معاون اول رئیس جمهور با افزودن این مطلب که مسئولیت دولت در استخراج نفت استفاده برای رفاه مردم است ادامه داد: خلیج فارس منبع اصلی انرژی دنیاست و با دارا بودن ذخایر عظیم نفت و گاز میتواند ایران را در شرایط ویژهای از نظر توسعه قرار دهد.
وی ادامه داد: طبق محاسبات دولت در مخازن دریایی حدود صدها میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز است و بحمدالله در هیچ یک از کشورهای منطقه قدرت صنعتی و نیروی انسانی کارآمدی مانند ایران وجود ندارد تا از این ظرفیت مهم اقتصادی استفاده کند. لذا این فرصت مغتنمی است که هم از توانمندی کشور استفاده کنیم و هم برای چنین بازار چند صد میلیارد دلاری جذب سرمایه کنیم.
جهانگیری با بیان این مطلب که محصول این حجم از سرمایهگذاری تنها قابل استفاده در داخل نیست افزود: امروز نیازمند یک ناوگان حمل و نقل چند ده میلیون تنی هستیم که بتوانیم حاصل این فرایند را به سمت دیگر کشورها جابه جا کنیم. لذا نیازمند بهرهمندی از صدها کشتی برای انجام این مهم هستیم. زیرا حمل و نقل این محصولات عمدتا از طریق دریا و به وسیله کشتی صورت میگیرد.
معاون اول رئیس جمهور افزود: استفاده از چنین ناوگان عظیم کشتیرانی خود مولد فرصتی چند ده میلیاردی در ساخت، تعمیر و نگهداری کشتی برای ایران ایجاد میکند.
وی با اشاره به لزوم توسعه بنادر افزود: در حال حاضر نیازمند ایجاد بنادر متعدد هستیم. تا روند حمل و نقل کالا تسهیل شود.
وی با برشمردن فرصتها و مواهبت دریا ادامه داد: توسعه ناوگان دریایی، سرمایه گذاری در شیلات و احداث بنادر جدید تنها گوشهای از شرایط ویژه ای است که دریا در اختیار ما قرار می دهد.
جهانگیری با نقد عدم توسعه در بخش کشتیسازی افزود: همواره این سوال مطرح می شود که چرا در صنعت خودرو پیشرفت نکرده ایم؟ حال آنکه باید گفت این پرسش چرا پیرامون صنعت کشتی سازی مطرح نمی شود؟ صنعت کشتی سازی که از دهه 40 در کشور ایجاد شد اما همچنان در این بخش حرکت مهمی دیده نمی شود.
وی ادامه داد: در دورانی که مسئولیت وزارت صنایع را بر عهده داشتم به کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران که در حال خرید کشتی از کره جنوبی بود تکلیف کردیم همزمان معادل همان تعداد کشتی خریداری شده از کشتی سازی نیز خریداری کند. اما پس از گذشت سالیان دراز و در حالی که شرکت کشتیرانی تعداد دیگری کشتی نیز از خارج خریداری کرد. همچنان کشتی سازی قادر به تحویل یک فروند از آن کشتی ها نیست.
وی با نقد نحوه واگذاری شرکت های صدرا و خلیج فارس به بخش خصوصی افزود: این دو شرکت خدمات ارزندهای در بخش توسعه خدمات دریایی ارائه می کردند که متاسفانه با نحوه غلط واگذاری دچار مشکل عدیده ای شدند.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: یکی از دلایل عدم موفقیت در ساخت کشتی نحوه تامین مالی آن است و لذا هم بخش خصوصی و هم دولت همچنین سیستم بانکی باید در این راه اقدامات موثری انجام دهند.
جهانگیری با بیان این مطلب که توجه به دریا می تواند مشکل اقتصاد و اشتغال کشور را حل و فصل کند افزود: اقتصاد دریا نقطه مغفول مانده در نظام جمهور اسلامی ایران است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از نقاطی که نیروهای مسلح می تواند به کمک اقتصاد بشتابد همین اقتصاد دریاست و امروز میبینیم حضور نیروی دریایی ارتش در مکران مثمرثمر بوده است.
جهانگیری ادامه داد: به علت کمبود آب دیگر مصلحت نیست صنایع آب، برق در مرکز کشور ساخته شوند و امیدواریم تا پایان چشم انداز با ایجاد مناطق آزاد و توسعه سواحل بتوانیم بخش عظیمی از این صنایع را به سواحل عمان و خلیج فارس منتقل کنیم.
معاون اول رئیس جمهور در پایان با بیان این مطلب که درآمدهای نفتی از 120 میلیارد دلار در سال به 25 میلیارد دلار در دولت یازدهم رسیده افزود: استفاده بهینه از دریا و صنعت دریایی و بهره مندی از شرایط ویژه دریای عمان می تواند نقش مهمی در اقتصاد ایفا کند.