مدیر کل مدیریت سواحل و تالاب های ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: کنوانسیون محیط زیست دریای خزر آبان ماه سال 1382 در تهران پس از برگزاری نشستهای متعدد کارشناسان محیط زیست کشورهای ساحلی با هدف همکاری مشترک نسبت به حفاظت و احیای محیط زیست دریای خزر به امضا رسید.
فریبرز جمال زاد فلاح، ادامه داد: این کنوانسیون در 21 مرداد ماه سال 86 با همکاری کشورهای حاشیه خزر لازم الاجرا شد و به همین مناسب از آن سال این کشورها تصمیم گرفتند این روز را به نام روز جهانی خزر نامگذاری و در آن روز جشنی به همین مناسبت در این کشورها برگزار شود.
وی تصریح کرد: از سال 87 به بعد جشن روز جهانی دریای خزر در پنج کشور ساحلی برگزار شد و ایران نیز همانند سایر کشورها هر ساله برنامه های ویژه ای را به مناسبت این روز اجرا می کند.
جمال زاد فلاح در ادامه گفته های خود خاطرنشان کرد: در سالهای اولیه بیشتر همایش های دولتی در تهران برگزار می شود اما به تدریج به این آگاهی دست یافتیم که بهتر است در این روز با برگزاری جشنواره های مردمی ، عامه مردم به خصوص بومیان استان های ساحلی شمال کشور را با ضرورت حفاظت هر چه بیشتر از محیط زیست دریای خزر آشنا کنیم.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: به همین منظور با انجام مکاتبات لازم با ادارات محیط زیست استانهای ساحلی خواستار این شدیم که سازمان های مردم نهاد فعال در زمینه محیط زیست را به سازمان حفاظت محیط زیست معرفی کنند.
وی گفت: پس از آشنایی با این سازمان های مردم نهاد در استان های ساحلی با آنها تماس گرفته شد و درزمینه برگزاری جشنواره های روز دریای خزر هماهنگی های لازم با آنها به عمل آمد و از سازمان های مردم نهاد در استان های ساحلی کشور در راستای همکاری با سازمان حفاظت محیط زیست برای برگزاری جشنواره های شاد دریای خزر بهره گرفتیم.
مدیر کل مدیریت سواحل و تالاب های ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: امسال نیز با مشارکت سازمان های مردم نهاد مراسم بزرگداشت روز جهانی دریای خزر در استان های ساحلی برگزار خواهد شد.
وی اظهار داشت: سازمان های مردم نهاد اقدام به برگزاری جشنواره های شاد در قالب اجرای موسیقی، مسابقه نقاشی، جشنواره بادبادک ها و ... خواهند کرد.
وی همچنین از پاک سازی سواحل دریای خزر در شهرستان های ساحلی سه استان مازندران، گیلان و گلستان همزمان با روز جهانی خزر خبر داد.
وی یکی از مهمترین اهداف برگزاری این جشنواره ها در روز جهانی خزر را آشنایی عموم مردم با کنوانسیون تهران عنوان کرد و گفت: به این ترتیب قصد داریم تا مردم را از همکاری های پنج کشور حاشیه دریای خزر در راستای حفاظت از این بزرگترین دریاچه جهان آگاه کنیم.
جمال زاده فلاح عنوان کرد: به این ترتیب به تدریج عموم مردم نیز در راستای حفاظت از دریای خزر در زمینه کاهش آلودگی های ورودی به این دریاچه و نیز حفاظت از گونه های زیستی آن همکاریهای لازم را به طور خودجوش خواهند داشت.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه روز جهانی دریای خزر بعد از گذشت این سالها هنوز در تقویم ملی کشور به ثبت نرسیده است، خاطرنشان کرد: به منظور ثبت روز جهانی خزر در تقویم ملی کشور مکاتبات لازم در گذشته صورت گرفته است اما به دلیل تغییرات مدوام مدیران مربوطه این امر تا کنون به نتیجه مطلوب نرسیده است.
وی تاکید کرد: تلاش ها برای انجام مکاتبات دوباره برای ثبت این روز در تقویم ملی توسط معاونت محیط زیست دریایی انجام خواهد شد.