
شرکت ملی نفتکش ایران همزمان با سفارش ساخت دو فروند نفتکش 35 هزار تنی فراورده بر به ایزوایکو،ساخت سه فروند کشتی با همین ظرفیت را به کشتیسازی خارجی سفارش داد اما درحالی که 10 سال از فعالیت این سه فروند کشتی ساخت خارج در ناوگان نفتکش کشور می گذرد ولی ایزوایکو هنوز موفق به تکمیل و تحویل شناور دو شناور سفارشی شرکت ملی نفتکش نشده است.
آنچه که می خوانید گفتگوی اکبر جبل عاملی مدیر فنی و عملیات ناوگان شرکت ملی نفتکش ایران با نشریه این شرکت درباره آخرین وضعیت سفارشات داخلی نفتکش و همچنین دلایل موفق نبودن کشتی سازان کشور است :
* در ابتدا درباره پروژه ساخت دو فروند کشتی فراورده بر سفارش شرکت ملی نفتکش به ایزوایکو توضیح دهید؟
قرارداد ساخت دو فروندکشتی فراورده بر سفارشی شرکت ملی نفتکش به ایزوایکو به ارزش تقریبی هر یک 25 میلیون دلار در 12 دی ماه سال 1381 امضا شد و یک سال بعد به 30 میلیون دلار افزایش یافت.طبق قرارداد کشتی اول باید 22 ماه پس از تصویب و گشایش فاینانس (خرداد 84) در فروردین ماه 1386 وکشتی دیگر، دو ماه بعد از تحویل کشتی اول یعنی درخرداد ماه 1386 تحویل شرکت ملی نفتکش میشد،اما اینگونه نشد. این درحالی بود که ما همزمان با سفارش ساخت این شناورها،ساخت سه فروندکشتی 35 هزارتنی دیگر را به یک شرکت خارجی سفارش دادیم که شرکت خارجی ظرف مدت 12 ماه این سه کشتی را ساخت و تحویل داد.این سه فروند کشتی ساخت خارج 10 سال است که درخدمت ناوگان حمل و نقل مواد نفتی کشور هستند و در این مدت سه برابر مبلغی که برای ساخت آنها هرینه شده است برای شرکت درآمدزایی در پی داشتهاند؛اما در مقابل شناورهای ما در شرکت ایزوایکو هنوز ساخته و تحویل نشده است.
* کشتیهایی که به ایزوایکو سفارش دادید در حال حاضر در چه مرحله ای است؟
یکی از این کشتیها (نخستین فروند) بعد از بیش از10 سال از سفارش ساخت آن در نهایت درششم اسفندماه سال گذشته به آب اندازی شد و در حال حاضر نیز هشت ماه است که ساخت آن متوقف شده است،ساخت کشتی دوم نیز از سال 1387متوقف شده و در مرحله ابتدایی و به عبارتی ساخت چند بلوک بدنه محدود مانده است.
* فکر میکنید کشتی اول را درچه زمانی تحویل بگیرید؟
فعلا مشخص نیست.
* با توجه به درخواستهای کشتی سازان در افزایش ارزش قرارداد؛ درحال حاضر ارزش قرارداد ساخت این دو کشتی به چه رقمی رسیده است؟این افزایش را در مورد سه کشتی سفارشی به خارج هم داشتید؟
هر چند در زمان ساخت این سه کشتی درشرکتهای خارجی قیمت کشتی به دو برابر افزایش یافت اما شرکت مذکور با همان قیمت قرارداد کشتیها را ساخت و به ما تحویل داد اما ارزش قرارداد ما با شرکت ایزوایکو در چند مرحله افزایش یافت به طوری که هم اکنون برای هردو کشتی به 60 میلیون دلار رسیده است.
* آیا تا بحال زیان ناشی از تاخیر ایزوایکو در تحویل این کشتیها محاسبه شده است؟
ببینید اگر این کشتیها در زمان خود تحویل شده بود دو برابر رقمی که برای ساخت این کشتیها هزینه شده بود درآمد عاید شرکت و کشور میشد به عبارتی ما علاوه بر زیانهایی که متحمل شدیم با یک زیان عدم نفع هم مواجه هستیم برای اینکه به زیان ناشی از تاخیر تحویل این کشتیها برسیم کافی است که درآمد روزانه این کشتیها را در نظر بگیریم؛ اگردرآمد روزانه هر کشتی حدود 28 هزار دلار و مدت سرویس آنها 330 روز در سال باشد زیان ناشی از دیرکرد و تاخیر در ساخت و تحویل این دو کشتی در این 10 سال به رقم بسیار قابل توجهی خواهد رسید. با این همه ما هنوز علاقمند به ساخت و تکمیل این کشتیها هستیم و هر چه زودتر به ما تحویل داده شود به نفع شرکت و کشور خواهد بود چراکه ما به این کشتیها نیاز داریم.
* مسئولان شرکت ایزوایکو عنوان میکنند که تکمیل این پروژه منوط به حل شدن مسایل مالی بین شرکت ملی نفتکش، بانک عامل و سازمان گسترش و نوسازی صنایع است.
ما به شرکت ایزوایکو اعلام کردهایم از آنجا که شرکت ملی نفتکش ایران به تعهدات خود عمل کرده و با توجه به اینکه طبق اعلام مدیریت این کشتیسازی، علت پیش نرفتن این پروژه کمبود نقدینگی است، سازمان گسترش باید در این مقطع وارد عمل شود و از ایزوایکو حمایت کند. همانطور که گفتم شرکت ملی نفتکش تاکنون به تمام تعهدات خود به موقع عمل و حتی بیش از تعهدات خود به شرکت ایزوایکو پول پرداخت کرده است. بانک عامل این پروژه نیز به طور کامل به تعهدات خود عمل کرده است بنابراین در این مقطع درخواست افزایش دوباره قیمت قرارداد و تزریق مجدد اعتبار از سوی شرکت ملی نفتکش به این پروژه قابل پذیرش نیست.
* از پروژه نفتکشهای 63 هزارتنی سفارش به صدرا چه خبر ؟
همانطورکه میدانید قرارداد ساخت سه فروند نفتکش 63 هزار تنی سفارش شرکت ملی نفتکش به صدرا در سال 1382 به ارزش 120 میلیون دلار امضا شد که ارزش آن در سال 83 به 171 میلیون دلار افزایش پیدا کرد. نخستین فروند از سری این کشتیها باید 24 ماه پس از فعال شدن قرارداد یعنی در مهرماه سال 86 و دو کشتی دیگر، هریک به فواصل شش ماه یعنی اسفند 1386 و کشتی سوم مهرماه 1387 تحویل شرکت ملی نفتکش میشد اما متاسفانه ساخت این کشتیها از سال 1388 متوقف مانده است.
* آیا ارزش این قرارداد باز دچار تغییر شد یا هم اکنون نیز همان رقم 171 میلیون دلار سال 83 است؟
شرکت صدرا تاکنون بارها و در جلسههای متعدد افزایش قیمت از 57 میلیون دلار به 85 تا 100 میلیون دلار، برای هر کشتی را مطرح کرده است ولی با توجه به استعلامهای انجام شده از کشتی سازان خارجی، قیمت اینگونه کشتیها در بازار بینالمللی به مراتب پایین تر از قیمت قرارداد بود، بنابراین قیمت درخواستی صدرا به لحاظ نداشتن توجیه اقتصادی؛مورد موافقت شرکت ملی نفتکش ایران قرار نگرفت.
* شرکت ملی نفتکش در این پروژه به تعهدات خود عمل کرده است؟
شرکت ملی نفتکش در این قرارداد نیز بیش از پیش به تعهدات خود عمل و بیش از رقم قرارداد، منابع مالی به این پروژه تزریق کرده است به طوری که 97 میلیون دلار، معادل 60 درصد رقم قرارداد به صدرا پرداخت شده و تنها 40 درصد مربوط به مرحله به آب اندازی و تحویل دهی مانده است.پرداخت این رقم هم در شرایطی که کشتی اصلا ساخته نشده و به این مرحله نرسیده است غیر منطقی و غیر قابل توجیه است. علاوه بر شرکت ملی نفتکش، بانک عامل هم سهم خود را در این پروژه بطور کامل پرداخت کرده است اما ازآنجاکه پیشرفت پروژه بسیار اندک بوده ،بانک نیز دیگر حاضر به تزریق اعتبار به این پروژه نیست؛ علاوه براین صرف نظر از مبالغی که بابت قرارداد به صدرا پرداخت شد از آنجا که این شرکت فاقد حوضچه خشک کشتیسازی بود شرکت ملی نفتکش به منظور کمک به صدرا مبلغ پنج میلیون دلار نیز برای احداث این حوضچه به این شرکت پرداخت کرد.
* یعنی صدرا بدون اینکهزیرساختهای لازم برای ساخت این کشتیها را دراختیار داشته باشد وارد حوزه ساخت کشتیهای نفتکش شد؟
بله و متاسفانه با وجود تسهیلاتی که برای ساخت این حوضچه در اختیار صدرا قرار گرفت این حوضچه تا به امروز ساخته نشده است.
* اگر این سه کشتی به موقع و طبق برنامه تحویل داده میشد چقدر درآمد عاید شرکت ملی نفتکش میشد؟
این کشتیها میتوانستند روزانه تا حدود 50 هزار دلار درآمد برای شرکت ایجاد کنند.
* با توجه به مباحثی که در مورد واگذاری صدرا و مدیریت جدید آن مطرح است سرانجام ساخت این سه فروند کشتی چه خواهد شد؟
باید ببینیم که طرح سوآپ چه خواهد شد چرا که ساخت این کشتیها با هدف فعالیت در این طرح سفارش داده شده بود از طرف دیگر برای ساخت این کشتیها لازم استکه حوضچه خشک صدرا در نکاء ساخته شود اما این شرکت با اینکه سه پنجم مبلغ قرارداد را دریافت کرده اما هنوز به این حوضچه خشک و زیرساختهای لازم مجهز نشده است پس طبیعتاً در این شرایط صحبت کردن در مورد آینده این پروژه دشوار است.
* به اعتقاد شما مشکل کشتیسازی ما در کجاست که به رغم گذشت 10 سال هنور موفق به تحویل این کشتیها نشده است؟
قبل از پاسخ به این سوال باید بگویم ما انتظار نداریم که کشتی سازهای ما همانند شرکتهایی چون هیوندای یککشتی را شش ماهه بسازند و تحویل دهند اما حداقل باید بتوانند ظرف مدت دو تا سه سال یک کشتی را بسازند و تحویل دهند،در حال حاضر کشتیهایی که 15 سال سن دارند باید از رده خارج شوند به عبارتی حتی به فرض اینکه شرکتهای داخلی کشتیهای سفارش ما را امسال تحویل دهند این کشتیها نمیتوانند مدت طولانی در خدمت ناوگان کشور باشند و باید از رده خارج شوند.اما در پاسخ به پرسش شما باید بگویم به نظر من عمده مشکلکشتیسازیهای ما مشکلات مدیریتی بوده و اینکه از نیروهای متخصص در مدیریت ارشد این شرکتها استفاده نشده است. صنعت کشتیسازی ما نیارمند حمایتهای دولت و ارگانهایی چون سازمان گسترش و نوسازی صنایع است، ضمن آنکه فکر میکنم که مشارکت با شرکتهای کشتیسازی خارجی صاحب نام و همچنین انتقال فناوری ساخت به داخل میتواند به رفع برخی از مشکلات شرکتهای داخلی کمک کند. عمان در حال حاضر در یکی از شهرهای بندری خود با نام دخم با مشارکت شرکت کشتیسازی دوو یک یارد جدید احداث کرده است به نظر من نمونه این تجربیات در کشور ما هم قابل اجرا و پیاده سازی است.
* فکر میکنید چرا صدرا در نکا نمیتواند در طول 10
سال، نفتکش 63 هزار تنی بسازد اما در بوشهر نفتکش افراماکس 113 هزار تنی سفارشی ونزوئلا را در دوره زمانی کوتاه تری میسازد و حتی آماده تحویل میکند؟
به نظرمن باید از تجربه صدرا - بوشهر در ساخت کشتیهای سفارش ونزوئلا به عنوان یک مثال و تجربه نسبتا موفق ،هم به لحاظ دقت در ساخت و هم رعایت زمان نام برد که البته بخش عمده ای از آن به مدیریت این پروژه برمیگردد به اعتقاد من مدیریت این پروژه در این بخش تجارب زیادی داشتهاند.
* و ...
سیاست شرکت ملی نفتکش ایران حمایت از صنایع داخل است و با همه این مشکلات قصد داریم پس از حل شدن مسایل مربوط به دو پروژه سفارش شرکت ملی نفتکش ایران در ایزوایکو و صدرا دوباره از توان داخل استفاده کنیم.