به گزارش گروه بینالملل مانا به نقل از رویترز، تهدیدهای جدید ترامپ پس از هفتهها کاهش تنش که تا حدودی موجب آرامش بازارها شده بود، بار دیگر بازارهای جهانی را به آشوب کشید. پس از اعلام تعرفههای جدید، شاخصهای بازار سهام در آمریکا و اروپا دچار افت شدند و بازار خودرو نیز تحت تاثیر جنگ تجاری میان اروپا و آمریکا قرار گرفت.
از دید کارشناسان، این قدرتنمایی ترامپ نشاندهنده بازگشت به جنگ تجاری واشنگتن علیه اروپا است که بازارها، کسبوکارها و مصرفکنندگان را به لرزه درآورده و نگرانیها درباره رکود اقتصادی جهانی را افزایش داده است.
در همین حال، حمله ترامپ به اپل، آخرین تلاش او برای تحت فشار قرار دادن یک شرکت خاص پس از خودروسازان، شرکتهای داروسازی و تراشهسازان برای انتقال تولید به ایالات متحده است. در حال حاضر، آمریکا هیچگونه گوشی هوشمندی تولید نمیکند، در حالی که مصرفکنندگان آمریکایی سالانه بیش از ۶۰ میلیون گوشی خریداری میکنند. انتقال تولید احتمالا هزینه آیفونها را صدها دلار افزایش میدهد.
فواد رزاقزاده، تحلیلگر بازار، به خبرگزاری رویترز گفت: «با اعلام جنگ تجاری دوباره، تمام خوشبینیها نسبت به توافقهای تجاری در عرض چند دقیقه، حتی چند ثانیه، از بین رفت.»
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، نیز اظهار داشت: «تهدید تعرفه ۵۰ درصدی امیدوارم آتشی زیر پای اتحادیه اروپا روشن کند تا به خودشان بیایند، زیرا کشورهای دیگر با حسن نیت با واشنگتن مذاکره کردهاند.»
ترامپ در سایت اجتماعی خود نوشت: «مذاکرات ما با اروپاییها به جایی نمیرسد.»
کمیسیون اروپا هنوز از اظهار نظر در مورد تهدید جدید ترامپ خودداری کرده است. اروپاییها ظاهراً منتظر تماس تلفنی بین ماروس سفکوویچ، رئیس تجارت اتحادیه اروپا، و جیمیسون گریر، همتای آمریکاییاش، خواهند ماند. در این راستا، فرستادگان ۲۷ کشور اتحادیه اروپا قرار است در بروکسل درباره تجارت دیدار کنند.
دیک شوف، نخستوزیر هلند، در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «با استراتژی اتحادیه اروپا در مذاکرات تجاری با ایالات متحده موافقم و اتحادیه اروپا احتمالاً این آخرین اعلامیه را به عنوان بخشی از مذاکرات خواهد دید.» وی افزود: «قبلاً مشاهده شده که تعرفهها میتوانند در مذاکرات با ایالات متحده بالا و پایین بروند.»
ناتان شیتس، اقتصاددان ارشد جهانی، گفت: «اعمال مالیات ۵۰ درصدی بر واردات اتحادیه اروپا میتواند قیمت مصرفکننده را برای تمام کالاها، از جمله خودروها، افزایش دهد.» به گفته وی، کل صادرات اتحادیه اروپا به ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ حدود ۵۰۰ میلیارد یورو (۵۶۶ میلیارد دلار) بود که طبق دادههای اتحادیه اروپا، داروها، خودرو و قطعات خودرو، مواد شیمیایی و هواپیما از جمله بزرگترین صادرات بودهاند.
کاتلین بروکس، مدیر تحقیقات XTB، گفت: «اتحادیه اروپا از دید ترامپ، مناطق نامطلوب تلقی میشود. به نظر نمیرسد که وی روابط خوبی با رهبران این اتحادیه داشته باشد. این مسأله احتمال جنگ تجاری طولانیمدت میان آنها را افزایش میدهد.»
هاکان ساموئلسون، مدیرعامل ولوو کارز، به رویترز گفت: «مشتریان باید بخش بزرگی از افزایش هزینههای مربوط به تعرفهها را بپردازند و واردات کوچکترین خودروهای این شرکت به ایالات متحده میتواند غیرممکن شود. با این حال، همچنان امیدوارم که اروپا و ایالات متحده به زودی به توافق برسند. قطع تجارت میان اروپا و آمریکا به نفع هیچکدام از آنها نخواهد بود.»
در این گزارش آمده است که ترامپ در پستی خطاب به تیم کوک، مدیرعامل اپل، نوشت: «من مدتها پیش به تیم کوک در مورد اپل اطلاع دادهام که انتظار دارم آیفونهای آنها که در ایالات متحده آمریکا فروخته میشوند، در ایالات متحده تولید و ساخته شوند، نه در هند یا هر جای دیگر.»
به گفته کارشناسان، هرگونه تلاشی برای اعمال تعرفه تنها بر اپل احتمالاً با موانع قانونی روبرو خواهد شد. اپل در حال سرعت بخشیدن به برنامههای خود برای تولید اکثر آیفونهای فروختهشده در ایالات متحده در کارخانههای هند تا پایان سال ۲۰۲۶ است تا از تعرفههای بالقوه بالاتر در چین عبور کند. اما احتمال انتقال تولید به ایالات متحده کمتر است. در ماه فوریه، اپل اعلام کرد که طی چهار سال، ۵۰۰ میلیارد دلار در ۹ ایالت آمریکا هزینه خواهد کرد، اما این سرمایهگذاری برای انتقال تولید آیفون به ایالات متحده در نظر گرفته نشده است.
در پایان این گزارش آمده است که گیل لوریا، تحلیلگر D.A. Davidson & Co، در این رابطه گفت: «تصور اینکه نظرات مدیران اپل در ۳ تا ۵ سال آینده کاملاً با این درخواست رئیسجمهور آمریکا مطابقت داشته باشد، دشوار است.»