به گزارش مانا، مهری اثنیعشری در نشست کمیته راهبری طرح حفاظت از تالابهای ایران گفت: در حال حاضر ۴۹ تالاب کشور که ۲۲ درصد کل تالابهای کل کشور را شامل شده، در قالب مشارکت مدیریت زیست بومی اجرا میشود. تا فوریه ۲۰۲۴ میلادی تالابهای شادگان در خوزستان، بختگان در فارس و دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی تحت پوشش حفاظت از تالابها قرار دادیم.
مدیر ملی طرح بینالمللی حفاظت از تالابهای ایران افزود: همچنین در این تالابها روش کشاورزی پایدار اجرا و به الگو تبدیل شد که در این فرایند دو هزار و ۴۴۳ کشاورز آموزش دیدند و ۲۲.۵ درصد تولیدات کشاورزی افزایش یافت. همچنین نتایج این طرح در دوره اخیر نشان داد که در مصرف آب کاهش ۲۷.۵ درصدی داشتیم که منجر به افزایش فرایند تولید کشاورزی شد و درآمد هر کشاورز ۱۴ درصد افزایش یافت. در مورد دیگر آنکه ۲۵ تا ۳۰ درصد مصرف نهادههای شیمیایی کاهش یافت.
وی گفت: اگر بخواهیم به دستاوردهای دیگر این طرح اشاره کنیم، تشکیل صندوق اعتبارات خرد و کمک ۲۰۰ میلیونریالی طرح به صندوق، پوشش معیشت جایگزین در ۴۴ روستا، تشکیل ۲۶ سمن، تشکیل ۶۵ صندوق اعتباری خرد و شکل گیری ۱۸۱ گروه معیشت است.
اثنیعشری تصریح کرد: همچنین ۶۷۸ هزار دلار مبلغی است که در سال ٢٠٢۴ میلادی برای این طرح پرداخت شد که توانستیم پروژه را حفظ کنیم و امیدواریم با بودجه جدید این طرح رونق بگیرد. البته تعهدات مالی دولت در این پروژه با کمی تأخیر و به صورت ناکافی انجام میشود که امیدوارم این موضوع بهبود پیدا کند. همچنین برای موفقیت بیشتر در اجرای این پروژه نیازمند همکاری وزارتخانههای جهاد کشاورزی، نیرو، کشور، وزارت امور خارجه، سازمان برنامه و بودجه و برنامه توسعه ملل متحد (undp) هستیم.
همچنین گلبهار نماتوا، نماینده توسعه ملل متحد در این نشست گفت: اجرای طرح حفاظت از تالابها تاکنون با استفاده درست از منابع آب، کاهش مصرف آب در تولید کشاورزی، کاهش استفاده سموم، افزایش باروری زمینهای کشاورزی و در کنار آن آموزش و همکاری جوامع محلی با محوریت بر زنان دستاوردهایی به همراه داشته است.
وی تاکید کرد: نتایج این دستاوردها نشان میدهد که فعالیتهای مفیدی صورت گرفته که باعث بهبود شرایط محیط زیستی منطقه و کاهش فشار بر مولفههای زیستی شده است. موفقیت در اجرای این طرح نتیجه همکاری دسته جمعی سازمان حفاظت محیطزیست، وزارت خارجه و تیم پروژه است. بعد از امضای توافقنامه، دولت ایران قول داد که مبلغ ۷۰۰ هزار دلار به پروژه کمک کند که بخشی از این مبلغ دریافت شده و امید میرود برای اجرای پروژه نیز باقیمانده این مبلغ دریافت شود.
نماتوا در ادامه گفت: دور جدید پروژه حفاظت از تالابهای ایران به روش ملی است و سازمان حفاظت محیطزیست متولی اجرای آن است که در تالابهای ارومیه، شادگان، پریشان و انزلی فعالیت خواهد کرد. همچنین این پروژه با همکاری مشترک وزارت جهاد کشاورزی و فائو انجام خواهد گرفت و نقش جوامع محلی در اجرای این طرح بسیار پررنگ خواهد بود و قطعاً به اجرای این روش ادامه خواهیم داد.
عیسی بزرگزاده، نماینده وزارت نیرو که در این جلسه حاضر بود بیان کرد: در سال آبی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۲ بیش از ۸ میلیارد متر مکعب حقابه تالابها تامین شده که در برنامه هفتم بیش از ۱۰ میلیارد متر مکعب در نظر گرفته شده است و لازم است برای تحقق آن منابع مالی نیز پیش بینی شود.