به گزارش گروه بین الملل مانا گروه تحقیقی کلارکسونز لندن در گزارش جدید خود با گریزی بر بازار تانکر، فله برها و سفارش ساخت شناورهای جدید نوشت: طی هفته گذشته علیرغم اینکه تعداد زیادی معامله به روی کاغذ آمد و مالکان نفتکش های غول پیکر روزهای شلوغی را سپری کردند، اما نرخ کرایه حمل در مسیرهای تجاری خاورمیانه- آسیا بر روی 50 WS ایستاد. از سوی دیگر بازار در دریای کارائیب روی مثبت خود را نشان داد و نرخ کرایه حمل به چهار میلیون و 500 هزار دلار رسید. شیب صعودی نرخ کرایه حمل که به وفق مراد مالکان بود، سبب شد بازار حتی به کشتی های بالست( بدون بار) از خاورمیانه نیز چراغ سبز نشان دهد.
سوئزماکس
در حالیکه چارترها مشغول جمع و جورکردن بارگیری محمولات ماه جاری بودند، اما جریان ناگهانی ورود کارگوها به بازار آفریقای غربی سبب افزایش نرخ کرایه حمل تانکرهای سوئزماکس در برخی از مسیرها شد. از سوی دیگر بازار در دریای مدیترانه/سیاه شاهد سطح پایینی از تقاضا بود. نرخ کرایه حمل در مسیرهایی از مدیترانه به طور کلی روند نزولی هفتگی را نشان داد.
افراماکس
در ابتدای هفته گذشته در دریای سیاه/ مدیترانه، لیست کوتاه شناورهای آماده بارگیری و میزان بالایی از تقاضا منجر به افزایش چشمگیر نرخ کرایه حمل و رسیدن آن به 120 WS است. اما در روزهای پایایی هفته و به دنبال بازار آرام تر، نرخ کرایه حمل به 100-105 WS افت کرد. افزون بر این بازار در دریای شمال/حوزه بالتیک شلوغ بود و نرخ کرایه حمل با رسیدن به 97.5 WS در مسیر بالتیک- قاره انگلستان روند افزایشی هفته به هفته را به نمایش گذاشت.
تانکر حمل مشتقات نفتی تمیز
غرب سوئز: طی هفته گذشته روند فعالیت پایین در بازار تانکرهای کوچک استمرار داشت و انتظار می رود در روزهای جاری بازار شاهد کاهش بیشتر فعالیت نیز باشد. از سوی دیگر به دنبال ظرفیت مازاد شناور، بازار تانکرهای MR شیب نزولی به خود گرفت و نرخ کرایه حمل در مسیر قاره انگلستان –ساحل آمریکا با رسیدن به 110 WS افت هفتگی را نشان داد.
شرق سوئز:
در هفته گذشته بازار تانکرهای LR2 نسبتا شلوغ بود. اما نرخ کرایه حمل در مسیر ژاپن- خلیج فارس با رسیدن به 100 WS روند نزولی را به نمایش گذاشت.
تانکر حمل مشتقات نفتی کثیف
طی هفته گذشته بازار روند پایداری را به همراه داشت و نرخ کرایه حمل در مسیرهایی از اروپا بر روی 105 WS ایستاد. از سوی دیگر بازار در دریای کارائیب ساکت باقی ماند و انتظار می رود طی هفته جاری نیز داستان به همین شکل روایت شود.
فله برها
کیپ سایز
در مجموع بازار فله برهای کیپ سایز روند نسبتا پایداری را در هفته گذشته به نمایش گذاشت. نرخ کرایه حمل در مسیر Tubarao-Qingdao به 19 هزار و 250 دلار برای هر تن افزایش یافت، در حالیکه نرخ کرایه حمل در مسیر Dampier-Qingdao به هفت هزار و 70 دلار برای هر تن کاهش یافت. در مجموع میانگین نرخ کرایه حمل فله بر کیپ سایز با رسیدن به 14 هزار و 572 دلار در روز روند نزولی چهار درصد را به همراه داشت.
پاناماکس
در منطقه پاسیفیک تمایل مثبت حاکم بر بازار استمرار داشت، چنانچه جریان پایدارکارگوهای ذغال سنگ آسیای جنوب شرقی سبب افزایش نرخ کرایه حمل شد. افزون بر اگر چه رونق بازار در منطقه پاسیفیک پالس های مثبتی را به بازار آتلانتیک فرستاد، اما طویل شدن لیست شناورهای آماده به بارگیری به ویژه در اروپا سبب تضعیف تمایل بازار و افت نرخ کرایه حمل در هفته گذشته شد.
هندی
در ابتدای هفته گذشته در منطقه پاسیفیک سطح فعالیت بازار افزایش یافت، اما در روزهای پایانی و به دنبال تعطیلات درهند و سنگاپور، نرخ کرایه حمل افت ناچیزی را تجربه کرد.از سوی دیگر صف کوتاه شناورهای آماده به بارگیری در منطقه آتلانتیک، شیب صعودی نرخ کرایه حمل سوپراماکس به ویژه در خلیج آمریکا را به ارمغان آورد.
بازار کانتینری
بر طبق آخرین داده های جابجایی کانتینری، بندرلانگ بیچ آمریکا جابجایی 0.69 میلیون TEU کانتینر را در ماه می سال جاری میلادی تجربه کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد شش درصد را به نمایش گذاشت. به طور کلی در پنج ماه نخست سال جاری میلادی جابه جایی کانتینری در بندر مذکور به سه میلیون و 200 هزار TEU رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته روند افزایشی 14.6 درصد را به همراه داشته است.
از سوی دیگر جابه جایی کانتینری در بندرلس آنجلس با رسیدن به 0.77 میلیون TEU افت 3.4 درصد را در ماه می سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان داد. افزون بر این در مجموع در پنج ماه نخست سال جاری میلادی جابجایی کانتینری در بندر مذکور با رسیدن به سه میلیون و 600 هزار TEU شیب نزولی 4.4 درصد را نسبت به مدت مشابه سال گذشته به همراه داشت.
لازم به ذکر است: در ابتدای ماه جاری میلادی دفتر سفارش ساخت کشتی کانتینری بسیار کم قطر بود، چنانچه سفارش تعداد 363 فروند شناور با ظرفیت مجموع دو میلیون و 600 هزار TEU در این دفتر ثبت شده بود. رقمی که تنها معادل 12 درصد از کل ناوگان از لحاظ TEU را نشان می دهد. با این وجود به دنبال افت نسبی سرعت فعالیت بازار اوراق از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون، انتظار میرودکل ظرفیت ناوگان کشتی کانتینری رشد 5.3 درصد را در سال جاری میلادی تجربه کند، برای سال 2019 نیز رشد ملایم 3.4 درصد پیش بینی شده است.
سفارش ساخت شناور
در ماه می سال جاری میلادی شرکت تجارت عمومی Mitsui & Co ژاپن سفارش ساخت دو فله بر کامسارماکس دیگر با ظرفیت 82 هزار DWT را به کشتی سازی Jiangsu Yangzijiang چین اعلام کرد. زمان تحویل شناور سال 2020 اعلام شده است. افزون بر این کشتی سازی Oshima ژاپن سفارش سفارش ساخت دو فروند فله بر با ظرفیت 100 هزار DWT را از Oldendorff Carriers - یکی از بزرگترین شرکت های فله خشک جهان مستقر در آلمان- دریافت کرد. کشتی سازی Ferus Smit هلند نیز سفارش ساخت یک فروند کشتی حمل ال ان جی با ظرفیت هشت هزار DWT را از JT Cement مالک نروژی دریافت کرد. زمان تحویل شناور سال 2019 اعلام شده است.
در بخش تانکر، شرکت Mitsui & Co سفارش ساخت پنج فروند تانکر MR با ظرفیت پنج هزار DWT را به کشتی سازی صنایع سنگین سامسونگ کره جنوبی داد. قرار است شناورها در سال 2020 تحویل داده شوند.
افزون بر این در بخش کشتی مسافربری و کروز دو مورد سفارش به ثبت رسید. کشتی سازی Croatian yard Brodosplit سفارش ساخت یک فروند کشتی کروز را از شرکت expedition travel دریافت کرد. سه ماه چهارم سال 2020 زمان تحویل شناور اعلام شده است.افزون بر این شرکت کشتی کروز MSC Cruises مستقر در جنوای ایتالیا سفارش ساخت یک فروند کشتی کروز مجهز به سوخت ال ان جی را به کشتی سازی STX فرانسه داد. زمان تحویل شناور سال 2023 اعلام شده است. DFDS -اپراتور کشتی مسافربری- سفارش ساخت یک فروند کشتی رو- رو با مساحت شش هزار و 700 lane meter را به کشتی سازی Jinling چین داد که در سال 2020 تحویل داده خواهد شد.
بازار اوراق
با پایان ماه رمضان و فرا رسیدن عید فطر، بازار اوراق در روزهای آغازین هفته جاری آرام سپری شد. اما زمانیکه تمامی بازارها فعالیت خود را از سر گیرند، انتظار می رود شاهد خیز مجدد تمایل به سمت یاردهای اوراق باشیم.
بازار اوراق
دولت آمریکا اعلام کرده است، تعرفه 25 درصدی را بر روی 34 میلیارد دلار واردات از چین اعمال خواهد کرد. افزون بر این قرار است تعرفه ها بر روی 16 میلیارد دلار از واردات دیگر در آینده ای نزدیک اعلام شود. به نظر می رسد چین در اقدامی تلافی جویانه چین دست به اعمال تعرفه ها بر روی واردات از آمریکا شامل سویا و غلات دیگر خواهد زد. ناگفته نماند واردات غلات از آمریکا به چین به 40 میلیون تن در سال 2017 میلادی رسید، رقمی که معادل هشت درصد از تجارت جهانی غلات و 0.7 درصد از تجارت فله خشک را تشکیل می دهد.
افزون بر این، چین محدودیت های واردات ذغال سنگ را در تعدادی از بنادر اصلی لغو کرده است. واردات ذغال سنگ چین در ماه می سال جاری میلادی با رسیدن به 22 میلیون تن روند پایداری را نسبت به مدت مشابه سال گذشته به نمایش گذاشت. اما انتظار می رود به دنبال سبک شدن محدودیت ها، شاهد روند افزایشی واردات این محصول در کوتاه مدت خواهیم بود.