علی اکبر مرزبان در گفتگو با خبرنگار مانا گفت: در بحث صدور کارت های الکترونیک سند شناسایی دریانوردان(SID )که در ارتباط با اجرای الزامات کنوانسیون185 سازمان بین المللی کار ( ILO )است و به اهراز هویت دریانوردان در جهان کمک می کند اقدامات خوبی صورت گرفته است به گونه ای که در صورت موافقت هیئت وزیران و ابلاغ به سازمان بنادر و دریانوردی، از ابتدای سال آینده این کارت های الکترونیک برای دریانوردان شاغل بر روی کشتی های مشمول کنوانسیون از جمله کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت ملی نفتکش ایران صادر خواهد شد.
مدیر کل امور دریانوردان و سازمانهای تخصصی بین المللی تصویب کنوانسیون کار دریایی را بزرگترین دستاورد در جهت حمایت از حقوق دریانوردان برشمرد و افزود: در حال حاضر دریانوردان درباره اجرای این کنوانسیون به وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان بنادر و دریانوردی مراجعه می کنند و سازمان بنادر و دریانوری به صورت جدی با مالکان کشتی و کسانیکه به حقوق دریانوردان توجه نکنند برخورد می کند.
وی با اشاره به اصلاحیه کنوانسیون تسهیل ترافیک دریایی اظهار داشت: در این خصوص پیشنهاد ایران در خصوص استفاده دریانوردان از مرخصی خشکی در بنادر سایر کشور ها مورد پذیرش سازمان بین المللی دریایی قرار گرفت و از سوی کلیه کشورها لازم الاجرا است.
مرزبان به اجرایی شدن کنوانسیون مدیریت آب توازن کشتی ها از شهریور ماه سال آینده اشاره کرد و گفت: انطباق کشتی ها با الزامات این کنوانسیون در دستور کار جدی سازمان بنادر و دریانوردی قرار گرفته است و سازمان بنادر و دریانوردی با سازمان محیط زیست در تعامل است تا زمینه های اجرای این کنوانسیون را در موعد مقرر فراهم کند.
وی ادامه داد: همچنین اجلاس کمیته فرعی منابع انسانی، آموزش و نگهبانی (HTW) که موضوع کنوانسیون STCW است به زودی در مقر IMO برگزار می شود و سازمان بنادر و دریانوردی، نمایندگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و نمایندگان شرکت ملی نفتکش نیز در این کمیته شرکت خواهند کرد.
مدیر کل امور دریانوردان و سازمانهای تخصصی بین المللی تصریح کرد: بازنگری جامع کنوانسیون استاندارهای آموزشی، گواهینامه ها و نگهبانی برای کشتی های ماهیگیری(STCW-F )یکی از دستورکارهای بسیار مهم تعریف شده برای این کمیته فرعی است.
وی افزود: این کنوانسیون در سال 1995 تصویب و در 29 سپتامبر 2012 لازم الاجراء شده است اما با توجه به اینکه کشورها به عضویت آن در نیامدند عملا اجرایی نشد اما اکنون با توجه به گذشت بیش از بیست سال از تصویب آن در حال بازنگری جامع و تطبیق آن با شرایط روز هستند تا کشورهای بیشتری به عضویت آن درآیند.
برگزاری دوره های آموزشی دریانوردی در56 مرکز آموزشی بخش خصوصی
مرزبان در خصوص برگزاری دوره های آموزشی برای دریانوردان گفت: باتوجه به ماموریت اداره کل امور دریانوردان و سازمان های تخصصی بین المللی در ارزیابی و اطمینان از شایستگی دریانوردان کشور و صدور گواهینامه دریانوردی برای آنها، برگزاری دوره های آموزشی دریانوردی به 56 مرکز آموزشی بخش خصوصی واگذار شده است و سازمان بنادر و دریانوردی بر عملکرد آنها در چارچوب الزامات کنوانسیون STCW نظارت می کند و چنانچه هریک از مراکز عملکرد مطلوبی داشته باشد از مجوز های بیشتری جهت برگزاری دوره های آموزشی در استان خود بهره مند می شود.
وی تصریح کرد: سازمان بنادر و دریانوردی در باره تسهیلات ویژه برای دوره های آموزشی دریانوردان، موفق گشته با پیگیری و حذف موضوع مالیات بر ارزش افزوده از هزینه های مراکز آموزش دریانوردی، باعت کاهش هزینه دوره ها شود و همچنین با تهیه و به روز رسانی سامانه شبیه ساز دریانوردی، توانسته خدمت در خور توجهی در زمینه آموزش های دریانوردی با استفاده از این تجهیزات به دریانوردان کشور ارائه کند.
وی خاطرنشان کرد: حذف هفت عنوان آزمون از آزمون های سازمان بنادر و دریانوردی و تفویض آنها به مراکز آموزش دریانوردی یکی دیگر از اقدامات ویژه سازمان در راستای کاهش هزینه های آزمون و تردد دریانوردان است.
وی با اشاره به تشکیل کارگروه تخصصی توسعه منابع انسانی کشور با مدیریت اداره کل امور دریانوردان و سازمان های تخصصی بین المللی و با حضور مسئولین سازمان بنادر و دریانوردی و نمایندگان کلیه بخش های مرتبط از سال 1387 گفت: این کارگروه تا کنون با برگزاری بیش از 30 جلسه تخصصی در جهت توسعه نیروی انسانی دریانورد با محوریت شناسایی نیاز ها، آموزش، جذب و نگهداری نیروی دریانورد فعالیت کرده است.
وی استانداردسازی اجرای کنوانسیون STCW در قالب 128 دستورالعمل و حجم بیش از 6000 صفحه، امضاء تفاهم نامه مشترک فی مابین دولت جمهوری اسلامی ایران و 20 کشور در قبال شناسایی گواهینامه های شایستگی دریانوردی، ایجاد تفاهم نامه با وزارت آموزش و پرورش در جهت استاندارد سازی آموزش دریانوردی در 9 هنرستان فنی حرفه ای دریایی وزارت آموزش و پرورش و انعقاد تفاهمنامه در این خصوص با این وزارتخانه همچنین ایجاد تفاهمنامه با دانشگاه فنی و حرفه ای در جهت استاندارد سازی آموزش دریانوردی و در راستای بکار گیری خروجی سه دانشکده آن دانشگاه در صنعت حمل و نقل دریایی کشور را از جمله اقدامات مناسب انجام شده در زمینه آموزش دریانوردی ذکر کرد.
وی تصریح کرد: همچنین با پیگیری های مستمر از سوی ستاد کل نیروهای مسلح و مجلس شورای اسلامی کاربری ماده 9 قانون نظام وظیفه که تغییر یافته بود مجددا احیاء شد، به گونه ای که مطابق با این قانون دریانوردان در قبال 10 سال تعهد خدمت در دریا به شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی و شرکت ملی نفتکش و سازمان بنادر و دریانوردی پس از طی دوره آموزشی از خدمت سربازی معاف می شوند.
مرزبان گفت: استفاده از این قانون منجر به ایجاد انگیزه جوانان برای انتخاب حرفه دریانوردی و ماندگاری آنها در دریا می شود.