پیمان فلسفی نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در گفتوگو با مانا درباره تامین سوخت با قیمت مناسب برای صیادان آبهای دور بیان کرد: دسترسی به سوخت با قیمت مناسب برای صیادان آبهای دور خیلی مهم است و در حال حاضر سهمیهای برای این موضوع در نظر گرفته نشده است.
وی تأمین سوخت با قیمت مناسب را یکی از چالشهای پیش روی صیادان اعلام کرد و افزود: لازم است در بودجه سال آینده پیشبینی لازم در راستای تعیین قیمت سوخت برای صیادان در آبهای دوردست بهمنظور توسعه اقتصاد دریا محور به عمل آید و سوخت مورد نیازشان با قیمت مناسبتری در اختیار این عزیزان قرار گیرد.
نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ادامه داد: نیاز به سیاستهای حمایتی در این حوزه داریم و لازم است تدابیری جهت تأمین سوخت با قیمت مناسب اندیشیده شود.
وی درباره نیازها و الزامات توسعه صید در آبهای دور گفت: یکی از مهمترین الزامات، انجام فعالیتهای علمی و پژوهشی است یعنی ما نیاز داریم منابع آبزی در آبهای دور بررسی شود. اکوسیستمها و سطوح ذخایر ماهی بررسی شود و لازم است که یکسری تحقیقات زیست محیطی توسط ارزیابان انجام شود تا تاثیرات زیست محیطی صید بر زیست بومهای دریایی مورد بررسی قرار گیرد.
فلسفی اضافه کرد: مورد دوم این است که برای مدیریت پایدار صید در آبهای دور دست باید به نوعی سهمیهها مشخص باشد و ما نیاز به تنظیم سهمیهها داریم. تعیین حجم مجازی که صیادان میتوانند صید کنند، برای جلوگیری از کاهش ذخایر باید به دقت انجام شود. ضمن آنکه استفاده از فناوری نوین و تکنیک پیشرفته در صید را باید مورد توجه قرار دهیم.
وی ادامه داد: در عین حال تأمین زیرساختهای فنی و لجستیکی سومین موردی است که باید بهعنوان یک الزام در نظر بگیریم. منظور این است که توسعه ناوگان صیادی باید در دستور کار قرار گیرد. بهبود کیفیت و افزایش تعداد شناورهای صیادی و تجهیزات لازم همچنین تاسیسات نگهداری مشتمل بر ایجاد سردخانهها و تاسیسات برای حفظ و نگهداری ماهیهای صید شده، حتما باید مورد تاکید و توجه قرار گیرد.
نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی توضیح داد: مورد چهارم از الزامات و نیازهای توسعه صید در آبهای دور دست، آموزش و توانمندسازی است. هم باید صیادان دورههای آموزشی را در زمینه تکنیکهای صید پایدار و حفظ منابع ببینند و هم باید افزایش آگاهیهای عمومی و اطلاعرسانی درباره اهمیت حفاظت از منابع دریایی در اختیار همه قرار گیرد.
وی درباره پنجمین الزام توسعه صید در آبهای دور بیان کرد: تدوین قوانین و مقررات و ایجاد چارچوبهای قانونی برای همکاری بینالمللی در قالب موافقتنامه مشترک بین کشورهای همسایه و سازمانهای بینالمللی برای مدیریت مشترک منابع باید مورد توجه قرار گیرد.
اهمیت پشتیبانی مالی
فلسفی افزود: الزام ششم هم پشتیبانی مالی است. به نحوی که سرمایهگذاری و جذب سرمایههای داخلی و خارجی برای توسعه زیرساختها انجام گیرد و کمکهای دولت منجر به ارائه تسهیلات و کمکهای مالی به صیادان و سرمایهگذاران شود. پشتیبانی مالی از مهمترین کارهایی است که باید انجام بگیرد.
وی ادامه داد: مورد هفتم توسعه گردشگری دریایی است به دلیل اینکه برای استفاده از منابع دریایی و توسعه گردشگری پایدار باید اقدام کنیم بنابراین هفتمین الزام، توجه به توسعه گردشگری دریایی است.
نیاز به بهبود شرایط برای استفاده از پتانسیلهای موجود
نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به این پرسش که آیا امکانات مناسب برای استفاده از پتانسیل صید در آبهای دور در اختیار صیادان قرار میگیرد، این گونه پاسخ داد: در حال حاضر برخی امکانات و زیرساختهایی فراهم شده است. بهعنوان مثال شناورهای صیادی فراهم شده است، مجوزهایی داده شده است و یا بنادر صیادی و اسکلههای صیادی پیش بینی شده است اما این زیرساختها نیاز به بهبود و توسعه بیشتر دارد.
وی اضافه کرد: نوع دیگری از امکانات، تسهیلات مالی است. باید به صیادان کمکهای مالی و تسهیلات ارائه شود تا از این پتانسیل بهرهبرداری کنند.
فلسفی درباره نقش وزارتخانههای مختلف در حوزه صید آبهای دور توضیح داد: وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت مدیریت منابع آبزی و ارائه مشاورههای فنی را بر عهده دارد. شیلات ایران این کار را انجام میدهد و صید در آبهای دور یکی از راهبردهایی است که وزارت جهاد کشاورزی در سازمان شیلات ایران دنبال میکند.
وی افزود: وزارتخانه دیگری که در این حوزه نقش دارد، وزارت نفت است. تأمین سوخت و منابع انرژی برای ناوگان صیادی باید در دستور کار قرار گیرد تا به نوعی وزارت نفت کمک کند که این فعالیت انجام شود.
نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی بیان کرد: وزارت امور خارجه همکاریهای بینالمللی و مذاکرات با کشورهای همسایه و کشورهایی که سواحلی در آبهای دور دارند، باید انجام دهد.
وی گفت: مجلس هم باید موافقتنامههای دو جانبه و چند جانبه را به تصویب برساند.