مدیر کل اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر به خبرنگار مانا گفت: بندر تاریخی سیراف یکی از مهمترین ظرفیت های گردشگری استان است که تاکنون آنچنان که شایسته است مورد بهره برداری قرار نگرفته است.
محمد ابراهیم فروزانی خاطرنشان کرد: مرمت و ساماندهی آثار تاریخی واقع در بندر سیراف در دستور کار اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان قرار گرفته است.
فروزانی اذعان داشت: به همین منظور از سال گذشته اعتبارات قابل توجهی به این منظور تخصیص یافت و پروژه های مرمتی در بندر سیراف صورت گرفت.
این مقام مسئول در استان بوشهر ادامه داد: مهمترین اقدام درراستای مرمت آثار تاریخی سیراف، مرمت قلعه تاریخی نصوری است که سال گذشته تا حدود زیادی پیش رفت.
وی با اشاره به اینکه قلعه نصوری به «قلعه شیخ» مشهور بوده و متعلق به اوایل دوره قاجاریه است، خاطرنشان کرد: مصالح به کار رفته در ساخت این قلعه تاریخی،سنگ های بزرگ و ملاط آن گل و گچ است .
فروزانی به وجود بادگیر های ویژه منطقه خلیج فارس در این بنای تاریخی اشاره کرد و گفت: این بادگیرها جلوه خاصی به نمای ساختمان قلعه بخشیده است.
مدیر کل اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر اظهار داشت: در تلاش هستیم تا مرمت و ساماندهی این بنای تاریخی شرایطی فراهم شود تا گردشگران بتوانند از آن بازدید کنند و بیش از پیش با تاریخ خلیج فارس آشنا شوند.
وی در ادامه همچنین از تخصیص اعتباراتی در سال گذشته به منظور تملک برخی از اراضی و خانه های تاریخی موجود در بندر تاریخی سیراف خبر داد.
وی با اشاره به اینکه مرمت قلعه نصوری امسال نیز ادامه خواهد یافت، گفت: امیدواریم امسال نیز اعتبارات قابل توجهی در خصوص مرمت و احیای آثار تاریخی بندر تاریخی سیراف تخصیص یابد.
آغاز مقدمات تهیه پرونده ثبت جهانی بندر سیراف
فروزانی در ادامه سخنان خود به آغاز طرح مطالعاتی به منظور تبدیل بندر سیراف به قطب گردشگری تاریخی خلیج فارس اشاره کرد و متذکر شد: این طرح مطالعاتی از اهمیت ویژه ای برای رونق گردشگری بندر سیراف برخوردار است.
به گفته وی با اتمام این طرح مطالعاتی و اجرایی شدن آن در آینده نزدیک شاهد رونق گردشگری در بندر تاریخی سیراف خواهیم بود.
مدیر کل اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر اذعان داشت: یکی از مهمترین اهداف تهیه این طرح مطالعاتی انجام اقدامات لازم جهت تهیه مقدمات پرونده ثبت بندر تاریخی سیراف در فهرست میراث جهانی یونسکو است.
وی تاکید کرد: به این منظور مطالعات راهبردی دقیق و کامل توسط کارشناسان میراث فرهنگی استان در حال انجام است.
فروزانی مهمترین بخش ثبت جهانی بندر تاریخی سیراف را تعیین حریم این منطقه عنوان کرد و گفت: باید اراضی که در حریم این منطقه واقع شده به تملک میراث فرهنگی درآید که تحقق این امر نیازمند همکاری ارگان های فعال در حوزه سیراف به ویژه وزارت نفت است.
آذر ماه امسال ؛ برگزاری سمینار بین المللی خلیج فارس در بوشهر
وی با اشاره به اینکه قرار است آذر ماه امسال سمینار بین المللی خلیج فارس در بوشهر برگزار شود، اذعان داشت: هنوز جزئیات برگزاری این سمینار از سوی پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری اعلام نشده است.
این مقام مسئول در استان بوشهر بیان کرد: قرار بوده است که در حاشیه سمینار بین المللی خلیج فارس ،کاوش های باستان شناسی در بندر سیراف نیز آغاز شود.
به گفته فروزانی، انجام کاوش های باستان شناسی در بندر سیراف به طور کامل در حیطه وظایف پژوهشکده باستان شناسی قرار دارد.
روستای بندر سیراف از توابع بخش مرکزی شهرستان کنگان،است.بندر طاهری، جایگزین بندر تاریخی سیراف شده و هم اکنون بخشی از آن است. سیراف از بنادر دوره ساسانی است که حفاریهای باستانشناسی بسیاری در آن صورت گرفته است. مورخین و باستانشناسان بزرگی چون استخری، لویی واندربرگ، اورل استاین و وایت هاوس درباره این بندر گزارشهای تاریخی و پژوهشی انتشار دادهاند.
بندر سیراف تا قرن چهارم هجری قمری فعال و در اوج شکوفایی بوده است. علت تخریب آن را زلزله میدانند.
مردم روستای بندر طاهری به زبان فارسی با لهجه کنگانی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.