به گزارش گروه بینالملل مانا به نقل از خبرگزاری رویترز از باکو، محل برگزاری نشست، مسئولان کشورهای شرکتکننده در این اجلاس در خصوص تغییرات اقلیمی گزارشهایی ارائه دادند. کشورهای شرکتکننده همچنین با استانداردهای کیفیت کربن، که برای راهاندازی یک بازار جهانی کربن حیاتی است، موافقت کردند و از سوی سازمان ملل متحد برای تأمین مالی پروژههایی که به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکند، حمایت کردند.
«آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل، در آغاز این نشست با اشاره به دستیابی به انرژی پاک، گفت: “هیچ گروه، کسبوکار یا دولتی نمیتواند این انتقال را متوقف کند.” وی هشدار داد که سران کشورها باید برای جلوگیری از بلایای ناشی از تغییرات اقلیمی اقدام کنند و در غیر اینصورت بشریت تاوان این تغییرات را خواهد پرداخت.
این در حالی است که گوترش بر این نکته تأکید دارد که ترامپ گفته است دوباره آمریکا را از توافقنامه جهانی آبوهوای پاریس، که مبنایی برای بازار کربن برنامهریزیشده تحت حمایت سازمان ملل است، خارج خواهد کرد. علیرغم این تصمیم ترامپ، دولتها قرار است توافقنامه مالی تغییرات آب و هوایی را امضا کنند.
در این اجلاس، نماینده انجمن تجارت بینالمللی انتشار گازهای گلخانهای، که یک گروه تجاری است و از بازارهای جهانی کربن حمایت میکند، گزارش داد که کل بازار جهانی کربن تحت حمایت سازمان ملل تا سال ۲۰۳۰ میلادی میتواند ۲۵۰ میلیارد دلار در سال درآمد داشته باشد و سالانه پنج میلیارد تن تولید کربن را کاهش دهد.
براساس این گزارش، «خوان کارلوس آردوندو برون»، مذاکرهکننده سابق آبوهوای مکزیک، گفت: “این تأییدیه ما را به عملیاتی کردن بازار کربن نزدیکتر میکند، قبل از اینکه هر یک از طرفها تصمیم به دور شدن از توافقنامه پاریس بگیرند.”
یکی دیگر از شرکتکنندگان در این اجلاس گفت این توافق میتواند به بازار جهانی کربن تحت حمایت سازمان ملل، که سالها از ساخت آن میگذرد، امکان دهد تا سال آینده آغاز به کار کند. استاندارد کربن از نظر تئوری به کشورها یا شرکتها این امکان را میدهد که برای پروژههایی در هر نقطه از کره زمین که انتشار دیاکسید کربن را کاهش میدهند یا آن را از جو حذف میکنند، هزینه پرداخت کنند و از اعتبارات تولید شده توسط این پروژهها برای جبران انتشار گازهای گلخانهای خود استفاده کنند.
به گفته نمایندگان برخی دولتها، حتی اگر ترامپ از توافق پاریس خارج شود، این بازار میتواند راهی برای شرکتهای آمریکایی برای ادامه مشارکت در تلاشهای جهانی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی باشد. اگر این اتفاق بیفتد، شرکتهای آمریکایی همچنان میتوانند از بازار مورد حمایت سازمان ملل برای دستیابی به اهداف داوطلبانه آب و هوایی خود، اعتبار بخرند.
با وجود اینکه استانداردهای تصویب شده در اجلاس باکو با هدف رفع نگرانیها مبنی بر اینکه بسیاری از پروژهها مزایای آب و هوایی ادعاشده را ارائه نمیدهند، برگزار میشود، کارشناسان معتقدند برخی از کشورها در زمینههایی از جمله حفاظت از حقوق بشر کوتاهی کردهاند. «ربکا ایورکس»، یکی از مدیران گروه غیرانتفاعی ناماتی، گفت: بسیاری از سرمایهگذاران نگران هستند که بازارها به اندازه کافی باثبات و معتبر نیستند تا بتوانند بیشتر در آن سرمایهگذاری کنند. اگر استاندارد قوی نداشته باشید، در واقع میتواند مانع از توسعه بازار شود.
برخی از کشورها گفتهاند که در قوانین نهایی به آنها نظر منصفانه داده نشده و این استانداردها تنها توسط گروه کوچکی از کارشناسان فنی مورد توافق قرار گرفته است.
در پایان این گزارش آمده است که کشورهای حاضر در کوپ ۲۹ همچنین تلاش خواهند کرد قوانین دیگری را با هدف ایجاد یک بازار کربن قوی به پایان برسانند.