مختار آخوندی در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: طی سالهای اخیر صید فانوس ماهیان به عنوان یکی از مهمترین اهداف توسعهای سازمان شیلات ایران در راستای تحقق اهداف سیاستهای اقتصاد مقاومتی مطرح شده است.
مدیر کل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران با اشاره به اینکه فانوس ماهیان از گونههای میانزی دریای عمان محسوب میشوند، عنوان کرد: این ذخایر در اعماق بیش از ۲۰۰ متر و فاصله ۱۲ مایلی از ساحل زیست میکنند.
به گفته وی، فانوس ماهیان از جمله ذخایر ارزشمند دریای عمان هستند که به دلیل رشد سریع و عمر کوتاه کمتر از یک سال میتوانند در توسعه بیش از پیش شیلات نقش مهمی ایفا کنند.
وی ادامه داد: براساس مطالعات صورت گرفته از سوی مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، میانگین حجم تودۀ زندۀ فانوس ماهیان دریای عمان دو میلیون و ۳۰۰ هزار تُن است که بر این اساس ظرفیت صید سالانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن از آن برای صیادان وجود دارد.
این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران ادامه داد: بر اساس چشمانداز تعیین شده تا پایان برنامه ششم توسعه میزان صید فانوس ماهیان تا سال ۱۴۰۰ باید به ۷۰ هزار تُن برسد.
وی با اشاره به اینکه صید فانوس ماهیان در سال ۹۲، چهار هزار و ۱۲۵ تُن بوده که این رقم طی ۱۱ ماهه امسال به ۲۶ هزار و ۵۴۸ تن رسیده است، اذعان داشت: امسال ۹۰ فروند شناور ویژۀ صید فانوس ماهیان در آبهای دریای عمان به صید این گونه ماهیان اشتغال دارند.
به گفته مدیر کل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران، صید فانوس ماهیان در سال ۹۸ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۳ درصدی را نشان میدهد.
وی بیان داشت: با اقدامات مدیریتی صورت گرفته از سوی سازمان شیلات ایران، صید هدف از ۶۰ درصد در سالهای گذشته به ۷۰ درصد در سال ۹۷ و ۸۱ درصد در ۱۱ ماهه امسال رسیده است که این امر حاکی از صید هدفمند است.
آخوندی با اشاره به اینکه هم اکنون گونههای یال اسبی و شبه شوریده، صید ضمنی فانوس ماهیان محسوب میشوند، بیان داشت: بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته در تلاش هستیم تا میزان صید ضمنی به ۱۰ درصد کاهش یابد.
وی در ادامه گفتههای خود نصب سیستم پایش آنلاین کنترل شناورها، استقرار ناظر مقیم از سوی شیلات جهت کنترل مداوم صید در شناورها، کنترل تخلیۀ صید و اعمال برنامه مدیریتی صید ضمنی از جمله اقداماتی است که به منظور کنترل و نظارت و جلوگیری از بروز تخلف توسط صیادان صید فانوس ماهیان از سوی سازمان شیلات ایران اعمال میشود.
مدیر کل دفتر امور صید و صیادی سازمان شیلات ایران، توسعه فعالیتهای شیلاتی در سواحل مکران، اشتغالزایی بومیان ساکن سواحل جنوبی و کاهش وابستگی به واردات پودر ماهی، ارزآوری و جلوگیری از خروج ارز از جمله مهمترین اهداف توسعه صید فانوس ماهیان محسوب میشوند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین کاربرد فانوس ماهیان هم اکنون در قالب پودر ماهی برای مصارف دام و طیور است، اذعان داشت: قصد داریم با وارد کردن این گونه ماهی در سبد مصرف انسانی در قالب چیپس و پروتئین خشک و یا نیز در قالب محصولات خمیری و صنعتی ارزش افزودۀ فانوس ماهیان را افزایش دهیم.
آخوندی در ادامه گفتههای خود با بیان اینکه ذخایر فانوس ماهیان دریای عمان بین ایران و کشور عمان مشترک است، بیان داشت: این در حالی است که در حال حاضر کشور عمان بهره برداری چندانی از این ذخایر انجام نمیدهد و این فرصت خوبی برای ما محسوب میشود تا بتوانیم نهایت بهره برداری را متناسب با حفاظت از ذخایر این گونه ماهیان انجام دهیم.