دکتر نیما پورنگ در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: شناسایی منابع آلاینده در انواع اکوسیستمهای آبی کشور یکی از اصلی ترین وظایف موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور محسوب می شود.
مدیر بخش اکولوژی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ادامه داد: طی دو دهه اخیر پروژه های تحقیقاتی متعددی به منظور پایش انواع آلاینده های شیمیایی، فیزیکی و زیستی در اجزاء مختلف آب، رسوبات و بافت های انواع آبزیان اکوسیستم های آبی دریایی و داخلی کشور اجرا شده است.
وی گفت: با توجه به نتایج حاصله علاوه بر شناسایی انواع منابع آلاینده کانونی و غیرکانونی، هشدارها و توصیه هایی به مسئولین و کارشناسان ارگان های ذی ربط در مورد خطرات احتمالی و راهکارهای مناسب جهت اتخاذ تدابیر مقتضی اعلام شده است.
این مقام مسئول در موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورهمچنین بررسی تنوع زیستی آبزیان در اکوسیستم های مختلف داخلی و دریایی کشور را یکی دیگر از وظایف این موسسه برشمرد.
وی اظهار داشت: با توجه به اهمیت حفظ تنوع زیستی اکوسیستم های آبی کشور از دیدگاه حفظ ذخایر ژنتیکی آبزیان بومی به ویژه گونه های حساس و در معرض خطر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور طی سال های اخیر طرح ها و پروژه های تحقیقاتی متعددی در خصوص بررسی تنوع زیستی و پراکنش انواع آبزیان شامل پلانکتون ها (فیتوپلانکتونها، زئوپلانکتون ها و ایکتیوپلانکتون ها) ، انواع کفزیان، ماهیان اقتصادی و ... در اکوسیستم های مختلف داخلی و دریایی کشور اجرا کرده است.
دکتر پورنگ تصریح کرد: در این راستا یک نمونه از اقدامات ارزشمند انجام شده توسط این موسسه که در سطح ملی و حتی منطقه ای منحصر بفرد است، انتقال موفقیت آمیز مرجان ها در محدوده اسکله شهید بهشتی چابهار بود.
به گفته مدیر بخش اکولوژی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، اصولا نقش مرجان ها در اکوسیستم های دریایی همانند نقش جنگل ها در سطح کره زمین است و با وجود اینکه تنها کمتر از یک درصد از بستر دریاها و اقیانوس ها را پوشش می دهند اما نقش بسیار مهمی در حفظ حیات و تنوع زیستی انواع آبزیان در این اکوسیستم ها دارند.
وی به تلفات گسترده آبزیان ناشی از شکوفایی جلبکی اشاره و بیان داشت: تشکیل ستاد بحران در استانداری های استان هرمزگان، بوشهر و خوزستان با محوریت موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور و پایش مستمر میدانی و ماهواره ای و انجام پروژه های تحقیقاتی متعدد در راستای شناسایی گونه های مختلف پلانکتونی با قابلیت بلوم از جمله اقدامات مهم انجام شده توسط موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در رابطه با شکوفایی مضر جلبکی محسوب می شود.
دکتر پورنگ همچنین بررسی سمیت گونه های مزبور، شناسایی مسیرها و راه های ورود مواد مغذی موجود در فاضلابهای شهری وصنعتی ونصب فیلتر های بیولوژیکی در مسیر فاضلاب ها جهت کاهش مواد مغذی وموثر در شکوفایی جلبکی و اقدامات اجرایی و علمی در رابطه با پیشگیری، کنترل و مقابله با استفاده از هواپیما، شناور و خودروهای آتش نشانی برای رس پاشی را از دیگر اقدمات صورت گرفته در راستای مقابله با شکوفایی جلبکی اعلام کرد.
وی برگزاری کارگاه های آموزشی متعدد و دوره های آموزشی در سطح استانی و ملی، تهیه دستورالعمل های کاربردی برای پرورش دهندگان میگو در شرایط وقوع این پدیده و هماهنگی با ارگان های مختلف از جمله سازمان شیلات ایران، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان بنادر و دریانوردی، سازمان دامپزشکی، پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی، دانشگاه های هرمزگان، بوشهر، خرمشهر و چابهار را نیز از دیگر پروژه هایی دانست که به منظور مقابله با پدیده کشند قرمز توسط موسسه صورت گرفته است.