مدیرکل امور دریانوردان سازمانهای تخصصی بینالمللی در گفتگو با مانا با اشاره به این خبر در زمینه فلسفه وجودی همایش هماهنگی ارگان های دریایی گفت: هدف از برگزاری همایشهای ارگانهای دریایی این بوده که ارگانهای دریایی کشور که فاقد یک ساختار، ارگان و نهاد رسمی هماهنگ کننده بودند، کنار یکدیگر جمع شوند و در خصوص مسائل دریایی داخلی و حتی بینالمللی هماندیشی داشته باشند و دیدگاهها را به هم نزدیک کنند و اگر مشکلاتی در روند کار ارگانها وجود دارد آنها را مورد بحث و بررسی قرار داده و در نهایت به یک راه حل دست یابند که مورد قبول طرفین باشد.
علیاکبر مرزبان درباره فعالیتهای دبیرخانه و راههای فعالتر کردن آن افزود: بعد از برگزاری همایش ارگانهای دریایی که در سال گذشته توسط شرکت ملی نفتکش ایران برگزار شد، بحث تجمیع همایش ارگانهای دریایی و هفته ملی دریانوردی مطرح شد. این ایده در دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور و شورای عالی مدیران ارشد ارگانهای دریایی کشور طرح شد و مورد استقبال اکثر ارگانهای دریایی قرار گرفت. به این ترتیب این کارعلاوه بر کاهش هزینهها، موضوع دریا و توسعه دریامحور بیش از گذشته در سطح جامعه و رسانهها مطرح میشود.
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی مدیران ارگان های دریایی کشورخاطر نشان کرد: بر همین اساس شورای عالی مدیران ارگانهای دریایی کشور برگزاری همایش ارگانهای دریایی کشور و نمایشگاه بینالمللی دریایی در هفته ملی دریانوردی تحت نظر دبیرخانه ارگانهای دریایی کشور برگزار شود و روز جهانی دریانوردی به طرق مختلف و توسط ارگانهای دریایی در این هفته گرامی داشته شود.
وی افزود: نکته دیگری که در همایش امسال و با نظر شورای عالی مدیران ارگانهای دریایی مورد توجه قرار گرفت این است که رویکرد همایش به جای ارائه مقالات علمی بیشتر عملگرایانه خواهد بود و چالشهای مبتلا به روز جامعه دریایی کشور شناسایی و مواردی که نیاز به هماهنگی بین ارگانهای دریایی دارد، مورد توجه قرار خواهد گرفت تا در نهایت خروجی همایش ملموس شود. همچنین در مراسم اختتامیه همایش هماهنگی ارگانهای دریایی کشور، دریاییان نمونه نیز معرفی خواهند شد.
وی در خصوص فعالیت دبیرخانه در رابطه با برگزاری نمایشگاه بینالمللی دریایی گفت: شورای عالی مدیران ارشد ارگانهای دریایی به این نتیجه رسیدند که هر سال یک نمایشگاه واحد بینالمللی دریایی تحت نظر دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور در هفته ملی دریانوردی و در تهران برگزار شود. همچنین سازمان بنادر و دریانوردی قصد دارد جهت اشاعه فرهنگ دریایی "جشنواره دریایی" را برای عموم برگزار کند. اگر مجوزهای مربوطه اخذ شود این جشنواره با برنامههای متنوع در هفته ملی دریانوردی برگزار میشود.
دبیر همایش هماهنگی ارگانهای دریایی کشور گفت: با توجه به تنوع بسیار زیاد ارگانهای دریایی در خصوص مسائل دریا، ساحل، بندر و صنایعدریایی، ارگانهای دریایی کشور 20 سال پیش نیاز به مرجعی برای هماهنگی را احساس کردند بنابراین دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور با مدیریت سازمان بنادر و دریانوردی شکل گرفت. متأسفانه تاکنون در حوزه دریا فاقد شورای عالی با جایگاه قانونی و حقوقی بودهایم و جای چنین شورایی خالی است.
وی ادامه داد: خوشبختانه در افق 1404 سند چشمانداز توسعه دریایی کشور که مراحل نهایی را سپری میکند شورای عالی مدیران دریایی کشور پیشبینی شده است. قطعاً دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور تاکنون نتایج خوبی داشته است.
وی گفت: سال گذشته دبیرخانه ارگانهای دریایی تمام بندهای قطعنامه همایشها را استخراج کرد و درصد اجرایی شدن و عدم اجرای آن را به همایش هماهنگی ارگانهای دریایی کشور ارائه کرد. بر اساس ارزیابی ارگانهای دریایی کشور دبیرخانه توانسته انتظارات را تا حدودی برآورده کند اما هنوز کارهای بسیاری باید انجام شود.
مرزبان افزود: آنچه مشخص است دبیرخانه، محلی برای بیان اختلافات و مشکلات دو ارگان نیست بلکه باید موضوعات مهم و چالشبرانگیز مربوطه چندین ارگان و ضرورت جامعه دریایی کشور مطرح شود به گونهای که ارگانها با یکدیگر هماهنگ عمل کنند و نقاط ضعف خود را شناسایی و در جهت رفع آنها از مسیر تصویب قانون و یا برگزاری جلسات برآیند.
وی با بیان لزوم وجود ضروری و واجب دبیرخانه افزود: اما دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور باید به یک دبیرخانه رسمی با جایگاه حقوقی و قانونی قوی تبدیل شود. ایجاد دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور حدود 10 سال پیش در قطعنامه یکی از همایشهای ارگانهای دریایی پیشنهاد شد. در چگونگی ایجاد آن هم آمده است که یک دبیرخانه با 12 نفر پرسنل از کلیه ارگانهای دریایی کشور تشکیل شود اما در حال حاضر چنین دبیرخانهای وجود ندارد. باید به سمتی حرکت کنیم که یک دبیرخانه ثابت هماهنگی ارگانهای دریایی کشور داشته باشیم که مصوباتش قابلیت اجرایی داشته باشد.
وی تصریح کرد: انتظار می رود که همه ارگانهای دریایی به سهم خود نسبت به فعالیت دبیرخانه حساس باشند، احساس تکلیف کنند و مشارکت فعالانه در دبیرخانه ارگانهای دریایی داشته باشند و موضوعات قابلطرح را مطرح کنند.
برگزاری دو همایش و نمایشگاه دریایی در یک ماه
مدیرکل امور دریانوردان سازمانهای تخصصی بینالمللی با بیان اینکه همایش هماهنگی ارگانهای دریایی کشور با همایش صنایعدریایی متفاوت است گفت: بیش از 80 درصد اعضای همایش ارگانهای دریایی سازمانهای دولتی و مراجع نظامی هستند مابقی هم سازمانها و تشکلهای غیردولتی هستند بنابراین حوزه کار دبیرخانه ارگانهای دریایی کشور بسیار وسیعتر از حوزه کار دبیرخانه همایش صنایعدریایی است. همایش ارگانهای دریایی مشکلات ارگانها در زمینه بندری، منابع انسانی، چالشهای نیروی دریانورد، چگونگی ترغیب جوانان به امر دریانوردی و ... مورد بررسی قرار میدهد اما همایش صنایعدریایی به مباحث صنعت دریایی و پیشرفتهای تکنولوژی در این زمینه میپردازد.
وی در خصوص برپایی نمایشگاه های دریایی نیز گفت: در زمینه برپایی نمایشگاهها، دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور "نمایشگاه بینالمللی دریایی" و انجمن مهندسی دریایی ایران "نمایشگاه بینالمللی صنایع دریایی" را برگزار میکنند. دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور با اصل برگزاری چند نمایشگاه داخلی یا بینالمللی در حوزه خاص موافق است. اما برگزاری دو نمایشگاه با ذات مشترک در حوزه دریایی در یک ماه با عنوان بینالمللی در دنیا خاص است.
مرزبان گفت: به عنوان نماینده سازمان بنادر و دریانوردی معتقدم میتوانیم با یکدیگر دست در دست هم دهیم و یک نمایشگاه مطلوب و در سطح کلاس بینالمللی تحت نظر دبیرخانه هماهنگی ارگانهای دریایی کشور برگزار کنیم. ارگانهای دریایی دبیرخانه ایجاد کردهاند بنابراین وقتی تصمیم گرفتهاند یک نمایشگاه بینالمللی دریایی در هفته ملی دریانوردی در تهران برگزار شود عضو دیگر ارگانهای دریایی باید با نظر کلیه اعضا همراه باشد.
وی افزود: ما نمایشگاه صنایعدریایی را نفی نمیکنیم اما معتقدیم هر دو نمایشگاه میتوانست ادغام شود و یک نمایشگاه مطلوب بینالملل زیر نظر دبیرخانه برگزار شود.