رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی در گفتگو با خبرنگار مانا از پایش میزان ذخایر خیار دریایی در آبهای ساحلی دریای عمان خبر داد و تصریح کرد: این پروژه که از اواسط سال گذشته شروع شده است در راستای تکمیل مطالعات به منظور بهره برداری مناسب از خیارهای دریایی همچنان ادامه دارد.
دکتر محمد پورکاظمی از همکاری کارشناسان چینی در انجام این پروژه خبر داد و گفت: از آنجا که چینی ها از تجربه بالایی در امر صید و پرورش خیارهای دریایی برخوردار هستند، لذا با بهره گیری از کارشناسان چینی و انتقال تجربیات آنها سعی کرده ایم در سریعترین زمان ممکن بتوانیم به بهره برداری از خیارهای دریایی عمان اقدام کنیم.
وی در ادامه بیان داشت: پروژه فوق در مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور چابهار و با همکاری سازمان شیلات ایران در حال اجرا است.
این مقام مسئول در موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اذعان داشت: پس از اتمام پایش کامل ذخایر خیارهای دریایی و برآوردکلی از میزان داشته های آن می توان نسبت به مقدار برداشت بدون آسیب رساندن به محیط زیست اقدام کنیم.
وی با بیان اینکه از سال گذشته پروژه برآورد ذخایر خیارهای دریایی در آبهای عمان آغاز شده است، تاکید کرد: هم اکنون برآورد کلی از میزان ذخایر خیار دریایی در آبهای چابهار انجام شده و گزارش آن نیز به سازمان شیلات ایران ارائه شده است.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اظهار کرد: این پروژه باید در آبهای استان هرمزگان نیز صورت گیرد تا بتوانیم برآورد کلی از میزان ذخایر خیارهای دریایی در آبهای هرمزگان به منظور انجام برنامه ریزیهای لازم جهت برداشت و حفظ ذخایر آن داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه این امر به صورت مرحله ای صورت خواهد گرفت بیان کرد: هدف کلی از اجرای این پروژه ها ، برداشت خیار دریایی به حجم زیاد از آبهای جنوبی کشور به ویژه در استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان است.
این مقام مسئول در موسسه تحقیقات علوم شیلاتی همچنین از ایجاد مرکز تکثیر، تولید و فرآوری خیار دریایی در چابهار خبر داد و گفت: این امر در آینده نزدیک با همکاری بخش خصوصی تحقق خواهد یافت که امیدواریم با بازده اقتصادی مناسب آن شاهد تقاضای بیشتر سرمایه گذاران بخش خصوصی برای ورود به این بخش از صنعت شیلات کشور باشیم.
دکتر پورکاظمی بر ضرورت تکثیر و رهاسازی خیارهای دریایی در آبهای جنوبی به منظور حفظ ذخایر این گونه آبزی همگام با برداشت تاکید کرد و اظهار داشت: هم اکنون در چین سالانه میلیون خیار دریایی در دریاها رهاسازی می شود.
به گفته وی، این خیارهای دریایی رهاسازی شده پس از گذشت دو سال قابل برداشت هستند که همین امر سالانه سود اقتصادی بسیار خوبی را عاید صیادان چینی می کند.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان اینکه زمین های مورد نیاز برای کشت خیار دریایی در کف دریا خواهد بود، اظهار داشت: این موجود دریایی برای رشد نیازمند بستر طبیعی دریا است تا بتواند رشد خوبی داشته باشد.
وی اذعان داشت: پس از برداشت انبوه خیارهای دریایی بهترین سود حاصل از آن، صادرات خیارهای دریایی به کشورهای جنوب شرق آسیا و چین است.
دکتر پورکاظمی تاکید کرد: هم اکنون در کشورهای مذکور خیار دریایی به صورت پودر شده در صنایع غذایی و دارویی کاربردهای فراوانی دارد.
وی همچنین به علاقه مندی برخی کشورهای عربی برای استفاده از خیار دریایی در طبخ برخی از غذاها خبر داد و گفت: بنابراین می توان صادرات این گونه آبزی به کشورهای عربی را نیز در دستور کار قرار داد.
خیار دریایی یکی از ردههای خارپوستان است. این جانور بدنی چرمگون دارد و بیشتر در کف دریاها زندگی میکنند. نامگذاری این جانوران بخاطر شکل خیارمانندشان است.خیار دریایی حیوان خزندهای است که به آهستگی به روی گلسنگها یا صخرهها میخزد و تکههای غذا را از محیط اطراف جمع کرده و مصرف میکند دستهای او مایع چسبندهای ترشح میکند که جمع آوری غذا از روی زمین را برای او آسان میکند پاهای ردیفی قرمز روشن و مجموعه دستهای تغذیه کننده بنفش و زرد بسیاری از گونههای خیار دریایی برای استتار مناسب نیستند.