علی پوزن، مدیر موزه فضای باز لنجسازی و دریانوردی گوران قشم در گفتگو با خبرنگار مانا در بندرعباس با اشاره به مراسم بهآباندازی نخستین شناور مدل «گوران» با نام «آرورا» (Aurora – بهمعنای سپیدهدم امید) گفت: این شناور چوبی با طراحی و ساخت استاد عیسی هدری و نظارت مستقیم ایشان، با همکاری ده استاد و کارگر طی ماهها تلاش ساخته شده است. طول داخلی شناور ۱۲ متر و عرض آن ۴.۳۰ متر است. این شناور با هدف توسعه گردشگری دریایی طراحی شده و به تمامی امکانات ناوبری، ایمنی و رفاهی مجهز است؛ همچنین در قسمت کابین، تهویه و تجهیزات سرمایشی برای استفاده در فصول گرم سال تعبیه شده تا امکان بهرهبرداری از شناور در تمامی ایام سال فراهم باشد.
وی با تأکید بر اهمیت حفظ میراث ناملموس لنجسازی که در فهرست جهانی یونسکو بهعنوان صنعتی در خطر ثبت شده، افزود: لنج آرورا نمادی از تلاش برای پیوند سنت و نوگرایی است. در ساخت این شناور از نمادهایی همچون درخت حرا در نردهها و شاهین بحری در ساطور استفاده شده که یادآور زیستبوم منحصربهفرد منطقه و فرهنگ دریانوردی جنوب است. بخش نردهها و ساطور توسط یکی از شرکای پروژه، با همکاری استادکاران اصفهانی در اصفهان ساخته و در شناور نصب شده است.
پوزن ادامه داد: این نخستین شناور چوبی گردشگری است که با دریافت مجوز و تأئیدیههای ایمنی لازم، تحت نظارت اداره کل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان و مؤسسه ردهبندی آسیا ساخته شده و برای ایمنی بیشتر، بدنه و سقف داخلی شناور با استفاده از پشم سنگ عایقکاری شده تا در برابر حریق مقاوم باشد.
وی گفت: موزه زنده لنجسازی و دریانوردی گوران با همکاری شرکت تعاونی توسعه روستایی گوران، ژئوپارک جهانی قشم، سازمان منطقه آزاد قشم، اداره کل میراث فرهنگی، ایکوم ایران، کمیسیون ملی یونسکو و دیگر نهادهای مسئول، این پروژه را بهثمر رساندهاند. همچنین همراهی پنج سرمایهگذار دغدغهمند از جمله آقایان عیسی برزنده، مازیار قاسمینژاد، مصطفی کسرائی، داوود برزنده و بنده، در احیای این هنر کهن نقش کلیدی داشته است.
او در پایان خاطرنشان کرد: مراسم بهآباندازی شناور آرورا در روز پنجشنبه، اول خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۴ عصر، در کارگاه استاد عبدالرحمن هدری در بندر گوران برگزار میشود. این رویداد نه فقط یک آیین سنتی، بلکه گامی نمادین در مسیر احیای هویت دریایی ایران و توسعه پایدار جامعه محلی است.