قهرمان اسماعیلی در گفتوگو با خبرنگار با اشاره به اینکه ورود قوهای مهاجر سیبری به تالاب سرخرود از اوایل آذر ماه آغاز شده است، گفت: بر اساس آخرین سرشماری صورت گرفته تا کنون ۷۰۰ بال قوی مهاجر از مناطق شمالی به تالاب سرخرود وارد شدهاند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان محمود آباد، افزود: از این تعداد ۶ بال قوی کوچک، ۳ بال قوی کنگ و مابقی قوی فریادکش هستند که در مجموع ۲۵ هکتار از تالاب سرخرود به زمستان گذرانی مشغولاند.
به گفته وی، انتظار میرود با تغییر شرایط آب و هوایی و سردتر شدن هوا به تعداد قوهای مهاجر افزوده شود به گونهای که تعداد آنها حتی به ۲ هزار بال هم برسد.
وی خاطرنشان ساخت: قوهایی که زودتر وارد تالاب شدهاند از اوایل بهمن شروع به مهاجرت و برگشت به سیبری خواهند کرد، اما زمان برگشت قوهایی که دیرتر مهاجرت کردهاند اواخر بهمن خواهد بود.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان محمود آباد، ادامه داد: از آنجا که قوها برای یافتن غذا در ارتفاع کم پرواز میکنند، در تلاش هستیم تا با تامین غذا برای آنها از دور شدن قوها از تالاب جلوگیری کنیم، چرا که امکان به دام افتادن آنها در تورهای هوایی و شکار غیرمجاز آنها وجود دارد.
اسماعیلی با اشاره به اینکه تامین نهاده ذرت به عنوان غذای قوها به بودجه مخصوصی نیاز دارد از حامیان محیط زیست و مردم درخواست کرد برای تامین ذرت قوهای مهاجر به صورت داوطلب اقدام کنند تا بتوانیم غذای کافی برای قوها در مدت زمستان گذرانی شان تامین کنیم.
قوهای فریادکش از سال ۸۶ جهت زمستان گذرانی به تالابهای مازندران وارد شدند و هرساله تعداد آنها متغیر است؛ گاهی تعداد آنها به ۱۲ هزار بال هم رسیده است، بیان داشت: پیشبینی دقیقی نمیتوان از تعداد قوهای ورودی داشت، زیرا این امر به شرایط آب و هوایی سیبری و میزان سرما جهت مهاجرت این پرندگان بستگی دارد. معمولاً هر ساله قوهای فریادکش مهاجر تا اوایل اسفند ماه در تالاب سرخرود حضور دارند.
سه گونه از انواع قوها به تالابهای استان مازندران مهاجرت و زمستان گذرانی میکنند که تالاب قوهای سرخرود، زیستگاه اصلی قوهای فریادکش و تعدادی قوی کوچک بوده که همه ساله از اواسط آبان ماه لغایت اواسط بهمن ماه، مهمان تالاب بینالمللی فریدونکنار و سرخرود هستند. جمعیت و زمان مهاجرت قوها نیز با توجه به شرایط آب و هوایی متغیر بوده به گونهای که در شرایط سرد آب و هوایی، زمان مهاجرت قوها زودتر از معمول خواهد بود و تعداد آنها نیز به بیش از ۵۰۰۰ قطعه میرسد.
دامگاههای سرخرود، بخشی از مجموعه تالاب بینالمللی فریدونکنار به شمار میآیند. سه دامگاه در حوزه سرخرود وجود دارد که شامل سرخرود غربی، سرخرود مرکزی و سرخرود شرقی است. حدفاصل سرخرود شرقی و دامگاه از باران اراضی زراعی غرقابی وجود دارد که به تالاب قوها مشهور است.