داوود میرشکار در گفتگو با خبرنگار مانا یکی از تهدیدهای اصلی ما در بحث تنوع زیستی و زیستگاههای ساحلی و دریایی را تغییرات اقلیمی اعلام کرد و گفت: با گرم شدن کره زمین، اثر این پدیده در آبهای ساحلی دریایی به ویژه خلیج فارس و دریای عمان چندین برابر شده است.
مدیر کل سابق دفتر حفاظت از زیست بومها و سواحل دریایی معاونت محیط زیست دریایی، افزود: پایشهای انجام شده نشان میدهد از سال ۹۶ تا ۹۹ هر ساله ۹۰ درصد از آب سنگهای مرجانی تا عمق ۵ متر بعد از فصل گرما از بین رفتهاند؛ این موضوع آسیب بسیار زیادی به تنوع زیستی در سواحل جنوبی وارد کرده است.
وی خاطرنشان ساخت: هماکنون در پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، تغییرات اقلیمی در حال بررسی است که امیدواریم به راهکارهایی برای تکثیر و پرورش آب سنگهای مرجانی برسیم و در آینده بتوانیم این زیستگاههای مهم دریایی را احیا کنیم.
تهدید جدی جنگلهای حرا با استحصال زمین از دریا
وی با اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی در جنگلهای حرا نیز قابل مشاهده است، اذعان داشت: کاهش ورود آب شیرین به دریاها و نیز استحصال زمین از دریا و برخی فعالیتهای توسعهای کشور در حوزه ساحلی مشکلاتی را برای ورود آب جزر و مدی به این جنگلها ایجاد کرده است.
مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان، عنوان کرد: طی سالهای گذشته با تلاش گسترده سازمانهای مردم نهاد از جمله کاشت مجدد نهالهای حرا، کمکهای مؤثری در راستای احیای جنگلهای حرا در منطقه خلیج فارس شده است.
جلوگیری از ایجاد پتروشیمی در کنار اکوسیستم بسته دریای خزر
وی با اشاره به اینکه دولت در راس سیاستهای مدیریت کشور باید مسائل زیست محیطی را مدنظر قرار دهد، گفت: در حال حاضر بحث ریزگردها، آب و آلودگی ها، چالشهای اساسی برای زندگی بشر روی کره زمین است.
میرشکار با اشاره به اینکه عدم توجه به مسائل زیست محیطی باعث خواهد شد طی سالهای آتی با اتفاقات ناخوشایندی در کشور مواجه شویم، عنوان کرد: مسائل زیست محیطی به تدریج چالش ایجاد میکنند و به جایی میرسند که دیگر نمیتوان به سرعت از آن خلاص شد.
به گفته مدیر کل سابق دفتر حفاظت از زیست بومها و سواحل دریایی معاونت محیط زیست دریایی، تخریب اکوسیستم ها، سالها طول میکشد تا محیط طبیعی خود را ترمیم و بازسازی و بتواند دوباره از آن خدمات اکوسیستمی استفاده کند.
وی خاطرنشان ساخت: بنابراین رویکردهای توسعهای در کشور برای ایجاد اشتغال باید متناسب با ظرفیتهای زیست محیطی آن منطقه باشد، نه اینکه پتروشیمی را به شمال کشور در کنار یک اکوسیستم بسته مثل دریای خزر قرار دهیم و به دنبال آن اکوسیستمهای جنگلی و دریایی را به ورطه نابودی برسانیم.
میرشکار با تأکید بر اینکه باید بدنه سازمان حفاظت محیط زیست را سبکتر و ادارات کل استانی را توانمندتر کرد، اظهار داشت: همچنین سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان مغز متفکر مسائل زیست محیطی کل کشور باید سریع و توانمند عمل کند.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست، بیان داشت: واقعیت این است که همه تلاش ما باید این باشد که بتوانیم ظرفیتهای زیست محیطی موجود کشور را به نسل آینده منتقل کنیم.
میرشکار عدم سرعت و توانمندی قابل قبول سازمان حفاظت محیط زیست در گذشته را به دلایلی مانند تصمیمات مدیریتی مقطعی، عدم تخصیص اعتبارات و وجود نیروهای ناکارآمد در بدنه سازمان نسبت داد.