به گزارش گروه بین الملل مانا دولت هند، که این روزها همراه با ایران در تلاش برای توافق بر روی بندهای قرار داد توسعه بندر چابهار برای شروع این پروژه است، مجدداً بر اهمیت مشارکت در توسعه بندر چابهار تاکید کرد.
موضوع توسعه بندر چابهار یکی از دستورهای اصلی نشست کمیسیون مشترکی بود که این هفته میان وزیر اقتصاد ایران، دکتر علی طیبنیا، و وزیر امور خارجهی هند، سوشما سواراج، برگزار شد.
اهداف کلی این نشست، مذاکره برای تقویت همکاریهای دوطرفه اقتصادی در زمینه انرژی، زیرساختها و تجارت بود.
ایران و هند در ماه مه امسال تفاهمنامهای برای احداث و عملیاتهای مربوط به حملونقل در بندر چابهار به امضا رساندند. اما هنوز روی بندهای توافقنامه به تفاهم نرسیدند و به همین دلیل هنوز پروژه آغاز نشده است. مقامات ایرانی ناامیدی و ناخشنودی خود دربارهِ عدم توافق را با تاخیر اعلام کردند.
بنابر اعلام وزارت امور خارجه هند، سواراج گفت: مشارکت در توسعه بندر چابهار سبب تسهیل ارتباط هند با افغانستان و آسیای میانه خواهد شد. ایران نیز پیشنهاد کرد تا طرف هندی از بخش خصوصی خود برای توسعه پروژه تامین بودجه کند.
«ایران پیشنهاد کرده است بخش دولتی و بخش خصوصی هند هر دو برای توسعه بندر چابهار و منطقه آزاد چابهار و راهاندازی بخش صنعتی منطقه آزاد مشارکت کنند.»
در این اعلامیه هیچ اشارهای به زمان آغاز پروژه نشده است.
چابهار در خلیج عمان واقع شده و تنها بندر ایران است که در خارج از خلیج فارس به اقیانوس دسترسی دارد. هند منافع استراتژیک بسیاری در این بندر دارد. این کشور از طریق بنادر غربی خود به بندر چابهار دسترسی دارد و میتواند پس از لغو تحریمهای بینالمللی ایران، بدون نیاز به پاکستان، دسترسی مستقیم به ایران داشته باشد.
درباره شرایط تجاری و ابعاد پروژه میان ایران و هند اختلاف نظرهایی وجود داشت. ایران توانست این اختلاف نظرها را از طریق مذاکرات تجاری در دیگر حوزهها، از جمله تامین منابع انرژی برای هند، حل و فصل کند. اختلاف نظرها زمانی پررنگ شد که مقامات ایرانی اعلام کردند قراردادی مرتبط با بندر چابهار به شرکت ایرانی آریا بنادر اعطا شده است.
در این نشست همچنین از مشارکت احتمالی هند در احداث راهآهن چابهار ـ زاهدان صحبت شد.
در اعلامیه وزارت امور خارجه هند آمده است: «وزرای دو کشور ایران و هند درباره پیشرفتهای به دست آمده در همکاریهای مشترک تجاری و اقتصادی و چند موضوع دیگر با یکدیگر به گفتوگو نشستند. همچنین درباره احتمال همکاری هند در تهیه ریل، ترنهای روی ریل و تجهیزات سیگنالدهی و مشارکت در احداث راهآهن چابهار ـ زاهدان ـ مشهد هم صحبتهایی به میان آمد.»