رئیس اداره میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم در گفتگو با خبرنگار مانا به برگزاری همایش بین المللی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس در جزیره قشم در مهر ماه امسال اشاره کرد و گفت: برگزاری این همایش تاثیر بسزایی در حفاظت هر چه بیشتر میراث قشم ایفا کرد.
احمد رضا دشتی زاده بیان کرد: در این همایش نمایندگانی از کشورهای رومانی، قطر، کویت، عراق، لبنان، تاجیکستان، ارمنستان، بلغارستان و افغانستان و جمعی از پژوهشگران کشورمان با هدف بررسی راه های پاسداری از آئین ها، باورها، هنرهای بومی، ادبیات شفاهی و دانش های بومی شرکت کرده بودند.
به گفته وی، داشتن جزیره سالم حول محور روستاهایی پاکیزه و بر اساس مولفه های بهداشتی، آموزشی و بررسی و ارج نهادن به ادبیات شفاهی، آئین ها، هنرها و دانش های بومی مردم 67 روستای جزیره قشم از اهداف اصلی برگزاری این همایش بود.
وی تاکید کرد: همچنین ایجاد بسترهای توسعه گردشگری روستایی شامل کاشانه های میهمان، سفره خانه های سنتی و مراکز تفریحی با هدف رسیدن به جزیره سالم منطبق با استاندارهای بین المللی از دیگر اهداف برگزاری این همایش بود.
مرکز میراث فرهنگی ناملموس کشور در قشم ایجاد می شود
دشتی زاده با اشاره به اینکه در این همایش نمایندگان یونسکو نیز حضور داشتند، اظهار داشت: در این نشست بین المللی خواستار این شدیم که نخستین مرکز میراث فرهنگی ناملموس کشور در قشم ایجاد شود.
وی تاکید کرد: همواره توجه به میراث ناملموس و معنوی قشم نظیر آداب و سنن مردمان این جزیره به عنوان یکی از مهمترین مواریث خلیج فارس مورد توجه بوده است.
وی یادآور شد: در این زمینه قصد داریم هر چه سریعتر مستند میراث معنوی تک تک آداب و رسوم، مشاغل، هنر ها و آنچه که به نوعی با میراث ناملموس ارتباط دارد را تهیه کنیم.
رئیس اداره میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم اظهار داشت: در تلاش هستیم تا با بهره گیری از پژوهشگران خبره شرایطی فراهم کنیم تا آیین و رسوم ویژه بومیان قشم که بخش عظیمی از تاریخ خلیج فارس را به نمایش می گذارد، مورد مطالعه قرار دهیم.
وی با اشاره به اینکه با توجه به نزدیکی جزیره قشم با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس بسیاری از رسوم این مناطق به هم شباهت دارد، گفت: با توجه به قدمت تاریخی جزیره قشم، بدون شک این آداب و رسوم از قشم به این کشورهای حاشیه نشین خلیج فارس منتقل شده است.
دشتی زاده تاکید کرد: در صورتی که این سنن تاریخی را نتوانیم به نام خود ثبت کنیم، به زودی این کشورهای عربی این آداب و رسوم تاریخی متعلق به قشم و ایران را به نام خود ثبت خواهند کرد.
این مقام مسئول در سازمان منطقه آزاد قشم تصریح کرد: همچنین ذکر این نکته بسیار مهم است که بدانیم جزیره قشم در آبراهه تنگه هرمز به عنوان محلی برای تردد شناورهای تجاری بسیاری از کشورهای حوزه اقیانوس هند از گذشته تاکنون قرار گرفته است و همین امر باعث شده تا شاهد حضور بخشی از تمدن هند و آفریقا در میان رسوم مردم جزیره قشم باشیم.
دشتی زاده با اشاره به اینکه مستندنگاری میراث معنوی خلیج فارس یک پروژه طولانی مدت است، اظهار داشت: هنوزنتوانسته ایم به منظور تهیه این مستندگاری وارد عملیات اجرایی شویم و هم اکنون در حال فراهم کردن مقدمات تهیه آن از طریق انجام مطالعات لازم هستیم.
این مقام مسئول در سازمان منطقه آزاد قشم تاکید کرد: دانش بومی مدیریت نگهداری آب، ستاره شناسی، موسیقی، دریانوردی، لنج سازی و کشاورزی از جمله مهمترین مواردی است که با انجام پژوهش های تخصصی مستندنگاری خواهند شد.
خانه عود در قشم راه اندازی می شود
وی به ایجاد خانه عود به عنوان یکی از اصلی ترین سازهای مورد توجه در جزیره قشم تاکید کرد: به زودی این خانه در جزیره قشم به بهره برداری خواهد رسید.
به گفته دشتی زاده، ایجاد چنین خانه ای علاوه بر آشنایی گردشگران با وجود چنین هنر در جزیره، بر رشد هر چه بیشتر این هنر موسیقیایی نزد مردم قشم و آیندگان آنها تاثیر بسزایی خواهد داشت.