
موقعیت نیروی دریایی نسبت به قبل از انقلاب و وضعیت این نیرو نسبت به کشورهای منطقه ، نحوه حضور در اقیانوس اطلس و وضعیت ساخت ناو هواپیمابر و همچنین توان تقویت دیپلماسی کشورمان توسط نیروی دریایی از جمله مسائلی بود که در گفتگوی اختصاصی خراسان با امیر دریادار حبیب ا... سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش به مناسبت هفتم آذر روز نیروی دریایی مطرح شد.
*دو طرح بلند پروازانه مطرح شده که یکی حضوردر آبهای اقیانوس اطلس و دیگری ساخت ناو هواپیمابر است . این دو طرح در چه وضعیتی قرار دارند؟
به نظر من این طرحها بلند پروازانه نیست . ما همین فردا هم می توانیم به اقیانوس اطلس برویم اما اینکه برویم یا نرویم باید از سوی فرماندهی به ما ابلاغ گردد.
*اما کشورهای حوزه اقیانوس اطلس شمالی مثل کشورهای حوزه اقیانوس هند چندان با ما دوست نیستند . این مسئله مشکلی ایجاد نمی کند ؟
خیر مشکلی ایجاد نمی شود چون ما کاری با آنها نداریم و در آبهای آزاد دریانوردی می کنیم . می دانید که 70درصد کره زمین را آب فراگرفته و از این میزان 50درصد به صورت مشاع و بین المللی است که ما می توانیم طبق قوانین و مقررات بینالمللی دریایی حضور داشته باشیم .حرف ما این است که هر جا اسمش دریای آزاد است می توانیم حضور پیدا کنیم.
*و در مورد ناو هواپیما بر به کجا رسیده ایم؟
ببینید به نظر من به عنوان فرمانده نیروی دریایی ارتش ساخت ناو هواپیمابر در شرایط کنونی کشورمان امکان پذیر است اما اینکه الان شروع به ساخت کنیم یا نکنیم به دستور سلسله مراتب بستگی دارد اما مطالعات و طراحی هایی وجود داشته و دارد که در همین مرحله باقی مانده و در صورت صدور دستور ساخت ناو هواپیمابر توسط مقامات بالا دستی قابلیت اجرایی شدن دارد.
*در مقایسه اجمالی میان نیروی دریایی کشورمان پس از انقلاب با قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، چه تفاوت هایی قابل مشاهده است ؟
مهمترین تفاوت در تهیه تجهیزات است به گونه ای که ما در آن زمان همه تجهیزات و شناورها و تسلیحات مان را وارد می کردیم و همچنین 90درصد آموزش نیروها نیز در کشورهای دیگر از جمله آلمان و ایتالیا انجام می شد . با پیروزی انقلاب و در سال 1360که همان ابتدای جنگ هم محسوب می شود نیروی دریایی اتریش دانشگاه امام خمینی (ره) را در نوشهر تاسیس کرد که باعث شد تا امروز و پس از 32سال، ادعا کنیم که همه آموزش نیروهای نداجا در داخل کشور و توسط اساتید بسیار کار آزموده ایرانی انجام می گردد و در واقع همین نیروهای آموزش دیده در ایران هستند که ناوبری شناورهای ما را در اقصی نقاط دنیا و اقیانوس ها انجام می دهند. همچنین از اول انقلاب اسلامی ، کشورهای دیگر در بعد تجهیزات ما را تحریم کرده و تقریبا چیزی ندادند اما به لطف خدا توانستیم ناوشکن و ناو موشک انداز بسازیم و همه شناورها و بالگردهایمان را تعمیر و نگهداری کنیم اما اتفاق بزرگ این است که قبل از انقلاب زیردریایی نداشتیم اما امروز قوی ترین ناوتیپ زیردریایی را داریم.در تاکتیک هم همه تاکتیک های ما خارجی بود اما امروز فکر جوان نیروی دریایی است که اجرا می شود.
*فرمانده کل ارتش اخیرا از نیروی دریایی به عنوان نوعی تقویت کننده دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان یاد کرد . نظر شما در این خصوص چیست ؟
در واقع یکی از وظایف نیروی دریایی همین حمایت از بخشهای غیر نظامی در دریاهاست. نیروی دریایی علاوه بر انجام وظیفه ذاتی خود در عرصه نظامی ، در بعد اقتصادی نیز در حال حفاظت و اسکورت کشتی های نفتکش و تجاری در فاصله چهار هزار کیلومتری در خلیج عدن و شمال اقیانوس هند است .همچنین با دید و بازدیدهایی که با کشورهای حاشیه اقیانوس هند داریم به عنوان بازوی توانمند دیپلماسی ایران عمل کرده و حتی در انتقال و تبادل فرهنگ ایران با این کشورها نیز نقش خود را ایفا می کنیم ضمن اینکه یکی از ماموریتهای نیروی دریایی به اهتزاز درآوردن پرچم نظام در آبهای آزاد و اقیانوس هاست که خود زمینه ایجاد غرور و توانمندی در عرصه های جهانی به شمار می رود.