
پروین فرشچی، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مانا اظهار داشت: یکی از مهمترین اقدامات در دست اقدام معاونت محیط زیست دریایی، بررسی ارزش اقتصادی و زیست محیطی خاک های جزیره هرمز است.
وی ادامه داد: در حال حاضر خاک جزیره هرمز که بسیار غنی است به کشورهای حاشیه خلیح فارس فرستاده میشود.
فرشچی تصریح کرد: یکی از چالشهایی که در منطقه خلیج فارس با آن مواجه هستیم برداشت خاک از جزیره هرمز است؛ خاکی که از نظر مواد معدنی بسیار حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: ما معتقدیم باید مطالعات جداگانهای برای برسی ارزش واقعی این خاک انجام شود و این در حالیست که در حال حاضر شاهد برداشت خاک از این جزیره ارزشمند هستیم.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: صادرات خاک هرمز به کشورهای حاشیه خلیج فارس توسط شرکتهای خصوصی انجام میشود و نهادهای دولتی در انجام آن دخالتی ندارند.
وی با بیان اینکه صادر کردن خاک کشور به سایر کشورها طبق قانون غیر مجاز است و به هیچ شرکتی اجازه صادرات خاک کشور داده نمی شود اذعان داشت: به احتمال زیادی خاک جزیره هرمز به دلیل داشتن کانی و مواد معدنی مجوز صادر گرفته است.
فرشچی تاکید کرد: برداشت خاک جزیره هرمز از ارزش زیست محیطی بسیار بالایی برای محیط زیست جزیره برخوردار است.
وی یادآور شد: هم اکنون در حال بررسی هستیم تا ببینیم برداشت خاک جزیره تا چه حد بر اکوسیستم هرمز اثرات مخرب داشته است.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: آنچه که مسلم است این که باید هر چه سریعتر از طریق مراجع قانونی مانع ادامه برداشت خاک جزیره هرمز و صادرات آن باشیم.
وی در خصوص برپایی فرش خاکی جزیره هرمز به صورت سالانه گفت: این امر نیز به لحاظ زیست محیطی به هیچ وجه تایید نمی شود.
فرشچی اذعان داشت: باید برای این مسئله چاره ای اندیشیده شود تا ضمن جذب گردشگران به جزیره هرمز، اکوسیستم جزیره دچار آسیب نشود.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه تاکید کرد: شاید بتوان طوری این فرش را در جزیره هرمز برپا کرد که بتوان آن را به گونه ای ثابت کرد تا هر سال برای درست کردن آن از خاک های با ارزش جزیره برداشت نشود.
وی گفت: در صورت از بین رفتن تدریجی خاک های با ارزش جزیره هرمز که خود هم اکنون به یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری جزیره تبدیل شده اند، علاوه بر نابودی محیط زیست کم کم شاهد رکورد توریسم در این جزیره نیز خواهیم بود.
فرشچی خاطرنشان کرد: بنابراین حفاظت از خاک های غنی و رنگی جزیره هرمز بسیار حائز اهمیت است به همین دلیل بررسی ارزش اقتصادی و زیست محیطی این خاک ها توسط معاونت محیط زیست دریایی آغاز شده است که امیدواریم در آینده نزدیک خروجی مطالعات ، ما را در راستای حفاظت مناسب این خاک ها هدایت کند.
جزیره هرمز كه با ۴۰ كیلومتر وسعت در ۱۸كیلومترى جنوب شرقى بندرعباس واقع شده است، داراى معادن بسیار غنى است كه ازجمله آن خاك سرخ است. معدن خاك سرخ هرمز كه سابقه اى بسیار دیرینه در تاریخ معدنكاوى ایران دارد، ازجمله معادن شناخته شده درجهان و منحصر به فرد درایران است.
خاك این معدن در دنیا شناخته شده است، به طورى كه درگذشته بسیار دور به مقدار زیاد به خارج از كشور صادرمى شده است. درحال حاضر نیز بخشى از استخراج این معدن به خارج از ایران صادرمى شود.
از نظر توزیع جغرافیایى، ذخایر خاك سرخ بیشتر در اسپانیا، هند، آمریكا، آفریقاى جنوبى، استرالیا، جمهورى چك و ایران یافت مى شود.
در این میان، ذخیره خاك سرخ هرمز به علت كیفیت كم نظیر آن از برجسته ترین و بهترین ذخایر خاك سرخ موردنیاز صنایع رنگسازى دردنیا شناخته مى شود.