داوود میرشکار در گفتگو با خبرنگار مانا یکی از چالشهای اصلی محیط زیست در حوزه خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر را وجود تعداد بالای آب شیرین کُنها اعلام کرد و اظهار داشت: آب شیرین کُنها سه برابر آب دریا را می گیرند، بخشی از آن را شیرین و مابقی را به صورت آب تلخ وارد دریا میکنند.
مدیر کل اداره محیط زیست استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه آب گیری این دستگاهها همراه با مقدار زیادی از تنوع زیستی مانند فیتوپلانکتونها، زئوپلانکتونها، ایکتیوپلانکتونها است، گفت: پس از شیرین سازی مابقی آب با درجه حرارت بالا و شوری بسیار زیاد در نقش آلاینده وارد پهنههای دریایی میشود.
مدیر کل سابق دفتر حفاظت از زیست بومها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، یادآور شد: با توجه به افزایش تقاضا برای آب شیرین در سواحل کشور، تاثیر نامطلوب این موضوع در زیستگاهها دریایی کشور روز به روز بیشتر میشود.
به گفتۀ وی، پایشهایی دریایی به دلیل هزینۀ بسیار بالا و نیز کمبود اعتبارات صورت نمیگیرد و همین امر باعث ایجاد خلاء اطلاعاتی شده که نتیجه آن اشتباهات در مدیریت تنوع زیستی و نیز خطا در استقرار صنایع و کاربریها در ساحل خواهد بود که به نوبه خود عامل و تهدید علیه محیط زیست دریایی است.
وی اذعان داشت: به خاطر عدم وجود یک سیستم پایش مستمر در خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر با مشکلات محیط زیستی زیادی در این مناطق مواجه هستیم که البته بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته از امسال پایش دریایی در خلیج فارس انجام خواهد شد.
مدیر کل اداره محیط زیست استان سیستان و بلوچستان خاطرنشان ساخت: در سواحل مکران با فرمایشات مقام معظم رهبری خیلی سریع نسبت به حفاظت محیط زیست دریایی منطقه اقدام و مطالعات فاز اول آن نیز تکمیل شد به طوریکه در آن منطقه تا حدودی توانستیم نقاط حساس محیط زیستی را از تهدیدات توسعه ای دور کنیم.
به گفته وی، موضوع پیوستگی تحقیقات علمی با حوزه مدیریت زیست محیطی- ساحلی- دریایی نه تنها در سازمان حفاظت محیط زیست، بلکه در کل کشور وجود ندارد، مخصوصاً در وزارت علوم که نتایج حاصل از این اتفاقات و تحقیقات با پتانسیل دانشجویان انجام می شود ولی متاسفانه هیچ کدام در مسیر واقعی و درست خودش قرار نمی گیرد.
میرشکار در ادامه گفتههای خود اذعان داشت: در اسناد بالادستی به ویژه سند جامع توسعه دریایی، بیتوجهی به این موضوع قابل مشاهده است که حتماً باید اصلاح شود.
مدیر کل اداره محیط زیست استان سیستان و بلوچستان، تاکید کرد: ضعف شدید دادهها و اطلاعات زیست محیطی ساحل دریایی، ناکافی بودن تعداد نیروهای کارشناسی با تخصصهای مرتبط در ستاد و استانهای ساحلی، بخشی نگری و نبود هماهنگی سازمانها و نهادهای مختلف مرتبط با ساحل دریایی هم به طور مشخص وجود دارد.
به گفته وی، این موضوع چالش بزرگی برای کشور است و باید راهکار اساسی برای حل آن در نظر گرفته شود؛ به خصوص در مورد عدم اجرای ضوابط و قانونها و مقرارت زیست محیطی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و نیز کمبود اعتبارات در مناطق ساحلی کشور، هر چه سریعتر باید تصمیمات عملی اتخاذ شود.