به گزارش خبرنگار مانا، ذبیح الله خون میرزایی در نشست خبری که مناسب بزرگداشت ایام دهه فجر امروز در محل این سازمان برگزار شده بود، گفت: روند تولیدات شیلاتی طی چهار دهه پس از انقلاب اسلامی همواره با رشد همراه بوده است.
رئیس سازمان شیلات ایران ادامه داد: شیلات به عنوان یکی از مهمترین زیرمجموعههای وزارت جهاد کشاورزی دارای مزیتهای نسبی و آشکاری در مقایسه با سایر صنایع کشور است که در این راستا توانسته جاذبههای زیادی را برای تولید اشتغال ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه در سال ۹۸ شاهد توسعه و رشد در بخش کشاورزی و شیلات هستیم، عنوان کرد: سازمان شیلات ایران در بخش اجرایی برنامه ششم توسعه موفق عمل کرده و تا اینجا از برنامههای تدوین شده، جلوتر است.
وی به تولید ماهیان سردآبی و گرمابی اشاره کرد و بیان داشت: آمار دقیق تولید این آبزیان در پایان اسفند ماه مشخص خواهد شد، اما آنچه تاکنون مسجل است آنکه به تکالیف تعیین شده در برنامه ششم توسعه در زمینه تولید ماهیان گرمابی و سردآبی در سال جاری رسیدهایم.
تولید بیش از ۴۶ هزار تُن میگوی پرورشی در سال ۹۸
این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران در ادامه گفتههای خود از تولید بیش از ۴۶ هزار تُن میگوی پرورشی در سال ۹۸ در مزارع پرورشی استانهای خوزستان، هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و گلستان خبر داد.
وی بیان داشت: این آمار در حالی است که طبق برنامه ششم توسعه امسال باید تولید به ۴۲ هزار تُن میرسید، اما چهار هزار تن بیشتر تولید داشتیم که البته اگر تلفات میگو ناشی از شیوع بیماری لکۀ سفید را امسال نداشتیم، پیشبینیها حاکی از تولید بین ۵۰ تا ۵۵ هزار تُن میگو بود.
به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی، سال گذشته بیش از ۴۷ هزار تن میگوی پرورشی در مزارع استانهای مذکور توسط پرورش دهندگان بخش خصوصی تولید شده بود که امسال شاهد کاهش هزار تُنی به دلیل شیوع بیماری بودیم.
وی با اشاره به اینکه صادرات میگوهای پرورشی همچنان ادامه دارد، اظهار داشت: تا کنون ۲۰ هزار تُن میگوی پرورشی به ارزش ۸۴ میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده است.
خون میرزایی، یادآور شد: امسال بازارهای جدیدی در زمینه صادرات میگو داشتیم که از جمله مهمترین آنها میتوان به کره جنوبی و چین اشاره کرد.
واردات 200 میلیون قطعه تخم چشم زده قزل آلا
وی در ادامه گفتههای خود در خصوص پرورش ماهی قزل آلا نیز گفت: امسال شاهد حذف ارز ٤٢٠٠ تومانی از واردات تخم چشم زده ماهی قزل آلا بودیم که این امر با توجه به محدودیتهای ارزی که وزارت جهاد کشاورزی با آن روبهرو بود صورت گرفته است.
این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران با اشاره به اینکه مقرر شده واردات تخم چشم زده بعد از این با ارز نیمایی انجام شود، اذعان داشت: درباره محمولههایی که قبلاً خریداری شده اند مراقبت و نظارت دقیق میشود که با همان قیمت عرضه شوند.
وی میزان واردات تخم چشم زده قزل آلا را در ١٠ ماهه امسال ٢٠٠ میلیون قطعه اعلام کرد و گفت: نیاز کشور به تخم چشم زده حدود ٤٨٠ تا ٥٠٠ میلیون قطعه است که سال گذشته هم واردات داشتیم و هم تولید داخل که عمدۀ نیاز از طریق واردات تأمین میشود.
رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه ضریب خودکفایی تخم چشم زده قزل آلا حدود ٢٥ درصد است، افزود: فکر میکنیم امسال این رقم به حدود ٣٤ درصد برسد که با توجه به حذف ارز ٤٢٠٠ تومانی، فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان داخلی ایجاد شده تا رقابت کنند.
به گفته وی، ادعای مراکز تکثیر این است که میتوانند حدود ٥٠ درصد نیاز داخل را تأمین کنند، اما بررسیهای ما و تجارب گذشته نشان میدهد در شرایط خوشبینانه این رقم بین ٣٣ تا ٣٤ درصد خواهد بود.
پرورش تیلاپیا در کشور قانونی شده است
خون میرزایی در ادامۀ گفتههای خود به پرورش ماهی تیلاپیا اشاره کرد و گفت: با توافقی که سازمان شیلات ایران و سازمان محیط زیست داشتهاند پرورش تیلاپیا در کشور قانونی شده است و بر اساس دستورالعمل فنی اگر در هر استانی پساب پرورش ماهی تیلاپیا وارد آبهای جاری نشود و محیط زیست در این زمینه دغدغهای نداشته باشد، پرورش تیلاپیا توسعه خواهد یافت.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر پرورش این گونه ماهی در یزد، خراسان جنوبی، سمنان و قم در حال انجام است، بیان داشت: به رغم اینکه توسعه پرورش تیلاپیا جزء تکالیف ما نیست، اما آن را در برنامه خود قرار دادیم و مجوزهایی نیز برای آغاز پرورش این گونه ماهی در شمال کرمان، شرق استان اصفهان و خراسان رضوی برای سرمایه گذاران صادر کردهایم.
رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه پرورش تیلاپیا در کشور ما فعالیت نوپایی است و نیازمند به بیوتکنیکهای مربوط به خود است که اکنون با کمک مرکز تحقیقات شیلات کشور در حال انجام است، میزان تولید ماهی تیلاپیا در داخل کشور در ۱۰ ماهه ابتدای امسال را ۷۰ تُن اعلام کرد.
مجوز صید فانوسماهیان تنها به شرکتهای ایرانی داده شده بود
وی در ادامۀ گفتههای خود در خصوص فعالیت کشتیهای چینی در منطقه جنوب گفت: مجوز صید فانوسماهیان تنها به شرکتهای ایرانی داده شده بود، اما این شرکتها مجبور بودند از کشتیهای چینی که دارای تکنولوژیهای جدید هستند استفاده کنند، اشکال کار اینجا بود که این کشتیها به همراه خودشان نیروی انسانی هم آوردند، اما کماکان امتیاز حق بهرهبرداری دست ایران بود.
خون میرزایی با اشاره به اینکه این کشتیها باید خارج از ۱۲ مایلی سرزمین ما اقدام به صید کنند، اما بعضی مواقع تخلفاتی انجام دادهاند و این فاصله را رعایت نکرده اند که سازمان شیلات با آنها برخورد کرده است، تصریح کرد: در حال حاضر هم شیلات به صورت آنلاین آنها را کنترل و رصد میکند و اگر اشتباهی مرتکب شوند با آنها برخورد میشود.
رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به اینکه هم اکنون بین ۷۰ تا ۹۴ کشتی اقدام به صید فانوسماهیان میکنند، تأکید کرد: کشتیهای چینی یا مالکیت ایرانی دارند یا اجاره به شرط تملیک در اختیار شرکت ایرانی قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۲۳ هزار تُن فانوسماهی صید شده بود، تصریح کرد: این در حالی است که ظرفیت صید ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تُن فانوس ماهی در سال وجود دارد.
وی در ادامه گفتههای خود در خصوص فعالیت کشتیهای چینی در آبهای جنوبی کشور، تأکید کرد: سازمان شیلات مرجع تشخیص تخصصی تخلف صید ماهیان است و نهادهای دیگر نباید دخالت کنند؛ سپاه باید پشتیبان یگان حفاظت ما باشد و نباید در این خصوص جداگانه اقدام کند.
در ۲۲ استان کشور ۱۳۰ مزرعه ماهیان خاویاری وجود دارد
خون میرزایی در ادامه گفتههای خود همچنین در خصوص تولید ماهیان خاویاری گفت: سال گذشته بیش از ۲۸ هزار تُن گوشت ماهیان خاویاری و شش تُن خاویار در کشور تولید که از این میزان ۲۸۰۰ کیلوگرم به ارزش دو میلیون دلار صادر شد.
وی افزود: در ۲۲ استان کشور ما در حال حاضر ۱۳۰ مزرعه ماهیان خاویاری وجود دارد و برنامهریزی که برای پرورش ماهیان خاویاری انجام دادهایم بیش از تکلیف برنامه ششم است.
رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه پرورش ماهی در قفس طبق برنامه ششم توسعه پیش نرفته است، اظهار داشت: قرار بود سال گذشته ۵۰ هزار تُن و امسال ۱۰۰ هزار تُن ماهی در قفس تولید کنیم که از آنجاییکه این صنعت نوپا است و تجهیزات و دانش فنی آن وارداتی است نتوانستیم برنامه را محقق کنیم.
وی یادآور شد: همچنین مشکلاتی نظیر عدم تامین ارز نیاز به سرمایهگذاری سنگین و مشکل تأمین وثایق بانکی، مشکل مبادلات نقل و انتقال پول همه باعث شد که تولید ما در سال گذشته بیش از ۱۴ هزار تُن نباشد.