به گزارش مانا، شهرستانهای ساحلی استان بوشهر در کرانه خلیج فارس آبان ماه هر سال با تغییرات جدی آب و هوایی مواجه میشوند که یکی از آنان باد معروف و ویرانگر به 'لیمر'( LIMER) یا 'لهیمر' (lehimer) است.
این باد که ویژه خلیج فارس و تابع جریانات آب و هوایی این ناحیه است، باعث خطرناکترین و در عین حال مهلکترین حادثه دریایی میشود که مدت زمان وزش آن در هر نقطه کوتاه و کمتر از نیم ساعت و به طور معمول بین ۱۰ تا ۲۰ آبان ماه است.
در این مدت ناپایداری های دیگری نیز وجود دارد که تمام نشانههای لیمر را دارا است و معروف به باد "لجزیب" است.
این باد که قبل از لهیمر اتفاق میافتد، چه بسا مردم این مناطق بخصوص دریانوردان را به سفسطه و دروغ میاندازد و باید هوشیار و مراقب باشند.
باد 'لچزیب' در سالیان قبل که شناورها مجهز به سیستم راداری و الکترونیکی نشده بودند برخی ناخدایان به اشتباه این باد را با لیمر تشخیص میدادند و پس از وقوع آن به دریا می رفتند و در لیمر گرفتار می شدند.
لهیمر و لچزیب ممکن است همراه با باران و باد شدید و یا بدون باران همراه گرد و خاک باشد اما هر وقت این دو تغییر جوی همراه با باران باشند، سال زراعی خوبی درپیش خواهد بود به خصوص وقتی لچزیب در دریا با بارندگی باشد و بارندگی لهیمر در خشکی صورت گیرد.
به وقوع پیوستن به موقع این اتفاقات و ناپایداریها دلیلی بر شروع فصلی خوب و رهایی از گرمای طاقت فرسای این منطقه است.
درحالیکه اغلب نقاط کشور از آب و هوایی مطلوبی برخوردار هستند و حتی از وسایل گرمایشی استفاده میکنند اما مردم بنادر استان بوشهر به خاطر تداوم گرما هنوز از وسایل سرمایشی استفاده میکنند.
وقوع باد لهمیر در مناطق ساحلی خلیج فارس به خصوص در شهرستان گناوه از سالیان گذشته همراه با خاطرات تلخی برای مردم این دیار همراه بوده و تلفات جانی دربر داشته است.
براساس شواهد و قرائن تاکنون موتورلنجهای زیادی که درحال تردد در مسیر کشورهای همسایه خلیج فارس بودند دچار این باد سهمگین شدند و تعدادی از ملوانان و ناخدایان جان خود را از دست دادند.
در یک حادثه دریایی در هشتم آبان ماه ۱۳۸۸ یک اتوبوس دریایی بین جزیره خارگ و بندر گناوه دچار امواج خروشان دریا شد که بنا به گفته دریانوردان ، ناشی از باد لهمیر بوده است.
در این حادثه اگر ظهراب رستمی صیاد و ناخدای فداکار گناوهای به کمک حادثهدیدگان این شناور نرسیده بود ، بیش از ۲۰ تن از سرنشینان آن که دانشجوی هموطن بودند در اعماق دریا غرق و جان خودرا ازدست میدادند و خانوادههای آنان داغدار می شدند.
این صیاد دیار خطه جنوب کشور در حین بازگشت از رفتن به دریا در یک روز توفانی توانست با ایثارگری تعدادی از هموطنان را که در دریا دست و پا میزدند از آب بگیرد و با قایق خود در بدترین شرایط جوی به ساحل امن خلیج فارس برساند.
باتوجه به اینکه لیمر، به صورت گردباد است با وقوع آن درصورت بی توجهی و آمادگی نداشتن، میتواند خسارت زیادی هم بر دریانوردان در هنگام سفرهای دریایی و هم در خشکی برجای گذارد.
غلامرضا مهرجو فرماندار گناوه در جلسه هفته جاری شورای اداری این شهرستان از مدیران دستگاههای اجرایی این شهرستان خواست آمادگی لازم را برای وقوع باد لهمیر داشته باشند.
رئیس اداره شیلات گناوه گفت: باد لیمر به عنوان بادهای موسمی محلی در بازه زمانی ۱۰ تا ۲۰ آبان و در مواقعی تا پایان همین ماه به وقوع می پیوندد.
مهدی ابراهیمی افزود: باتوجه به احتمال خسارات وارده ناشی از این باد که در گذشته وجود داشته از تمامی شهروندان به ویژه دریانوردان انتظار داریم مراقب و هوشیار باشند.
وی از دریانوردان اعم از صیادان و ملوانان و صاحبان شناورها خواست باتوجه به عواقب بدی که این باد می تواند در دریا بر آنان برجای گذارد از سفر به دریا تا اطلاع ثانوی به جد پرهیز کنند.
رئیس شیلات گناوه گفت: باتوجه به اینکه وقوع باد لیمر در خشکی هم خطرناک است، مردم پشت بامهای خود را از وسایل غیرضروری پاکسازی و جمع آوری کنند.
براساس اعلام هواشناسی استان بوشهر وزش جریانهای جنوبی از روز جمعه جاری بر روی دریا و سواحل شروع و بر تراکم ابرها در آسمان استان بوشهر افزوده خواهد شد که مردم این مناطق پیشبینی کردند احتمال وزش باد لیمر وجود داشته باشد.
شهرستان ساحلی گناوه در شمال استان بوشهر قرار دارد.